Manjkav DNK je uzrok gojaznosti

Deca sa genetskom varijacijom, izazvanom nedostatkom dela DNK, imaju nezaustavljivu želju za jelom i veoma rano u životu dobijaju prekomernu kilažu, pokazuje istraživanje britanskih naučnika.

Grupa britanskih naučnika je, ispitujući genom i gen (skup genskog materijala kodiranog u DNK) 300 dece obolele od teškog oblika gojaznosti, otkrila genetski uzrok tog oboljenja, objavio je francuski nedeljnik "Nuvel observater".

Taj uzrok se dovodi u vezu sa većim brojem kopija jednog ili više gena u genomu, a broj može da varira od osobe do osobe, bilo zbog gubitka ili dupliranja segmenata DNK.

Britanski naučnici na čelu dr Sadafom Farukijem sa Univerziteta u Kembridžu i dr Metom Harlom iz institute "Velkam Trast Sanger" (WTSI) su otkrili da određeni delovi DNK nedostaju kod gojazne dece, u poređenju sa genomom 7.000 ostale dece normalne telesne težine.

Najčešći gubici se nalaze na 16. hromozomu, posebno na genu SH2B1 koji ima značajnu ulogu u regulisanju nivoa šećera u krvi i lučenju hormona koji se zove leptin, odgovornog za osećaj gladi, istakli su britanski naučnici.

Deca zahvaćena tom genetskom varijacijom imaju nezaustavljivu želju za jelom i veoma rano u životu dobijaju prekomerne kilažu. Višak kilograma i mršavljenje je problem koji može da ostavi i traumu u ovom priodu života.

Britanski naučnici se nadaju da će njihovo istraživanje omogućiti bolje razumevanje gojaznosti.

Rezultati ovog istraživanja objavljeni su u naučnom časopisu „Nejčer".

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. jovana vucicevic 18.11.2011

    Ja se zovem jovana imam 10 godina moj problem je visak kilograma 57kg a imala 47kg ovo mi je pomoglo da se smirim jer placem jer ne volim visak kilograma da me zezeju. . .


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde