Muški polni hormoni

Muške polne hormone zovemo još i androgeni a luče ih testisi, a u manjoj meri i nadbubrežna žlezda. Testisi sekretuju nekoliko muških polnih hormona koji se zajedno nazivaju androgenima. To su testosteron, dihidrotestoseteron i androstendion.

Testosteron se luči znatno više od ostalih hormona, te je najvažniji hormon testisa. Stvara se u intersticijalnim Lejdigovim ćelijama, a nakon sekrecije iz testisa, najveći deo se slabo vezuje za albumine plazme ili snažno za beta globulin koji se zove gonadni steroid-vezujući globulin i cirkuliše u krvi 30 do 60 minuta. Zatim se vezuje za tkivo ili degradira u inaktivne produkte koji se odmah izlučuju. Testosteron je odgovoran za polne karakteristike muškarca. Deluje na fetus, na formiranje polnih organa, na spuštanje testisa, posle puberteta osmostruko povećava penis, skrotum i testise, takođe omogućava razvoj sekundarnih polnih karakteristika muškarca (raspored dlaka na telu, glas, povećava debljinu kože, izraženiji razvoj mišićne mase, dejstvo na kosti i rast i dr).

Izlučivanje hormona pod potpunim je nadzorom hipofize dok je hipofiza pod nadzorom hipotalamusa, te postoji negativna povratna sprega između koncentracije polnih hormona i lučenja hipofiznih i hipotalamičkih hormona. To znači: ako je koncentracija, recimo, testosterona u krvi prevelika tada se smanjuje lučenje LH (lutinizirajući hormon) i FSH (folikulostimulišući hormon) iz hipofize, hormona koji podstiču lučenje polnih hormona iz gonada (polnih žlezda), i obrnuto, ukoliko se koncentaracija testosterona ili estrogena smanji ispod kritičnog nivoa dolazi do povećanog lučenja LH i FSH.

U principu, efekti egzogenih androgena su isti kao i efekti testosterona i zavise od starosti i pola primaoca. Sam testosteron može se davati u vidu potkožnih implantata. Njegovi različiti estri daju se u obliku intramuskularne depo injekcije. Testosteron undekanoat i mesterolon mogu se davati i oralnim putem. Klinički se testosteron koristi vrlo retko, dok se sintetski androgen mesterolon koristi više. Primenjuju se kod tzv. muškog klimaksa, lečenja neplodnosti u muškaraca i hipogonadizma, kod problema sa potencijom, hormonskoj supstitucoiji kod disfunkcije testisa i u vidu anaboličkih sredstava.
Neželjeni efekti pri upotrebi androsterona ogledaju se u smanjenom oslobađanju gonadotropina, što za posledicu ima neplodnost i retenciju vode i soli, a zatim i nastajanje edema. Isto tako, bilo je i pojava adenokarcinoma jetre. Androgeni nepovoljno utiču na rast dece (prerano spajanje epifiza), mogu uzrokovati pojavu akni i maskulinizaciju kod devojčica.

Registrovani lekovi:

  • testosteron undekanoat - ANDRIOL TESTOCAPS (N.V. Organon Holandija),
  • testosteron enantat - TESTOSTERON DEPO (Galenika Srbija),
  • testosteron – NEBIDO (Schering Nemačka).

Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa muškim polnim hormonima.


 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Ziad Hadžikić 06.01.2023

    Sve znakove sniženog teststerona imam. Kao da je istraživanje urađeno na mom uzorku.Promjena raspoloženja,razdražljivost,nedostatak seksualne želje,,nemogućnost postizanja erekcije,povećanje udjela masnog tkiva,trbuha,


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde