Muški polni hormoni

Muške polne hormone zovemo još i androgeni a luče ih testisi, a u manjoj meri i nadbubrežna žlezda. Testisi sekretuju nekoliko muških polnih hormona koji se zajedno nazivaju androgenima. To su testosteron, dihidrotestoseteron i androstendion.

Testosteron se luči znatno više od ostalih hormona, te je najvažniji hormon testisa. Stvara se u intersticijalnim Lejdigovim ćelijama, a nakon sekrecije iz testisa, najveći deo se slabo vezuje za albumine plazme ili snažno za beta globulin koji se zove gonadni steroid-vezujući globulin i cirkuliše u krvi 30 do 60 minuta. Zatim se vezuje za tkivo ili degradira u inaktivne produkte koji se odmah izlučuju. Testosteron je odgovoran za polne karakteristike muškarca. Deluje na fetus, na formiranje polnih organa, na spuštanje testisa, posle puberteta osmostruko povećava penis, skrotum i testise, takođe omogućava razvoj sekundarnih polnih karakteristika muškarca (raspored dlaka na telu, glas, povećava debljinu kože, izraženiji razvoj mišićne mase, dejstvo na kosti i rast i dr).

Izlučivanje hormona pod potpunim je nadzorom hipofize dok je hipofiza pod nadzorom hipotalamusa, te postoji negativna povratna sprega između koncentracije polnih hormona i lučenja hipofiznih i hipotalamičkih hormona. To znači: ako je koncentracija, recimo, testosterona u krvi prevelika tada se smanjuje lučenje LH (lutinizirajući hormon) i FSH (folikulostimulišući hormon) iz hipofize, hormona koji podstiču lučenje polnih hormona iz gonada (polnih žlezda), i obrnuto, ukoliko se koncentaracija testosterona ili estrogena smanji ispod kritičnog nivoa dolazi do povećanog lučenja LH i FSH.

U principu, efekti egzogenih androgena su isti kao i efekti testosterona i zavise od starosti i pola primaoca. Sam testosteron može se davati u vidu potkožnih implantata. Njegovi različiti estri daju se u obliku intramuskularne depo injekcije. Testosteron undekanoat i mesterolon mogu se davati i oralnim putem. Klinički se testosteron koristi vrlo retko, dok se sintetski androgen mesterolon koristi više. Primenjuju se kod tzv. muškog klimaksa, lečenja neplodnosti u muškaraca i hipogonadizma, kod problema sa potencijom, hormonskoj supstitucoiji kod disfunkcije testisa i u vidu anaboličkih sredstava.
Neželjeni efekti pri upotrebi androsterona ogledaju se u smanjenom oslobađanju gonadotropina, što za posledicu ima neplodnost i retenciju vode i soli, a zatim i nastajanje edema. Isto tako, bilo je i pojava adenokarcinoma jetre. Androgeni nepovoljno utiču na rast dece (prerano spajanje epifiza), mogu uzrokovati pojavu akni i maskulinizaciju kod devojčica.

Registrovani lekovi:

  • testosteron undekanoat - ANDRIOL TESTOCAPS (N.V. Organon Holandija),
  • testosteron enantat - TESTOSTERON DEPO (Galenika Srbija),
  • testosteron – NEBIDO (Schering Nemačka).

Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa muškim polnim hormonima.


 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde