Pravi hermafroditizam

Pol deteta je određen već u momentu oplodnje. Jajna ćelija unosi u zigot gonosom X, a spermiji X ili Y. Gonosomski par XX, odnosno XY, kasnije indukuje da se u embrionu koji ima biseksualnu osnovu, i gonade i spoljašnji polni organi razviju u ženskom ili muškom smislu. Odmah po rođenju, izgled spoljnih polnih organa novorođenčeta određuje socijalni pol, što usmerava njegov kasniji odgoj, odnos okoline prema njemu, a određuje i njegov psihički pol.

Konačno oblikovanje žene i muškarca završava se tek posle puberteta, pošto sazru hipotalamički centri i uspostavi se gonadotrpona funkcija hipofize koja podstiče hormonsku i generativnu funkciju jajnika ili testisa, a time i konačni razovoj sekundarnih polnih odlika i polnih organa.

Interseksualizam je pojam koji označava nepravilnosti u razvoju pola kada kod iste osobe postoje znaci oba pola. Kod interseksa je prisutan nesklad između građe polnih žlezda, spoljašnjih i unutrašnjih polnih organa, sekundarnih polnih odlika, psihičkog i socijalnog pola. Neki oblici interseksualizma mogu se otkriti već kod novorođenčeta, a neki tek kasnije, u vreme puberteta ili posle njega. Pravi hermafroditizam je istovremeno prisustvo tkiva i ovarijuma i testisa.

Uzrok nastanka

Nastanak različitih oblika interseksualizma može se, u najvećem broju slučajeva objasniti smanjenom  hormonskom funkcijom embrionalnih testisa kod genski i gonadno muških osoba tako što se njihovi polni organi nisu potpuno razvijali u muškom smislu, ili delovanjem androgena na polne organe ženske osobe u kritičnoj fazi polnih organa. Ima interseksa kod kojih se ne može objasniti uzrok.

Klinička slika

Kod pravih hermafrodita postoji istovremeno i tkivo ovarijuma (jajnika) i testisa. Tkivo obeju gonada (ovotestis) može se naći obostrano (hermaphroditismus verus bilateralis). Ponekad je na jednoj strani ovotestis, a na drugoj jajnik ili testis (hermaphroditismus verus inilateralis). Kad je na jednoj strani jajnik a na drugoj testis to je hermaphroditismus verus alternans seu lateralis.

Spoljašnji polni organi pravih hermafrodita gotovo su uvek ambiseksualni, ali obično bliži muškim. Oni imaju uglavnom hipospadični penis, a labioskrotalne brazde nisu sasvim srasle. Kod većine hermafrodita socijalni pol i psihoseksualna orijentacija su muški, a kod  izvesnog broja postoji i vagina i uterus (materica). Kod 80% u doba puberteta se javi ginekomastija ( uvećanje grudi), a kod 50% nastupi i menstruacija.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu kliničke slike, kliničkog pregleda, a utvrđuje histološkom analizom gonada u serijskim rezovima.

Lečenje

Lečenje podrazumeva plastične korekcije u muškom ili ženskom smislu ili davanje muških odnosno ženskih hormona u pubertetu. Treba davati hormone koji dovode do nastanka puberteta u onom smislu u kome se prethodno korigovani spoljni polni organi. Pri korekciji kod odraslih pacijenata uvek treba respektovati psihički pol, pa u tom smislu sprovoditi operativno i hormonsko lečenje.
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde