Atrofija testisa

Testisi se sastoje od germinativnih ćelija (stvaraju spermu) i Leydigovih ćelija (stvaraju hormon testosteron). Atrofija može da nastane na jednom ili na oba testisa.

Uzrok nastanka

Atrofija testisa može nastati kod različitih bolesti i stanja: starenje, izloženost radijaciji ili određenim hemikalijama, traume, medikamenti (kao što su neki hormoni, kortiko preparati, hemoterapija), virusne infekcije (mumps, HIV), prekid cirkulacije testisa koje može nastati u toku operacije ili usled oboljenja krvnih sudova, varikozne vene skrotuma.    

 

Klinička slika

Ukoliko su zahvaćene samo germinativne ćelije, atrofija može prouzrokovati sterilitet. Ukoliko su zahvaćene Leydigove ćelije, nastaje smanjenje sekundarnih seksualnih karakteristika, gubitak libida, gubitak mišićne mase, gubitak telesne mase, promene raspoloženja.    

 

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anmaneze, pregleda i palpacije testisa, analize sperme, krvnih analiza (hormoni).    

 

Lečenje

Terapija zavisi od uzroka. Veoma retko atrofija može biti reverzibilna ako se rano otkrije ali je u najvećem broju slučajeva permanentno stanje. 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 7

 1. Duško 14.09.2023

  Pitanje. Imam 56 godina. Na skali 4,42-35,38 koliko treba da mi bude testosteron?


 2. Srdjan 24.01.2023

  Pre 17 god bio sam u kolima sa drugom kojem je postavljena bomba greskom,od tada mi se javljanu bolovi u testisima i iznad stomaka pa sad me interesuje dali moze biti od bombe koja je postavljena ili ne.


 3. Zokisumadinac 23.08.2022

  Imam osecaj da mi je levi testis malo rascepan. Ne znam kako to objasniti


 4. Dusan 21.02.2020

  Jedan testis mi se smanjio, ne znam šta to znači. Neretko se šeta, ode gore pa ga ja vratim, a i taj koji se smanjo boli samo na dodir.


 5. Ilija 30.01.2020

  Ja sam primetio da mi se desni testis umanjio i samim time mi je levi vise od 2 puta veci od desnog. Sta to znaci?


 6. Nebojša Beograd 23.11.2009

  Želim da podelim svoje iskustvo, a pouku za druge: u 21. godini dobio sam iznenadne bolove u testisima, od kojih nisam mogao da spavam. Otišao sam kod urologa, koji mi je dao neke lekove za razbijanje otoka. I na tome se završilo. Posle toga imao sam velike bolove na svaka dva-tri dana koja su toliko i trajala. Više puta sa se javljao urologu i sve je bilo u redu. Da bi me smirio zvao je i kolege, još dva urologa, vaskularni hirurg, predled ultrazvukom. Čak mi je jadan od urologa rekao da sam opterećen testisima i da će mi sledeći put dati uput za psihijatra. I tako je prošlo gotovo godinu dana. Na svu sreću, nisam se na tome zadržao i promeni sam kliniku i otišao kod profesora urologije u kcs (prof. dr Savo Mićić). Ljubazno me je primio, saslušao, pročitao predhodne nalaze, pregledao i uputio na hitnu operaciju. Dijagnoza početak torzije oba testisa. Testisi kad se okrenu ima se 6 sati da se spasu, inače se suše i gube funkciju. Operisan sam i sada imam dvoje dece. Znači ako neme poboljšanja obavezno konsultacija dugog lekara, a predhodno se raspitati ili videti kod koga se veliki redovi.


 7. Igor 18.09.2009

  Da li biste mogli da mi odgovorite na jedno pitanje. Moj brat ima 21 god. I bio je seksualno aktivan. Ostao je bez oba testisa. Na jednom je imao povredu a na drugom torziju koja je kasno operisana pa su mu izvadili. To se desilo juce. On je psihicki odlepeo i ne mozemo da ga smirimo. Recite mi da li ce moci da ima normalne odnose kao i pre uz primenu testosterona i da li ce zadrzati normalan izgled. Ne znam sta da radim. Svi hocemo uz njega da poludimo. Lekari nece da nam kazu pravu informaciju. Zato vas molim sto pre da mi odgovorite ako znate.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde