Podočnjaci

Svi smo se bar jednom u životu susreli sa tamnim podočnjacima. Podočnjaci i kesice ispod očiju obično predstavljaju prolazno stanje oko koga ne treba previše brinuti.

Zbog čega nastaju podočnjaci?


Verovatno će Vas iznenaditi činjenica da umor nije najveći razlog zbog čega nastaju tamni podočnjaci.

 • Glavni uzrok ove, pre svega estetski neprijatne pojave je nazalna kongestija, odnosno zapušen nos. Kada je nos zapušen, površinske vene koje odvode krv iz predela očiju prema nosu postaju proširene, i provide se kroz kožu kao tamno obojena i nejasno ograničena polja. 


 • Drugi uzrok tamnih podočnjaka je oticanje kapaka tokom spavanja. Ukoliko spavate potrbuške, pod silom zemljine gravitacija u rastresitom tkivu kapaka će se nakupiti veća količina krvi (venska staza), formirajući otok koji baca karakterističnu senku na podočnjake. Tamna boja kože u ovom predelu može biti i uzrok kožnih oboljenja, kao što je atopični ekcem. Često, ova pojava se viđa kod više članova porodice, što upućuje na zaključak da postoji i izvesna nasledna sklonost.


 • Alergija može biti uzrok nastanka tamnih podočnjaka.


 • Oboljenja bubrega.Operacija uklanjanja podočnjaka

Jedan od načina da prikrijete tamne podočnjake podrazumeva primenu krema sa vitaminima C i K, alfahidroksilne kiseline i kinetine. 

Najteži oblici leče se kauzalno (eliminacijom uzroka tj. operacijom) i izbeljivanjem, obično pomoću lasera. Operacija podizanja očnih kapaka je poznata i kao blefaroplastika i sve je češći izbor ljudi koji imaju problem sa podočnjacima i oteklim očnim kapcima. Njom se postiže mlađi izgled lica i svežina.


Kako smanjiti otok podočnjaka?


Naduveni podočnjaci su u najvećem broju slučajeva jednostavan kozmetički problem koji se može rešiti ili smanjiti na lak način. 

Možete, na primer, pokušati da spavate na višem uzglavlju, kako bi dejstvom sile teže višak tečnosti napustio područje lica. 

Ako se otok ne povuče dok ste na nogama, u uspravnom pokušaju, prislonite hladne obloge ili odbačene kesice od čaja na podočnjake tokom nekoliko minuta. 

Uprkos uveravanjima prijatelja da krema protiv hemoroida čini čuda s natečenim podočnjacima, trudite se da izbegavate nanošenje ovih preparata na osetljivu kožu ispod oka. U suprotnom, očekujte isušivanje i crvenilo

Obratite se lekaru


Ako su otoci ispod očiju uporni i praćeni pojavom otoka i u drugim delovima tela, potražite mišljenje lekara. On će se potruditi da otkloni sumnje u pravilno funkcionisanje bubrega, štitne žlezde i drugih organa ili lekova koji utiču na metabolizam vode u organizmu. 

Lekari koji bi Vam mogli pomoći kod problema sa podočnjacima :

 • Lekar Opšte prakse
 • Dermatolog
 • Nefrolog
 • Endokrinolog
 • Plastičan hirurg
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

 1. Stefan92 17.07.2013

  Od kad znam za ogledalo svaki put kad se pogledam modro mi je ispod očiju. Zbog toga me prozivaju da se drogiram iako je to samo po sebi smiješno. Spavam na stomaku, kao mali sam imao kamen u bubregu, ali sad je on prošlost tako da ostaje tajna zbog čega mi je modro ispod očiju, imam 21godinu. Neki savjet?


 2. jovana 14.12.2010

  Imam crne podočnjake ispod očiju i mnogo sam bleda. Da li sam anemična?


 3. indira 14.03.2009

  Upravo sam otkrila ovaj sajt i nasla temu o podočnjacima, a pošto je to moj dugogodišnji problem, da li neko može da mi da savet šta da radim? Imam 35 godina, a od svoje 15. imam podočnjake, odnosno kesice koje su plave. Od prije 2-3 mjeseca oko očiju su mi izražene bore, a koristim skupocijene kreme tako da ne znam šta da radim. Postoji li možda neko lasersko lijecenje ili neka krema koja može to da otkloni ili umanji?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde