Blefaroplastika (podizanje očnih kapaka)


Blefaroplastika (Blepharoplasty) je operacija koja podrazumeva korekciju očnih kapaka. Može se raditi pojedinačno samo gornji ili donji očni kapak, a mogu i zajedno. Ova operacija se često izvodi u sklopu facelifting-a


U estetskoj hirurgiji, pored mezoterapije, aktuelna je još jedna intervencija koja može učiniti da izgledate i do 10 godina mlađe. Reč je o blefaroplastici, to je zahvat koji se ne vrši samo iz estetskih razloga, već i zbog medicinskih (kada je višak kože na gornjim kapcima toliko izražen da ometa vid). 

Priprema, tok operacije i postoperativni period

U zavisnosti od potreba i želja pacijenata, svaka operacija se razlikuje. Najčešće se izvodi u lokalnoj anesteziji i postupak je sledeći:

Hirurg obeleži predeo kože koji će biti uklonjen. Primeni se anestezija koja će eliminisati bol i smanjiti krvarenje, a potom se pristupa operaciji. Višak kože i masno tkivo kapka se odstrane skalpelom ili laserskim skalpelom koji dodatno smanjuje krvarenje. Operacija traje oko 45 minuta/sat vemena i istog dana pacijent može da ide kući.

Otok je prisutan, često i hematom, te je preporučljivo držati hladne obloge. Operacija i postoperativni tok su bezbolni. Oporavak traje od 7 do 14 dana, a posle mesec dana rana zarasta potpuno. Konci se uklanjaju nakon 5,6 dana.

Ožiljak nakon ove operacije je neprimetan, jer se nalazi u predelu prirodne brazde, odnosno u preklopu kapka.

Kakav rezultat očekivati od blefaroplastike?

Blefaroplastikom se postiže vraćanje prvobitnog izgleda očnih kapaka, kakve je pacijent imao u mladosti. Nakon operacije i oporavka osoba izgleda svežije i odmornije, otvorenog pogleda koji odlikuje mlađe osobe.
Podeli tekst:

Dr Dragana Petrović-Popović je specijalista plastične, rekonstruktivne i estetiske hirurgije. Dragana je oduvek stremila da rad sa pacijentima koji boluju od melanoma podigne na viši nivo, te otuda ne čudi što je upravo...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde