Blefaroplastika (podizanje očnih kapaka)

Blefaroplastika (Blepharoplasty) je operacija koja podrazumeva korekciju očnih kapaka. Može se raditi pojedinačno samo gornji ili donji očni kapak, a mogu i zajedno. Ova operacija se često izvodi u sklopu facelifting-a

U estetskoj hirurgiji, pored mezoterapije, aktuelna je još jedna intervencija koja može učiniti da izgledate i do 10 godina mlađe. Reč je o blefaroplastici, to je zahvat koji se ne vrši samo iz estetskih razloga, već i zbog medicinskih (kada je višak kože na gornjim kapcima toliko izražen da ometa vid). 

Priprema i tok operacije

U zavisnosti od potreba i želja pacijenata, svaka operacija se razlikuje. Najčešće se izvodi u lokalnoj anesteziji i postupak je sledeći:

Hirurg obeleži predeo kože koji će biti uklonjen. Primeni se anestezija koja će eliminisati bol i smanjiti krvarenje, a potom se pristupa operaciji. Višak kože i masno tkivo kapka se odstrane skalpelom ili laserskim skalpelom koji dodatno smanjuje krvarenje. Operacija traje oko 45 minuta/sat vemena i istog dana pacijent može da ide kući, i za nedelju dana se vraća uobičajenim aktivnostima.

FOTO: Stetoskop.info

Postoperativni tok

Otok je prisutan , često i hematom, prolazi za oko tri dana, a preporučljivo je držati hladne obloge. Sama operacija i oporavak su bezbolni. Konci se uklanjaju posle sedam dana. 

Lekar će vam preporučiti neko antibiotsku mast za mazanje.

Ožiljak nakon ove operacije je neprimetan, jer se nalazi u predelu prirodne brazde, odnosno u preklopu kapka.

Oporavak traje od 7 do 14 dana, a posle mesec dana rana zarasta potpuno. 

Kakav rezultat očekivati od blefaroplastike?

Blefaroplastikom se postiže vraćanje prvobitnog izgleda očnih kapaka, kakve je pacijent imao u mladosti. Nakon operacije i oporavka osoba izgleda svežije i odmornije, otvorenog pogleda koji odlikuje mlađe osobe.

 


Podeli tekst:

Dr Dragana Petrović-Popović je specijalista plastične, rekonstruktivne i estetiske hirurgije. Dragana je oduvek stremila da rad sa pacijentima koji boluju od melanoma podigne na viši nivo, te otuda ne čudi što je upravo...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

  1. Svetlana 17.05.2019

    Kod dr Petrović-Popović samo operisala kapke a potom i grudi, vrlo sam zadovoljna pristupom doktorke koja je tu za pacijenta od početka do kraja. Sve je bilo onako kako je doktroka rekla na prvom pregledu. Od toga kako da se pripremim do svakog detalja vezanog za operaciju i oporavak. Doktroka isto pristupa pacijentima koji imaju estetske operacije, kao i pacijentkima koje leči od tumora kože ili imaju velike rekonstrukcije. Puno pažnje i brige, to je ono sto je mene opredelilo za ovu doktorku.


  2. Milutin 12.05.2019

    Smatram da je najbolja preporuka za jednog lekara i hirurga, to što je kod dr Dragane, ordinacija puna njenih kolega lekara.


  3. Vanja 12.05.2019

    Operisala sam labioplastiku, nemam dovoljno reči da Vam opišem i da se zahvalim doktorki za stručnost, profesionalnost i osećajnost. Ovo je tema i problem o kome se malo govori, tako da mi je doktorka osim operacije koja je protekla u najboljem redu bila i podrška i oslonac, puna razumevanja, stručnih ali i ljudskih saveta. I da, nema ožiljka.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde