Atopijski dermatitis (Ekcem)

Atopijski dermatitis je zapaljenska bolest koja se naziva još i atopijski ekcem. Ovo hronično oboljenje nije zarazno, a karakteriše ga svrab i suva koža sklona svrabu i iritaciji.

Uzrok nastanka atopijskog dermatitisa

Etiopatogenetski mehanizmi nisu potpuno razjašnjeni. Sigurno je da učestvuju rani imunološki mehanizmi i da dolazi do reakcije antigen-antitelo. Najčešće se radi o alergiji na hranu i njene produkte razgradnje koji dospevaju digestivnim putem. Ređe je posledica dejstva kontaktnih alergena.

Simptomi atopijskog dermatitisa

Eczema lactentium et infantum - najčešće počinje od trećeg meseca života, promene se javljaju na koži lica (obrazi, brada, čelo) štedeći predeo oko nosa i usta. Postoje jasno eritematozne (crvene) plaže na koži, nekada posute vezikulama (mehurić) i sa vlaženjem, praćene jakim svrabom. Posle druge godina života bolest najčešće postaje hronična. Tada promene zahvataju kožu velikih pregiba. To su jače lihenificirane (lišajaste), veoma pruriginozne (pruritus-svrab) plaže.

Dermatitis atopica diffusa et generalisata - karakteriše se infiltrovanom kožom sa naglašenim kožnim crtežom, lihenifikacijom, tamno smeđom bojom kože, erozijama, krustama. Svrab je veoma jak. Zbog veće infiltrovanosti lice ima izgled maske. Dlake ispadaju. Jak svrab često menja psihičko stanje bolesnika, poremećen je san, telesna težina može da opada.  

Dermatitis atopica chronica circumscripta multilocularis - odlikuje se pojavom većeg broja lihenificiranih žarišta na velikim pregibima, na čelu, ispred ušnih školjki, praćeno jakim svrabom. 

Dermatitis atopica chronica circumscripta unilocularis - veći značaj se pridaje neuropsihološkim faktorima, promene se javljaju na vratu, u predelu lopatica, ručnog i skočnog zgloba, na spoljašnjoj strani nadlaktica i podlaktica, u sakralnoj regiji. Prisutna je samo jedna veća plaža, koja je oštro ograničena, lihenificirana.

Atopijski dermatitis uglavnom napada malu decu i bebe. Preko 90% pacijenata ima manje od pet godina.

Dijagnoza ekcema

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, probe ekspozicije i eliminacije (alergena), alergoloških kožnih proba i imunoloških testova.

Lečenje atopijskog dermatitisa

Sastoji se u pranju kože blagim rastvorom hipermangana. Lokalno se aplikuju antibiotske masti i indiferentne kreme naizmenično sa kortikosteroidnim mastima. U opštoj terapiji su od značaja sedativi, antihistaminici, nekada kratkotrajno kortikosteroidi. Vrlo je važno eliminisanje deklanširajućih faktora. Klimatsko lečenje na moru ili planinama u toku više meseci daje povoljne rezultate.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Velibor 15.02.2009

    Ja to nijesam imao kao dijete, ali da ne duljim. Veliki mi problem prestavlja pogotovo lice. Interesuje me može li to biti povezano sa jednjakom ili želucem, i zašto su promjene na koži izražene zimi. 


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde