Vitaminski dodaci ne štite od raka

Višegodišnje uzimanje antioksidanata - beta karotena, C i E vitamina, kao dodataka ishrani, ne smanjuju rizik obolevanja od raka, poručuju američki stručnjaci iz bostonske Brigam end viminz bolnice i Harvardske medicinske škole.

Dok zdrava ishrana, bogata voćem i povrćem, može da umanji rizik od raka, taj povoljan efekat ne može da se postigne posezanjem za nekoliko vitaminskih dodataka, naglašava učesnica studije dr Džo En Menson.

Dr Menson i njene kolega su tokom devet i po godina pratili 7.627 žena, prosečne starosti od 60 godina na početku studije. Neke od ispitanica uzimale su 500 miligrama C vitamina dnevno, druge 600 međunarodnih jedinica (IU) E vitamina svakog drugog dana, dok su treće uzimale 50 miligrama beta karotena svakog drugog dana. Neke ispitanice su dobijale i različite kombinacije ovih vitamina, a jedan broj je bio na placebu.

Istraživanje je pokazalo da su žene koje su uzimale vitaminske dodatke u istoj meri obolevale od raka i umirale od te bolesti kao i one iz placebo grupe. Ustanovljeno je samo da E vitamin možda nešto smanjuje rizik od raka debelog creva, dok beta karoten možda "umereno" utiče na rak pluća.

Američki istraživači ipak napominju da gotovo desetogodišnja studija možda ipak nije bila dovoljno duga da bi se pravilno procenio uticaj navedenih vitaminskih dodataka na učestalost raka, s obzirom na dug latentni period te bolesti.

"Jednostavno uzimanje antioksidanata kao dodatka ishrani nije dovoljno da se spreči rak. Potrebno je uzimati više prirodne biljne hrane koja je bogata mnogim nutritivnim sastojcima, uključujući i antioksidante", poručuje jedna od učesnica istraživanja Dženifer Lin.

U američkom Savetu za odgovornu ishranu (iza kojeg stoje proizvođači dijetetskih dodataka) zameraju studiji što nije, kao što je prvobitno planirano, procenila i učinak uzimanja antioksidanata na kardiovaskularno zdravlje ispitanica, koje su sve bile pod povećanim rizikom od srčanih bolesti.

Potpredsednik saveta Endru Šao napominje da bi bilo nerealno očekivati da je dovoljno samo uzimati vitaminske dodatke da bi se izbegao rak, ali da je to ipak deo zdravog načina života koji bi ljudi trebalo da usvoje.

U novembru je istraživanje na 15.000 američkih lekara utvrdilo da uzimanje C i E vitamina ne umanjuje rizik od raka, a u oktobru su objavljeni rezuttali jedne druge studije na 35.000 muškaraca, prema kojima kombinacija E vitamina i selena takođe ne štiti od kancera.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde