Vitamin D: Suplementacija u zimskim mesecima

Status vitamina D u organizmu je jedna od sve prisutnijih laboratorijskih analiza na koje će lekar uputiti svog pacijenta. Sa dolaskom zime sve manje vremena provodimo u prirodi i na svežem vazduhu, pa ljudski organizam više nije u mogućnosti sam da proizvodi vitamin D, takozvani ,,vitamin sunca“. Ubrzan tempo života, globalni problem pandemije virusa Covid 19 i stres, uslovili su i drugačije potrebe celokupne populacije. Za početak jačanje imuniteta, a to je najbolje i najadekvatnije nadoknadom vitamina D, pogotovo u hladnim zimskim danima koji su pred nama.

Takođe, iznenađuje podatak da kod čak više od 70 odsto svetske populacije postoji nedostatak vitamina D. 

Kako se vitamin D sintetiše u organizmu?

Vitamin Dɜ se sintetiše u ljudskom organizmu uz pomoć UVB zračenja iz sunčeve svetlosti, prvo prelazi u previtamin D, koji onda termoizomeracijom prelazi u vitamin Dɜ. Postoje situacije kada sinteza u koži nije dovoljna da zadovolji potrebe za vitaminom Dɜ (kod gojaznih osoba, žena u menopauzi, kod osoba sa cističnom fibrozom, hroničnim oboljenjima jetre itd.). A sa druge strane prirodni izvori vitamina D su ograničeni. Zato suplementacija vitaminom D zauzima značajno mesto za održavanje njegovog optimalnog statusa.

Uloga vitamina D

Glavna uloga vitamina D u organizmu je regulacija homeostaze kalcijuma u telu i modulacija skeleta, odnosno, razvoj skeleta i mineralizacija kostiju. Kod odraslih osoba nedostatak vitamina D dovodi do demineralizacije skeleta i osteomalacije, dok njegova dalja deficijencija dovodi do nastanka osteoporoze.

Vitamin D ostvaruje i druge važne funkcije u telu. Pored toga što doprinosi pravilnoj apsorpciji i iskorišćenju kalcijuma i fosfora, što rezultira adekvatnom izgradnjom i održavanjem zdravlja kostiju i zuba, veoma je značajan za jak imunitet, jačanje odbrambenih sposobnosti organizma, za smanjenje uplanih procesa i za održavanje pravilne funkcije mišića.

Suplementacija vitamina D: Kako da odaberete pravi preparat?

Domaća farmaceutska kompanija Esensa je izašla na tržište sa preparatom u vidu oralnog spreja za odrasle, DevitIN D3 sprej 30ml. On sadrži čak 1000 IU (internacionalnih jedinica) vitamin Dɜ i lipozomalni cink koji sinergističkim delovanjem doprinose poboljšanju imunoloških funkcija kod osoba sa oslabljenim imunim sistemom i ima važnu ulogu u prevenciji i tretmanu osteopenije i osteoporoze.

Vitamin D za odrasle

Cink je neophodan za mnoge procese u organizmu, a posebno je značajan u prevenciji virusnih infekcija, za pravilnо funkciоnisanje imunog sistema, zaštitu ćelija od oksidativnog stresa, kao i za zdrave kosti, kožu, kosu i nokte. U DevitIN D3 1000 IU + Zn oralnom spreju za odrasle cink je prisutan u obliku specijalnih lipozomalnih partikula, koje omogućavaju značajno smanjenje iritacije gastrointestinalnog trakta, odsustvo neprijatnog ukusa nakon primene i odličnu bioraspoloživost cinka u organizmu. Ovaj oralni sprej za odrasle predstavlja savršen izbor za postizanje optimalnog nivoa vitamina D kod osoba sa digestivnim tegobama, kao i kod osoba koje imaju problema sa gutanjem tableta ili kapsula.

DevitIN D3 1000 IU + Zn oralni sprej za odrasle je veoma praktičan i jednostavan za primenu i omogućava brzu apsorpciju aplikovanjem ispod jezika ili na unutrašnju stranu obraza. Može da se koristi bilo kada, nezavisno od obroka i ne sadrži šećer, pa je pogodan za upotrebu kod dijabetičara. Obogaćen je prijatnom aromom maline. U dve doze spreja (preporučen unos) sadrži 1000 IU vitamina D i 5 mg cinka za snažan imunitet, jake kosti i mišiće, zdravo srce i nervni sistem. Samo jedna bočica je dovoljna za više od tri meseca svakodnevne primene.

Vitamin D za decu

Kada su naši mališani u pitanju, Esensa u svom portfoliu nudi i preparat DevitIN D3 400 IU oralne kapi za decu. Vitamin D doprinosi pravilnom rastu i razvoju kostiju kod dece i održavanju normalnih kostiju i normalnih zuba, kao i pravilnom funkcionisanju imunog sistema, pa se ove oralne kapi koriste za prevenciju rahitisa i osteomalacije i za jačanje imuniteta pogotovo u vreme virusnih i bakterijskih infekcija, koje su sve češće u zimskim mesecima i tokom boravka u vrtićima i školama. 

DevitIN D3 400 IU oralne kapi za decu, 15 ml sadrže 400 IU vitamina D u jednoj dozi. Deci od osmog dana starosti tokom prve godine života de preporučuje jedna doza dnevno.

Vitamin D za decu

Opšte preporuke

Vodite računa o statusu vitamina D u organizmu kako biste prevenirali mnoga stanja i ojačali svoj imunitet u ovim izazovnim vremenima, a i inače. Suplementacija o kojoj smo ovde pričali adekvatna je da svom organizmu pružite potrebnu količinu vitamina D i time zaštitite sebe i svoje dete. 

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde