Ne preterujte sa vitaminskim pilulama

Neki vitaminski i mineralni preparati mogu ozbiljno naškoditi vašem zdravlju, ako ih dugo koristite, upozorila je ovih dana britanska Agencija za kontrolu hrane i lekova (FSA).

U najnovijem savetu namenjenom javnosti, Agencija opominje da preparat hrom pikolinat može izazvati rak, a identifikovala je još neke popularne vitaminske i mineralne preparate čija bi duga upotreba predstavljala zdravstveni rizik.

Tri najčešće korišćenja preparata: vitamin C, kalcijum i gvožđe, mogu naneti štetu organizmu ako se koriste u velikim dozama čak i u kraćem vremenskom periodu, iako štetni simptomi nestaju ako se obustavi dalje korišćenje preparata.

Iako u najvećem broju slučajeva sve potrebne hranljive i zdrave sastojke možete dobiti kroz izbalansiranu ishranu, mnogi i dalje radije posežu za preparatima.

U izveštaju FSA pomalo dramatično se upozorava da dnevna doza od 1.000 miligrama vitamina C, 1.500 miligrama kalcijuma ili 17 miligrama gvožđa u preparatima može kod mnogih osoba izazvati bolove u stomaku i dijareju - iako simptomi iščezavaju kad se obustavi korišćenje preparata.

Agencija, zato, savetuje da se nikada dnevno ne uzima više od 10 miligrama vitamina B6 - sem ako se to čini pod nadzorom lekara.

Beta karoten, jedan od antioksidanata koji se nalazi u pomarandži i žutom voću i povrću, može imati nepovratne štetne efekte na organizam pušača - ako se uzima dugo u velikim dozama.

Mangan takođe može biti štetan po zdravlje starijih ljudi u dužem vremenskom periodu, kaže se u izveštaju FSA, dok je dokazano da ozbiljnu štetu po zdravlje imaju nikotinska kiselina, cink i fosfor ako se koriste dugo.

Saveti koji se nalaze na vebsajtu FSA zasnovani su na analizama naučnih istraživanja uticaja vitamina i minerala koje su obavili nezavisni stručnjaci i namenjeni su potencijalnim kupcima preparata kao pomoć u odlučivanju da li da ga kupe.

FSA je do sada analizirala 34 vitamina i minerala koji se prodaju kao preparati "dodatka ishrani" - posebno njihov uticaj na organizam kod duge upotrebe.

Agencija procenjuje da je dnevno uzimanje 10 miligrama ili manje hroma, ali ne u obliku hrom pikolinata, potpuno bezbedno.
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

  1. MIRIC BOJAN 01.02.2012

    Ako se unosi dovoljna kolicina vode u organizam, on sam izbacuje vishak vitamina i dobijate punu solju vitamina! Tako da vas molim da ne lupetate gluposti dr, miric!!!


  2. Dusan Moraca 03.03.2011

    Manje-vise poznata prica lekarima, mozda malo manje pacijentima. . . Ali je dragoceno da ovo procitaju i razmisle o upotrebi dijetetskih suplemenata, vitamina, minerala i ostalih lepo zapakovanih, najcesce sumecih tabletica. . . Koje im na zalost mi najcesce preporucujemo. . . Posebno vit c koji i nije toliko stetan ako je bubrezna funkcija u redu. . . Ali sve ostalo. . . Tuzno je i kontradiktorno, sto je najcesca terapijska preporuka sa kojom ispratimo pacijenta iz klinike sa prehladom i kijavicom puno caja i vitamina. . . A oni cesto to shvate bukvalno ili odu razocarani jer im niste nista rekli sto im lokalna baba nije rekla. . . Pa zato trce u apoteku (ili u prehrambenu radnju) pa kupuju sumece tablete raznih proizvodjaca i sastava. . .


  3. nebitno 21.02.2011

    Koja agencija? Britanska? Pa, dajte onda da se ukine nasa i da glavne budu britanska i americka. . Title vam je ocajan!!!


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde