Vitaminska infuzija - sve informacije


U vreme kada o imunitetu razmišljamo više nego ikada pre i želimo da uradimo sve da i ukoliko se razbolimo lako oporavimo svoj organizam, na tržištu je mnogo informacija o vitaminskim infuzijama koje nam na ovom putu mogu pomoći.

Šta su to vitaminske infuzije i koje je njihovo poreklo?

Vitaminske infuzije su zapravo intravenska terapija. Intravenska terapija prestavlja način administracije tečnosti, lekova ili nutrijenata direktno u krvotok iz kog tkiva organizma mogu brzo preuzeti ubrizgane supstance. S obzirom da se na ovaj način zaobilazi sistem za varenje, ovo je najbrži način primene tečnosti, lekova...

Pokušaji intravenske primene supstanci datiraju još iz 1600 godine. Početkom Prvog svetskog rata, intravenska terapija i infuzije su postale procedura koja je spašavala živote, ali tek 1960. godine je dr Džon Majers razvio prvu poznatu vitaminsku infuziju koja je rastvor različitih vitamina i minerala, i na taj način je stvorena vitaminska terapija koju danas svi dobro poznajemo.

Prvenstveno, intravenska vitaminska terapija je bila namenjena ljudima koji su dehidrirali, koji su imali neki nutritivni deficit ili nisu mogli da prime lek oralno.

Danas se i zdravi ljudi podvrgavaju vitaminskoj terapiji ove vrste, kako bi osnažili svoje zdravlje. Moderni stil života može oslabiti imuni sistem i opšte zdravlje, vitaminske infuzije obezbeđuju taj neophodni višak koji ih čini praktičnim rešenjem za jačanje imuniteta. Sam stres ne dovodi do infekcije virusima i bakterijama, ali smanjuje sposobnost imuniteta da odgovori na infekciju, ostavljajući nas ranjivijima za razvijanje bolesti. Stres je najčešći razlog zbog kog pacijenti dolaze na infuzioni tretman, a koji će infuzioni rastvor biti primenjen zavisi od potreba organizma pacijenta.

Kako izgleda proces davanja vitaminske infuzije?

Pred sam tretman, svim pacijentima se uzima detaljna istorija bolesti, a ukoliko postoji potreba uzima se uzorak krvi kako bi se ustanovili nivoi vitamina i minerala u krvi. Kada se pregled završi pacijenti se smeštaju u svetlu prostoriju, sede u udobnom i relaksiranom položaju. Količina tečnosti, vitamina i minerala zavisi od individualnih potreba pacijenta, njegovih godina i težine.

Lekar dezinfikuje kožu pacijenta, potom plasira intravensku braunilu kroz koju će se dati intravenski rastvor. Čitava procedura traje 45-60 min. Za to vreme pacijent može da se relaksira, čita ili spava.

Koji vitaminski kokteli se koriste kao vitaminske infuzije?

Često korišćeni sastojci vitaminskih infuzija su vitamin C, vitamin B, magnezijum, kalcijum i cink. Neretko u sastav infuzija ulaze i aminkoseline i antioksidansi.

Najčešće korišćeni vitaminski kokteli su:

 • Myers koktel - u svom sastavu ima vitamin C, magnezijum, B vitaimne i koristi se za lečenje velikog broja medicinskih stanja, kao i za jačanje imuniteta i podizanje nivoa energije.
 • Intravenske infuzije za hidrataciju - se daju osobama koje su izgubile tečnosti povraćanjem, dijarejom, ili nakon pijanstva. Takođe često se daju sportistima koji žele da poboljšaju svoje performanse.
 • NAD+ Anti-Ageing vitainska infuzija - ova infuzija sadrži Nikotinamid adenin dinukleotid koji je esencijalni enzim, prisutan u svim ljudskim ćelijama. Primarna funkcija mu je da poptomogne oporavku oštećenih ćelija i smanji oštećenja nastala oksidativnim procesima u organizmu.
 • Detoks vitaminska infuzija- sadrži esencijalne vitamine, tečnosti i minerale koji potpomažu detoksikaciji organizma.
 • Imuno-boost - uključuje snažne antioksidanse kao što su glutation, cystein i arginin koji potpomažu odbrani organizma od virusnih infekcija. 

Zašto su vitaminske terapije dobre? 

Benefiti zavise od stanja koje se tretira, protokola koji je korišćen, opšteg zdravstvenog stanja pacijenta, kao i koliko je tretmana urađeno. Neki od prijavljenih benefita naših pacijenata su:

 • više energije
 • bolji nivoi šećera u krvi
 • bolja koncentracija
 • smanjena učestalost glavobolja
 • smanjen nivo umora
 • bolji ten
 • manje upadljivi znaci starenja

Koliko dugo traju efekti vitaminske infuzije?

Uobičajeno vreme za koje se mogu primetiti prvi efekti je 12 do 24 sata nakon primene infuzije, međutim veliki broj pacijenta prijavljuje da se oseća bolje odmah nakon tretmana.

Efekti traju od 8 dana do 3 nedelje u zavisnosti od vitaminske infuzije koja je primenjena kao i stanja organizma pacijenta.

Da li su vitaminske infuzije bezbedne?

Danas je metoda davanja infuzije veoma bezbedna, ali moguće je da dođe do pojave neželjenih reakcija. Iz tog razloga je neophodno da se izvrši detaljan pregled i procena stanja svakog pacijenta pre svake primene vitaminske infuzije.


Podeli tekst:

Dr Nikola Spasojević je lekar opšte medicine sa izraženom radnom etikom i profesionalnim pristupom pacijentima.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde