Vitamin B5

Vitamin B5 (Pantotenska kiselina) je hidrosolubilni vitamin iz grupe vitamina B-kompleksa. Kao i većina hidrosolubilnih vitamina ne deponuje se u organizmu, već se u slučaju preteranog unosa izlučuje iz organizma.

Hemijska struktura

Pantotenska kiselina je nastala reakcijom između 3,3-dimetil-2,4-dihidroksibuterne kiseline i beta-alanina pri čemu je ostvarena peptidna veza. U vidu estra sa fosfornom kiselinom ovaj vitamin ulazi u sastav koenzima A koji je neophodan za obavljanje mnogobrojnih reakcija u organizmu. Lako se razara toplotom i alkalijama, kuvanjem mesa gubi se 33 %, zamrzavanjem 37-57 %, a konzervisanjem 46-78 % vitamina B5.
Apsorpciju pomažu vitamini B-kompleksa, vitamin C i H, sumpor, a odmažu kafa i alkohol. Estrogen, sulfonamidi i neki lekovi za spavanje smanjuju koncentraciju vitamina B5 u organizmu.

Izvori

Pantotenska kiselina široko je rasprostranjena u hrani. Sadrže ga: džigerica, iznutrice, bubrezi, tamno pileće i ćureće meso, jaja (žumance), mleko, kikiriki, mahunarke, pečurke, losos, puno zrno (pšenica, ovas, pirinač), pšenične klice, mekinje, voće roda limuna, pivski kvasac.

 

Uloga

Pantotenska kiselina je sastavni deo koenzima A, koji je neophodan u metaboličkom procesu acetilacije ugljenih hidrata, masti i proteina, te u sintezi steroida, steroidnih hormona, učestvuje u beta-oksidaciji i sintezi masnih kiselina i metabolizmu šećera, spada u grupu antistresnih vitamina, neophodan je za razvoj centralnog nervnog sistema. 

 

Dnevne potrebe

Preporučene doze: muškarci 4-7 mg/d, žene 4-7 mg/d, trudnoća i laktacija 10 mg/d

 

U slučaju težeg fizičkog rada, operacije, povrede i gastrointestinalnih infekcija potrebe se udvostručavaju.

Hipovitaminoza

Deficit pantotenske kiseline je retka pojava jer se ovaj vitamin nalazi u gotovo svim namirnicama, a pored toga sintetiše ga crevna flora čoveka. A ukoliko do njega dođe manifestuje se neuromuskulatornim poremećajima. Simptomi su: umor, depresija, gubitak apetita, grčevi, loše varenje i nesanica.

 

Nedostatak pantotenske kiseline je praćen: depigmentacijom kože, zapaljenskim promenama na koži, zaustavljanjem rasta, anemijom.

Primena vitamina B5 je indikovana u svim oblicima njene hipovitaminoze, najčešće nastale nepravilnom ishranom. Primena pantotenske kiseline u obliku kreme (2% dekspantenol) koja se nanosi direktno na oštećeno mesto, pokazala se vrlo efikasnom kod različitih dermatoza.

Hipervitaminoza

Ne postoji podatak o hipervitaminozi i toksičnom delovanju pantotenske kiseline ali smatra se da prevelike doze mogu biti štetne u toku trudnoće za majku i dete.

 


Podeli tekst:

Dr Sonja Ilić je specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije u Beogradu. Stručnjak u primeni mezoterapije u cilju terapije bola.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Ljubomir 26.08.2023

    Imao sam Herpes Zoster od početka juna na delu stomaka i delu leđa. Lečio sam se po preporuci lekara, pa je prošao i sada koristim razne preporučene kreme i vitamine: B12 i druge lekove: Međutim, nesnosni bol, svrab... i dalje traje. Ne samo na površini tela, već i  iznutra (živci)na tom delu tela. Šta mi preporučujete za terapiju, koje vitavine i koju kremu (u mogućnosti sam da kupim) i koje namirnice da jedem, a koje da izbegavam? Hvala i pozdrav.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde