Melanomi i tumori kože- šta je najnovije u svetu?


Početkom aprila, u Beču je održan skup pod nazivom Advanced Treatments and Technologies in Skin Cancer, posvećen najsavremenijim aspektima rane dijagnostike i lečenja svih vrsta tumora kože i melanoma. Moto ovog kongresa je glasio: No one should die from melanoma – are we there yet. Ovaj moto šalje snažnu poruku stručnoj javnosti ali i pacijentkima, jer našim ličnim delovanjem na polju prevencije i pravovremenom operativnog lečenja možemo produžiti život i u potpunosti izlečiti malignu bolest.

Učestalost tumora kože u celom svetu je u porastu, tako da su prevencija i rana dijagnostika najznačajniji faktori koji vode uspešnom izlečenju.

Slika sa kongresa

Predstavljen je i novi protokol lečenja melanoma, koji se u potpunosti primenjuje u Srbiji.

U Srbiji se godišnje otkrije i leči oko 1000 novih slučajeva melanoma.

Posebna pažnja je posvećena izuzetno retkim formama tumora kože, za koje je najbitnije pravilno lečenje u visoko specijalizovanim zdravstvenim ustanovama. U okviru kongresa, učesnici su imali napredni trening dermoskopije na najsavremenijim dermoskopima od kojih su neki prezentovani stručnoj javnosti, po prvi put na ovom kongresu. Na kongresu su predstavljene i najnovije terapijske opcije za lečenje uznapredovalih formi melanoma, kao i za intralezionu terapiju određenih tumora.

Melanom kože je maligna bolest, tumor porekla ćelija melanocita. Ova bolest kod nas i u svetu ima veliki društevni značaj jer je broj obolelih tj. učestalost melanoma kože u porastu. Trenutno je samo petina ovih tumora otkrivena u ranom stadijumu, kada je bolest izlečiva hirurškom operacijom. 

Ukoliko se otkrije u ranoj fazi procenat preživljavanja pacijenata obolelih od ove bolesti je izuzetno visok. U razvijenim zemljama u kojima se pacijenti u velikom broju javljaju na preventivne preglede, 80% melanoma se otkrije u ranoj fazi bolesti. 

Kada je reč o karcinomu kože, operacijom se dolazi do potpunog izlečenja. U svrhu lečenja se ne primenjuju hemioterapije, niti terapije zračenjem.

Dr Dragana Petrović Popović

Dr Dragana Petrović-Popović je bila jedan od aktivnih učesnika na ovom kongresu, te je razmenila saznanja sa kolegama iz celog sveta i prezentovala najzanimiljvije slučajeve iz prakse.

Melanom kože, displastični mladeži kao i sve pigmentne promene kože su lako dostupne pregledu i praćenju eventualnih promena tako da u budućnosti možemo očekivati veći procenat novootkrivenih melanoma u ranoj fazi bolesti i samim tim i visok procenat izlečenja. Zakažite svoj pregled na vreme.  


Podeli tekst:

Dr Dragana Petrović-Popović je specijalista plastične, rekonstruktivne i estetiske hirurgije. Dragana je oduvek stremila da rad sa pacijentima koji boluju od melanoma podigne na viši nivo, te otuda ne čudi što je upravo...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

  1. Ivana 20.05.2019

    Mog tatu koji im 94 godine, niko nije hteo ni da pregleda, doktorka Dragana ga je preuzela, operisala, redovno ga prati i kontroliše, napominjem da se radi o velikoj operaciji i rekonstrukciji. Lep i topao odnos lekara koji ne pravi razlike medju pacijentima, a tata je dobio i neki novi životni elan, sledi sva doktorkina uputstva, a ožiljak je neprimentan.


  2. Nikola 13.05.2019

    Najbolje preporuka za doktorku Petrović-Popović je puna ordinacija njenih kolega lekara koji su njeni pacijenti, to je ono što je mene opredelilo da se odlučim za doktorku Draganu koja me je operisala i rezultatom smo prezadovoljni i doktorka i ja.


  3. Emanulea 12.05.2019

    Već nekoliko godina sam pacijent dr Petrovic-Popovic. Primenjujem kombinaciju nekoliko antiaging procedura, koje su uvek prilagođene mom licu i mojim potrebama, jer se bavim javnim poslom. Tokom vremena su i članovi moje porodice postali doktorkini pacijenti. Neko je imao estetsku operaciju, a neko i ozbiljan rekonstruktvini zahvat,. Svaki put je pristup bio profesionalan i na najvišem nivou, od ulaska u ordinaciju do poslednje kontrole, skidanja konaca, previjanja... Iskreno Vam preporučujem pouzdanu, sigurnu i savesnu doktorku!


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde