WiFi škodi zdravlju

O efektima WiFi mreže se često raspravlja. Nedavna studija je pregledala dokaze iz 23 kontrolisanih naučnih studija, koje su istraživale zdravstvene efekte WiFi mreže na životinje, ljudske ćelijske linije i ljude, kako bi se utvrdilo jednom zauvek, da li WiFi ima štetan uticaj na ljudsko zdravlje.

WiFi ili bežična mreža se sastoji od antene, koja je povezana sa internetom i nekoliko bežičnih uređaja, kao što su laptop, telefon, itd.

Elektromagnetska frekvencija WiFi mreže je više pulsirajuća nego kontinuirana. Ovo je kritično pitanje, pošto pulsne elektromagnetne frekvencije imaju veći biološki uticaj.

Studija iz 2015. pokazuje, da su pulsirajuće elektromagnetske frekvencije najviše štetne za živa bića. Istraživači su takođe pokušali da odrede odnos doze između ekspozicije WiFi mreže i bioloških efekata i otkrili da određeni raspon intenziteta elektromagnetnih impulsa može proizvsesti maksimalne efekte, a to može pasti pri nižim i većim intenzitetima.

Kada je uticaj pulsne elektromagnetne frekvencije uočen u mozgu miševa, otkriveno je da je izloženost za 1-2 meseca bila relativno skromna i da su promene bile reverzibilne nakon uklanjanja okidača. Međutim, meseci izlaganja doveli su do ozbiljnih ireverzibilnih efekata na neurone i mozak. Ovi rezultati sugerišu da se promene izazvane pulsirajućim elektromagnetnim frekvencijama akumuliraju tokom vremena, sa štetnim dugoročnim efektima.

Da li treba deca i trudnice treba da izbegavaju WiFi uređaje?

Pulsirajuće elektromagnetske frekvencije mogu biti posebno štetne za malu decu, zbog male veličine njihovih lobanja, kao i njene smanjene debljine. Ovo može povećati izloženost mozga pulsirajućim elektromagnetnim frekvencijama.

Pokazalo se da su impulsne elektromagnetne frekvencije posebno moćne u embrionalnim matičnim ćelijama. Ako se ove ćelije pojavljuju na češće kod fetusa i dece, to ih dodatno stavlja u rizik, što dovodi do efekata na razvoj mozga. Ovaj efekat je posebno upečatljiv s obzirom na to, da su WiFi aparati, obično oko škola i u današnje vreme- svuda oko nas.

WiFi može da reaguje sa signalnim kanalima u ljudskom mozgu

Jedna od prvih studija koja je objasnila kako pulsirajuće elektromagnetske frekvencije mogu uticati na ljudsko zdravlje je pokazala da ove frekvencije niskog intenziteta, mogu biti blokirane pomoću lekova koji blokiraju naponske kanale kalcijuma. Naknadne studije su pokazale aktivaciju kalcijumskih kanala kao odgovor na pulsirajuće elektromagnetske frekvencije u biljkama, životinjama i ljudskim ćelijama

Osim kalcijumskih kanala, pokazalo se da se napon-natrijum, kalijum i hloridni kanali aktiviraju pulsnim elektromagnetnim frekvencijama. Kod ljudi je poznato da se 7 različitih naponskih usmerenih jonskih kanala aktivira izlaganjem impulsnoj elektromagnetnoj frekvenciji.

Ova promena je uočena u roku od 5 sekundi u ćelijama, što sugeriše da je to direktan efekat pulsne elektromagnetne frekvencije na plazma membranu.

Različiti biološki efekti pulsirajućeg elektromagnetnog izlaganja frekvenciji uključuju oksidativni stres, nižu žensku i mušku plodnost, neurološke efekte, smrt ćelija i oštećenja, promene u nivou steroidnih hormona...

Prethodne studije, koje su istraživale ovaj efekat, koristile su računare sa WiFi karticama. Iako su WiFi kartice dizajnirane da komuniciraju sa WiFi antenama, trenutno nema informacija o tome kako se ove impulsne elektromagnetne frekvencije upoređuju sa zračenjem autentične WiFi mreže.

Mnoga istraživanja tvrde da nema efekata pulsirajućih elektromagnetnih frekvencija, jer uočeni efekti nisu bili naučno značajni. Međutim, zaključak da ne postoje efekti zbog nedostatka statističke značajnosti ne može značiti da nema nikakvog efekta.

Široko prisustvo WiFi-a u prostorima koje zauzimaju ljudi, posebno u školama, treba biti oprezno tretirano dok se ne utvrde efekti pulsirajućih elektromagnetnih frekvencija na ljude.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde