EP030: Dr Nenad Živković, neurohirurg

U 30. epizodi Stetoskop TV emisije na Televiziji Zdravlje, dr Nenad Živković, neurohirurg, odgovara na pitanja pacijenata u vezi sa tumorima, lečenjem diskus hernije i osteoporoze. 

Zakažite pregled kod dr Nenada Živkovića >>>>>

Pitanje: Na magnetnoj rezonanci mi je digagnostikovan kalcifikovani meningeom 6.3 mm na kičmi. Kako je moguće lečiti ga operativno?

Dr Nenad Živković: Meningeomi su benigni tumori koji mogu zahvatiti kičmeni stub. Ovde nije navedeno u kom je delu, ali obično se javljaju u torakalnom delu kičme. Jako se uspešno leče i oporavak je brz. Neophodna je naravno samo magnetna rezonanca.

Pitanje: Pre dva meseca imala sam endoskopsku operaciju diskus hernije L5-S1. Nakon par dana dobila sam discitis koji je lečen deset dana lekovima. Sada, nakon nepunih mesec dana od poslednje terapije na snimku MR se i dalje vidi upala - spondilodiscitis. Zanima me koliko traje lečenje i šta je najefikasnije za uspešan oporavak?

Dr Nenad Živković: 3-4% pacijenata mogu se javiti sa upalom nakon operacije diskus hernije, to je jedna od komplikacija diskus hernije. Što se tiče samog discitisa potrebno je imati strpljenja. Oko mesec dana i duže traje aplikacija antibiotika, naravno uz kontinuirano praćenje upalnih faktora. Nakon toga treba obratiti pažnju na kliniku i pratiti pacijenta duži vremenski period. Obično je lečenje uspešno. S obzirom na to da oni daju lokalni bol, samo ga treba pratiti, sam postoperativni tok, ožiljak uz kontinuirano praćenje tih upalnih faktora. Obično se uspešno leči konzervativno. Ukoliko zakaže konzervativno lečenje onda treba razmotriti neke operativne tehnike koje su opsežnije, ali koje se naravno trudimo da izbegnemo.

Pitanje: Duže vreme imam problem sa desnim ramenom. Bolno je, imam utisak da mi gori, bol mi udara u vilicu i duž cele ruke. Ruka klone i zna nekada da dođe do drhtanja. Već sam se obraćao ortopedu, pri čemu sam bio upućen da radim KKS, reuma faktor, RTG kičme. Sve je u redu, s tim što se pokazalo da imam spondilozu. Koristim kineziološku traku koja mi malo olakšava tegobe zajedno sa B kompleks vitaminima. Da li je ovo slučaj za ortopeda ili neorohirurga?

Dr Nenad Živković: Da bismo jasno odgovorili na ovo pitanje neophodna je naravno dijagnostika, da vidimo da li su više zahvaćene kosti ili su te degenerativne promene zahvatile i prignječile te nervne korene ili kičmenu moždinu. U zavisnosti od toga treba konsultovati ili ortopeda ili neurohirurga, ali nije greška ni jedno ni drugo.

Pitanje: Majka ima osteoporozu, a odavno su joj dva pršljena prelomljena i spljoštena. Pored toga ima lupus, reumatoidni artritis i imala je moždani udar prošle godine nakon kog joj je bila oduzeta leva strana, ali brzo joj se vratila pokretljivost. Ima bolove u levoj nozi i nije samostalno pokretna. Čitao sam na internetu da perkutanom vertebroplastikom i kifoplastikom može i da se vrati visina slomljenom pršljenu koji je spljošten, čime se delimično koriguje i pogrbljenost. Molim za mišljenje.

Dr Nenad Živković: Apsolutno, mada smo vremenski ograničeni. Vtb kifoplastika je procedura kojom se vraća u funkciju i u pređašnje stanje taj osteoporotični pršljen. Neko vremensko razdobolje je 6 nedelja, do kada je moguće raditi ove procedure. Nakon toga je naravno moguće, ali su rezultati dosta lošiji.


Podeli tekst:

Dr sci. med. Nenad Živković je neurohirurg i naučni saradnik. Zaposlen je u Beogradu u medicinskom sistemu Bel Medic.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde