Spondiloza - simptomi i lečenje

Na spomen spondiloze, uplašen, čovek pomisli da je reč o stršnoj bolesti! Reč spondiloza potiče iz starogrčkog i označava pršljen. Tako da, spondiloza nije ništa strašno, pršljenove svi imamo. 


Šta je, zapravo, spondiloza i koji su njeni uzroci?

Degenerativne promene na kičmi koje se javljaju starenjem, nekada uznapreduju toliko da izazivaju bolove i dovode do smanjene pokretljivosti - tada govorimo o spondilozi. Ako se čovek nedovoljno kreće i kičmu ne dovodi do krajnjih obima mogućeg, degenerativne promene se ubrzavaju. Ove promene mogu biti u obliku degeneracije diskusa između pršljenova i koštanih izrastaka, koji mogu pritiskati okolne strukture.

Svi delovi kičmenog stuba koji omogućavaju pokret - zglobovi, ligamenti, i diskusi podložni su starenju. Ne korišćenjem ili nepravilnim i prevelikim opterećenjem, vremenom se gubi funkcija i pokretljivost, a javljaju se bolovi.

Veliki uticaj na pojavu spondiloze može da ima i genetika. Ako neko u porodici ima spondilozu, veće su šanse da se pojavi i kod vas. 

I pređašnje povrede utiču na pojavljivanje degenerativnih promena na kičmi.


Koji delovi kičme su najpodložniji spondilozi?

Slabinski deo nosi najveći deo tereta tela, tu najčešće kulminiraju degenrativne promene.

Promene se dešavaju na svim segmentima kičmenog stuba, ali su najizraženije na prelazima manje pokretnih i mobilnih segmenata (vratni deo u grudni i grudni u krsni, krsni u slabinski). 

Vrat je drugo 'kritično' mesto zbog svoje izloženosti svakodnevnom stresu, zauzimanju dugog neprirodnog položaja pri gledanju u monitor ili čitanju. Kod spondiloze vrata, promene zahvataju i manje pokretne delove kičme, ali su posledice manje. 

Koji simptomi ukazuju na spondilozu?

Bol. Pacijent bol oseća kao tupu nelagodnost, ograničenu pokretljivot i ukočenost. Osećaj ukočenosti i neudobnosti je izraženiji ujutru. Tokom dana kada se mišići razgibaju i ugreju, bol popušta. U početnoj fazi fizička aktivnost je poželjna i ne utiče na pojačanje bolova. U kasnijim fazama spondiloze, kada su značajno očtećene anatomske strukture, svaka pojačana aktivnost pojačava bolove.

Šta sve može da bude uzrok bola?

Značajan broj ljudi koji na snimcima imaju degenerativne promene - spondilozu, nemaju simptome. 

Bol je alarm organizma da se nešto dešava što nije uobičajno. 
Izlaganje kičme prekomernim zahtevima dovodi do oštećenja mobilnih delova. Ako je ovo učestalo, rezultiraće trajnim promenama, u smislu zadebljanja ligamenata, gubitka njihove elastičnosti, i na kraju okoštavanja.

Sve ove strukture imaju vlakna za bol, te njihove promene izazivaju neprijatno stanje ukočenosti i bola. Kičmeni stub, osim svoje pokretljivosti ima i ulogu zaštite nervnih struktura, koje omogućavaju pokrete, te remećenjem njihove arhitekture i ova najznačajnija funkcija biva ugrožena u manjoj ili većoj meri. Ovakav sled, osim bolova, moće da dovede do nepokretnosti.

Da li je većina faktora rizika vezana za savremeni način života?

Najveći faktor rizika je vreme. Starenjem se neumitno dolazi do degeneracije kičme. Ovo možemo da usporimo ili unrzamo svojim ponašanjem.

Prekomerna telesna težina izaziva preveliko opterećenje kičmenog stuba, pa je naš prvi savet pacijentima da moraju da smanje opterećenje, tj. da smršaju.

Sedenje je najmanje povoljno za kičmu, tada lumbalni segment trpi najveći pritisak. Dugotrajan rad u nepravilnom, prinudnom položaju takođe nepovoljno utiče na razvoj spondiloze. Kičma se relaksira i odmara u ležećem položaju.

Odlaganje degenerativnih procesa

Za očuvanje zdravlja kičme, najvažnije su opšte navike, koje su kod nas na niskom nivou. To podrazumeva da se održava normalna telesna težina, da se čovek redovno bavi fizičkom aktivnošću, što manje vremena provodi u jednoličnim položajima i što više generalno da se kreće. Nepravilno sedenje, prinudni položaj, izlaganje rizicima - sve ovo pospešuje degenerativne procese.

Lečenje

Osim regulisanje telesne težine i kretanje koje nije previše intenzivno i agresivno, pacijenti prvu pomoć traže kod fizijatra koristeći brojne fizikalne procedure za spondilozu. 

Sa ozbiljno sprovedenim tretmanom, fizikalnom terapijom, sa terapeutskim masažama prilagođenim svakom pacijentu posebno i kiropraktikom, spondilotične promene mogu značajno da se smanje, a bolovi utihnu. 

Značajnu ulogu imaju i ventuze i kineska tehnika, guaša

 
Gua - struganje, Sha - modrica, zajedno daju značenje potkožno krvarenje, 'pesak'. U punom prevodu, gua sha bi označavalo struganje kojim se izbacuje bolest kroz peskovite površine na koži. Koristeći pločicu posebnog oblika od roga kineskog bika i ćilibara, dolazi do prolaznog petehijalnog krvarenja, pucanja slabih kapilara i to dovodi do povećanja cirkulacije, a takođe, ima i protiv upalno dejstvo i pospečuje izbacivanje toksina. Utiče i na receptore u koži i smanjuje osetljivost bolnog mesta, samim tim i bol.


Ventuze su drevni načini lečenja. Prvi put se spominju u Starom egiptu 1500. godine pne. U ovom lečenju terapeut stavlja posude na kožu, koje stvaraju vakuum i time doprinose smanjenju bola, zapaljenja, poboljšava cirkulaciju, a takođe, može se koristiti i kao vid masaže. Da bi se izbegle moguće opekotine, umesto stvaranja vakuuma plamenom, koristi se posebna pumpa, te je lečenje ventuzima potpuno bezbedno. 

Spondiloza jeste stanje koje značajno može da utiče na svakodnevne aktivnosti, međutim, uz odgovarajuće tretmane i promene navika, život može ponovo postati ispunjen pokretom i radošću.Podeli tekst:

Marina Markova je svoje školovanje završila u Rusiji. Nakon studija dolazi u Beograd, na poziv svojih kolega, lekara iz Srbije, gde počinje da radi. Nakon kraćeg perioda uspešnog rada i brojnih zadovoljnih pacijenata Mar...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 4

 1. Alica 18.02.2021

  Ja imam degerativnu spondilozu,nema gdje me ne boli ,bukvalno stipa me,trnci u rukama,bolovi u zglobovima,krsta mi bukvalno otpadose od bolova,ma vjerujte jedino me ne boli kad lezim,a jel sjedim,hodam,stojim,Boze me sacuvaj,al bol seta bukvalno po svim dijelovima tijela,analgetike nema kojeg koristila nisam,uzimam uz d3 ,cink,calcum,vitC,magnezijum Omegu 3,dajte mi molim vas predlozite nesto da koristim,mozda to probala nisam jos,rijesite me ove more vise.Hvala,lp


 2. Peđa 16.02.2021

  Da li spondiloza vrata izaziva povremene blage vrtoglavice?


 3. Vskresija Boeva 04.01.2021

  Pošto mi je ustanoveno da imam spondiloza. Interesuje me dali jedan od simptoma je često kašljucanje i imaš osećaj kao da si prehlagen. Tako neko čustvo imaš na grb


 4. Ivan 28.10.2020

  Tekst o spondilozi je sjajan,medjutiv posto vecina fizijatra smatra da je bolje spreciti nego leciti uvek predlazu odgovarajuce serije vezbi za kicmu zavisno od vrste degenerstivne promene. Moj predlog je da te vezbe po vrtstama degenerativnih promena u .pdf fajlovima objavite-zakacite na vasem sajtu. Hvala unapred i samo tsko nastavite Ivan


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde