Osteohondroza

Osteohondroza (Osteonekroza, Avaskulne nekroza) znači "koštana smrt". Ovo je grupa bolesti nepoznatog uzroka koja se karakteriše prekidom dotoka krvi u delove gde se odvija mineralizacija kosti odnosno okoštavanje.

Uzrok nastanka

Uzrok nastanka ove bolesti je nepoznat.

Klinička slika

Osteohondroza ili osteonekroza se odnosi na proces izazvan poremećajem ili prestankom snabdevanja krvlju osifikacionih centara kosti. Bol je glavni simptom bolesti.

postoji više oblika bolesti:

 • Pertesova bolest - u ovom slučaju proces se dešava na glavi butne kosti koja je u bliskom dodiru sa karlicom i čini zglob kuka. To nije često oboljenje, sreće se kod 1od 10000 dece. Kod dečaka u uzrastu između 3. i 12. godine, ova bolest je 4 - 5 puta češća nego kod devojčica. Najveća učestalost je između 4. i 9. godine. Kod većine dece hramanje je prvi znak bolesti, praćen jačim ili slabijim bolom u kuku, ponekad i bez bolova. Obično je zahvaćen jedan kuk, ali u 10% slučajeva proces je obostran. Pokretljivost u kuku je ograničena i uglavnom bolna. Prognoza  je bolja ako je dete mlađe od 6 godina.
 • Oboljenje Ozgud - Šlater - bolest je posledica ponovljenih povreda koje vrši tetiva natkolenog mišića na mestu pripoja za prednju površinu potkolene kosti. Sreće se kod 1% adolescenata, češće kod onih koji se bave sportom. Bol se pojačava pri aktivnostima kao što su trčanje, skakanje, hod uz i niz stepenice i klečanje. Karakteristična je osetljivost ili bol, ponekad udružen sa otokom na mestu pripoja patelarne tetive (tetive natkolenog mišića koja prelazi preko čašice ) za potkolenu kost - golenjaču.
 • Severova bolest – zove se i “kalkanearni apofizitis”. To je osteohondroza na mestu gde se Ahilova tetiva (tetiva mišića zadnje strane potkolenice) pripaja za petnu kost. To je jedan od najčešćih uzroka bola u peti u pedijatriji. Severova bolest je posledica fizičke sile vučenja i mnogo je češća kod dečaka. Obično počinje između 6. i 10. godine života bolom u predelu pete i ponekad hramanjem nakon fizičke aktivnosti i dužeg hoda.
 • Frajbergova bolest - je osteonekroza druge donožne kosti stopala. Njen uzrok je najverovatnije povreda. Ova bolest je retka i većinom se javlja kod devojčica u adolescenciji. Bol se pojačava sa fizičkom aktivnošću. Fizičkim pregledom lekar može da otkrije osetljivost i ponekad otok u predelu glavice druge donožne kosti.
 • Šojermanova bolest - ili juvenilna kifoza (okrugla leđa) je osteonekroza prstena između kičmenih pršljenova. Mnogo je češća kod dečaka adolescentnog uzrasta. Većina ove dece ima loše držanje sa ili bez bolova u leđima. Bol zavisi od aktivnosti i u mirovanju obično popušta.

Dijagnoza

Dijagnoza se potvrđuje vizuelnim metodama. Rendgenski snimak pokazuje redom, najpre rasparčavanje («ostrvca» unutar kosti), spljoštavanje i sklerozu (povećanu gustinu, te kost izgleda belja na snimku). Često se uočava novoformirana kost koja ponovo obnavlja konture kosti.

Lečenje

 • Pertusova bolest - decu koja imaju ovaj problem, treba uvek da kontroliše dečji ortoped. Lečenje zavisi od težine bolesti. U vrlo blagom obliku dovoljno je samo povremeno kontrolisati bolesnika. U težim slučajevima primenjuje se lečenje sa ciljem da se glava butne kosti zadrži unutar zgloba kuka. To je važno da bi glava butne kosti, kada dođe do stvaranja novog koštanog tkiva, zadržala svoj kuglast oblik. Da bi se to postiglo kod mlađe dece se stavljaju kaiševi koji drže kukove u razmaknutom položaju. Kod starije dece se primenjuju ortopedske intervencije (osteotomija tj.odsecanje ivice kosti da bi se glava zadržala u boljem položaju unutar udubljenja na karlici).
 • Oboljenje Ozgud - Šlater -lečenje se bazira na prilagođavanju stepena fizičke aktivnosti tako da dete nema bolove. Primena leda nakon sportskih aktivnosti i odmor mogu da smanje tegobe. Ovo stanje se smiriju tokom vremena.
 • Severova bolest - nema potrebe za posebnim lečenjem izuzev prilagođavanja stepena aktivnosti da se dete oslobodi bolova. Ukoliko to ne uspe, koristi se poseban uložak za petu. Vremenom se ovo stanje samo od sebe smiri.
 • Frajbergova bolest - lečenje podrazumeva odmor i poseban uložak za obuću sa ispupčenjem tzv. metatarzalnim jastučetom.
 • Šojermanova bolest - kao i prethodne i ova bolest ne zahteva posebno lečenje, već samo prilagođavanje stepena aktivnosti, praćenje i u težim slučajevima potporu kičmenog stuba specijalnim pojasom.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

 1. Slobodanka Jovanovic 10.11.2021

  Moja dijagnoza je : HYPONUNCTIO REN SIN Myalgija. Bolovi su poceli pre 3 godine. Mislila sam da me boli bubreg, tup bol. Urolog je rekao da je uredan, i konstatatovao je tu dijagnozu koju sam prepisala .Kome treba da se obratim da se obratim? Imam 71 godinu. Sa 16 godina nosila sam 7 puta po 2 meseca gips cotrel i radila vezbe, jer imam duplu scoliozu Scolios is thoracalis et lumbalis idiopathics. Uzasno me boli karlicni deo,,tako me stegne kao spzam, Radim vezbe koje sam radila na Banjici . Radim i istezanje Srce mi nije na svom mestu, to mi je rekao internista, sve zbog krive kicme. Kad me sve zaboli retko popijem brufen od 400, da ne upropastim zeludac.Sta vi predlazete?


 2. OPTERECENA 12.03.2011

  Jednostavno i vrlo jasno objasnjeno, da svako razume! Hvala puno, jer sam konacno pronasla sta mi se desava u stopalima, te me bole prilikom hodanja. Samo da dodam, da mislim, da mi je osteohondrozu nametnuo pusacki staz od 30 godina. Imam 56 god. I jos uvek se borim protiv pusenja ali bezuspesno. Moracu ipak da potrazim strucnu pomoc za odvikavanje od pusenja, ili cu zavrsiti u invalidskim kolicima. Moj savet: ljudi - bacajte cigarete pod hitno! Opasno po zivot zaista!


 3. Dragan 02.02.2010

  I moja majka ima to izgubila hrskavicu u desnom kolenu otezava joj hodanje ako ima leka


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde