Neoperativno lečenje koksartroze

Osteoartroza se pojavljuje kada zapaljenje i povrede dovedu do uništavanja hrskavice, što dovodi do bolova, otoka i deformiteta. 


Hrskavica je tvrd, gumenasti materijal koji pokriva krajeve kostiju kod zdravih zglobova. Sastavljena je od proteina i vode. 
Glavna uloga hrskavice je da smanji trenje u zglobovima i služi za odbijanje sila, obzirom da može da menja oblik zbog visokog sadržaja vode. Iako se hrskavica može popraviti, telo ne stvara novu hrskavicu nakon što je povređena.

Promene se polako javljaju kod osteoartroze, ali postoje poneki izuzeci:
 • Glavni osteoartritis koji se javlja na prstima, kičmi, kukovima (koksartroza) i kolenima;
 • Sekundarni osteoartritis koji se javlja nakon povrede ili upale zgloba.
 Nastanak koksartroze

 
Pacijenti koji imaju osteoartrozu kukova -  koksartrozu često imaju problema prilikom hodanja. Postaviti dijagnozu može biti teško u početku, jer bol može da se pojavi na različitim mestima, čak i u preponama, butini, zadnjici ili kolenima. Bol može da bude propadajući i oštar, ali i tup, a kukovi su često kruti i nepokretni. 

 Šta uzrokuje koksartrozu?

Uzroci koksartroze nisu poznati. Na pojavu koksartroze mogu uticati povrede, godine i prekomerna kilaža.

Takođe, koksartrozu mogu uzorkovati i druge stvari:
 • Zglobovi se nisu pravilno formirali u detinjstvu;
 • Možda postoji genetska, urođena, mana u hrskavicama;
 • Osoba možda opterećuje previše kukove ili zbog prekomerne težine ili kroz aktivnosti koje uključuju opterećenje kukova. 
 Koji su simptomi koksartroze?
 • Smanjena pokretljivost kukova ujutru;
 • Ukrućeni kukovi nakon dužeg sedenja;
 • Bilo kakav bol, otok ili osetljivost u zglobu kuka;
 • "Krckanje" se čuje prilikom kretanja;
 • Nemogućnost da se obave svakodnevne aktivnosti kao što su oblačenje čarapa.
 Prevencija

 
Jedan od glavnih metoda sprečavanja koksartroze je regulisanje telesne težine.

Takođe, vežbe značajno pomažu u tome da kukovi dugo ostanu zdravi i pokretni. One jačaju mišiće, njihove tetive i ligamente oko zglobova i to sprečava trošenje hrskavice u samom zglobu. 

Lečenje

 
Ukoliko je hrskavica zgloba nepovratno oštećena, operacija je jedino rešenje. Veštački kuk (ortoplastikaje glavna opcija, ali sa mogućim problemima nakon operacije i dugotrajnim oporavkom. 

Neoperativno lečenje se može sprovesti uz pomoć terapeutskih masaža, elektroterapijom i kiropraktikom.

Pošto su okolni mišići upaljeni, bolni, ukrućeni, terapeutska masaža će ih omekšati, ukloniti bolne tačke i povećati cirkulaciju u njima i okolnim tkivima. Sve strukture oko zgloba će postati pokretljivije i zdravije i samim tim uticati i na sam zglob.


Elektroterapija će pomoći u smanjenju bolova, a takođe može da utiče na poboljšanje cirkulacije i smanjenje upale u samom zglobu. Takođe se može koristiti i za jačanje okolnih mišića, koji su zbog slabijeg korišćenja oslabili.

Kiropraktika pomaže u povećanju pokretljivosti. Ukoliko zglob "nije na svom mestu", kiropraktikom će se vratiti u pravilni položaj. Vrlo često problemi u lumbalnom delu utiču i na kukove, tako da je nekada neophodan i kiropraktičarski zahvat i na samoj kičmi.

Ventuze utiču na poboljšanje cirkulacije, kao i na smanjenje bola. Mogu delovati i na uklanjanje priraslica, sitnih "čičaka" koji zalepe mišiće, fasciju i ostale strukture jedne za druge i da time onemogućavaju slobodan pokret. Podizanjem kože, pravi se veći prostor ispod ventuze i nova krv obogaćena kiseonikom i mineralima neophodnim za oporavak hrskavice i mišića. Takođe ubrzava i limfnu cirkulaciju i pomaže u otklanjanju toksina i raspadnih produkata. 

Kineska tehnika, guaša, može tačno pokazati gde je najveći problem propratnim crvenilom, da deluje lokalno na smanjenje bola, i da poveća pokretljivost i cirkulaciju u svim tkivima oko zgloba.

Bol u kuku značajno može da utiče na vaš svakodnevni život, ali može i da se izleči. Pre konačne odluke o operaciji, svakako je potrebno probati sve moguće metode, koje mogu rešiti problem bez skalpela. 


Zakažite pregled kod lekara, hirurga ortopedije, specijalista za kiropraktiku i akumpresuru popunjavanjem kontakt forme u nastavku ili pozivanjem broja 063/687-460.

Podeli tekst:

Marina Markova je svoje školovanje završila u Rusiji. Nakon studija dolazi u Beograd, na poziv svojih kolega, lekara iz Srbije, gde počinje da radi. Nakon kraćeg perioda uspešnog rada i brojnih zadovoljnih pacijenata Mar...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 9

 1. Tanja 18.09.2023

  Imam koksatrozu levog kuka. Postoji li drugo rešenje sem operacije?


 2. Mirela Dzebro 04.08.2023

  Danas mi je dijagnostikovana koksatroza desnog kuka. Mogu li vježbama izbjeći operaciju, naravno i prehranom?


 3. Nena 27.10.2022

  Dobro vece, Majka ima problem sa kukom,trenutno ima ogromne bolove,a pritom je primila inekciju protiv bolova i popila lek. Izvestaj lekara specijaliste glasi : coxarthrosis primaria alia sin. M16.1 lumboischialgia sin. M54.4 Interesuje me vase strucno misljenje i koja je cena pregleda u vasoj klinici? Hvala unapred. Nena


 4. Vera Kitanoska 19.08.2022

  Imam kokartrozu na levom kuku i hrskavica je mnogo istrosena. Zglobni prostor je skroz zbrisan. Ima li neki tretman osim operacije. Imam ogranicene pokrete i i bol pri hodanju.. ima li neko tesenje da se odlozi operacila. Bila sam na bioregenerativnom tretmanot PRP u Nisu ali nema rezultata


 5. Vera Kitanoska 09.10.2021

  Koksartoza na levom kuku


 6. Sonja stoshic 29.05.2021

  Imam koksartfoxa na lev kuk i mnogu mi e strav da se operiram postoi li drug nacin


 7. Vera Kitanoska 27.05.2021

  Imam koksartoza na levom kuku i problema sa kicmom na istu stranu. Dali ima neko lecenje bez operacije. Smanjena mi je pokretlijost mnogo. Mislim da malo sepam kad hodam a imam ponekad i bolove


 8. Jovanka Nanic 29.04.2021

  imam koksatrozu oba kuka.. levog vise... imam 52 godine i zakazanu operaciju kuka.. mozete li mi pomoci


 9. Jelena 22.10.2020

  Postovani, po simptomima bih rekla da imam osteoartrozu na desnom kuku. Interesuje me kolika je cena pregleda i kako mogu isti da zakazem? Hvala unapred


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde