Ventuze

Ventuze su sigurno jedna od najstarijih metoda tradicionalne kineske medicine, koji se zvao metod roga. Na početku su kineski lekari koristili šuplje životinjske rogove. Danas se koriste čaše od debljeg stakla, iako se bambus, gvožđe i keramika u nekim zemljama još u upotrebi.   

U najčešćem broju slučajeva staklene čaše se zagrejavaju koristeći zapaljenu kuglicu pamuka namočenu u alkohol, koja se zatim stavlja u čašu i uklanja kiseonik stvarajući vakum. Brzo se okreće čaša i priljubi se na određeno područje tela, pa čaša povuče kožu i učvrsti se na telu. Smatra se da se ovim otvaraju pore, šire krvni sudovi, prokrvljuje tretirano područje, razbijaju zastoji u cirkulaciji, uspostavlja narušeni ki (vitalna energija)  i konačno izbacuju toksini. Nakon terapije na mestima gde su bile čaše ostanu tamni pečati, koji nestanu nakon nekoliko dana. Neretko nastanu i plikovi sa vodom, čijom analizom su dokazani toksini i oštećena krvna zrnca.

Prilikom primene ventuze dolazi do lokalne staze krvi i do lokalne kongestije tkiva. Razređivanje koje se stvara pri vakuum masaži pojačava snabdevanje tkiva kiseonikom, intenzivnu razmenu materija i poboljšava cirkulaciju. Ovaj efekat omogućava obnavljanje i učvršćivanje kože, stimuliše limfodrenažu. Pritom, duži uticaj ventuza omogućava izravnjavanje potkožnih masnih ćelija.

Ventuze se koriste za lečenje bronhitisa, astme, digestivnih smetnji, smanjenje otoka, ublažavanje bolova. Vakuum masaža se aktivno primenjuje u kozmetici i za lečenje celulita na zadnjici, na zadnjoj površini butina, kao i za odstranjenje „pomorandžine kore“. Ova metoda nije preporučljiva kod visokih temperature, upaljene kože i osoba koje lako krvare.


Podeli tekst:

Autor Dr Dragan Zlatanović

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

 1. Miloš Risović 21.06.2012

  Kao klinjo vidio sam kako je baka ložila vatru u čaši da bi potom stavljala na tjelo bolesnika. Nije mi bilo jasno zašto se to radi a nisam ni smio pitati. Ovaj članak je sve detaljno objasnio.
  Hvala autoru.


 2. Dragana 23.03.2012

  Gde se mogu nabaviti veteuze kod nas?


 3. Marko 13.12.2011

  Da li znate gde se mogu kupiti staklene?? Hvala


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde