Koksartroza

Koksartroza predstavlja artrozu kuka. Artroza je degenerativna promena zglobne hrskavice, koja zatim uzrokuje promene i na ostalim delovima zgloba ( zglobna čaura, kost), a pre ili posle se karakteriše bolom i oštećenom funkcijom zgloba.

Uzrok nastanka


Tačan uzrok ove, kao i drugih artroza ne zna se, ali su poznata stanja koja pospešuju njeno nastajanje. To su kongenitalna subluksacija kuka, anomalije u dužini nogu, displazija acetabuluma i Pertesova bolest.


Klinička slika


Glavni simptom koksartroze je bol pri hodu. Najčešće se javlja u preponi, glutealnom predelu, ali i u kolenu. Kratkotrajna ukočenost pri prvim pokretima, ograničeni obim pojedninih pokreta (najviše unutrašnje rotacije) i teškoće pri obuvanju, najvažniji su rani znaci. Kasnije može doći do skraćenja noge i značajne atrofije mišića. Skraćenje noge je posledica pomeranja glave femura (butne kosti), istrošenosti, istanjenosti ili potpunog gubitka hrskavice na pojedinim delovima zglobne površine, ali i deformacije glave femura, impaktiranja vrata u glavu butne kosti ili protruzije acetabuluma. To su ujedno i najčešće komplikacije artroze kuka, kao i razlozi za hirurško lečenje.


Dijagnoza


Osim na osnovu simptoma, bolest možemo dijagnostikovati i na temelju rendgenografije. Karakteristične radiološke promene na zahvaćenom zglobu potvrđuju dijagnozu, ali valja napomenuti kako radiološke promene nisu uvek u korelaciji s kliničkim simptomima. U izuzetno retkim slučajevima u dijagnostici se možemo koristiti i drugim radiološkim pretragama (CT, NMR).


Lečenje


Nažalost, promene na hrskavicama i kostima su ireverzibilne (nepopravljive). Lečenje se sastoji u smanjenju bolnosti i mišićnog spazma, poboljšanju funkcije, sprečavanju kontraktura i osposobljavanju za aktivnosti dnevnog života.

Lečenje može biti:

 • lekovima – analgetici, antireumatici, antiflogistici, miotonolitici
 • fizikalna terapija – hidroterapija (omogućava pokrete u zglobu sa smanjenim opterećenjem), kineziterapija (rasteretne vežbe i potom jačanje mišića stabilizatora zgloba) i elektroterapija (uglavnom analgetska)
 • hirurško lečenje (palijativni, kauzalni, artroplastike, artrodeze i eksperimentalni pokušaji zamene ili regeneracije hrskavice).

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 19

 1. svjetlana Rubeša 09.01.2018

  Mogu li pomoći matične ćelije kod koksartroze koja je toliko uznapredovala da je predložena operacija zbog ugradnje endoproteze? Takođe, imami diskartrozu na tri lumbalana diska. Hvala na odgovoru!


 2. Zoran Čukarić, 1974 godiste 12.12.2014

  Od skora sam i ja bolesnik koksartroze jel i moja mama je od toga operisana. Ista dijagnoza, desni kuk plus spondilosis lumbalis dodatak, zato vam se javljam.


 3. lejla 06.08.2013

  Ovo sto cu napisati nije komentar vise je pitanje, ali nadam se odgovoru, u oktobru prosle godine sam imala operaciju, gdje se radilo o mokroinvazivnom carcinomu, te je uraden radikalni werthaim meig, prije mjesec dana sama osjetila kao da mi acetabuluum prilikom hoda preskace i bolovi su postali jacu, danas sam dobila nalaz rtg snimka u kojem pise: zglobna tijela oba koksofemoralna zgloba pravilno oblikovana, kongruentna. Manja rubna zasiljenja po tipu osteofita uz rubove acetabuluma. Vidljivi feboliti u maloj karlici, promjera do 4mm, nadam se vasem odgovoru ili misljenju, unaprijed hvala.


 4. Ana S. 12.02.2013

  Dijagnoza mi je coxarthrosis incip et subluxatio coxae dex. Imam 39 g. I do 1. Porođaja nikada nisam osećala ikakav bol, a pred porođaj sam 1. X doživela ukočenost desnog kuka. Meni je to nasledno (deda po ocu umro od raka kostiju, otac imao dobroćudni tumor u završecima leđne moždine, stric oba veštačka kuka) . Tek nakon drugog porođaja usudila sam se da snimim karlicu i ustanovljeno mi je upravo to - urođeno nerazvijen kuk. Jesenas posećujem banjičku kliniku i savetuje mi lekar, po iskustvu pacijenata, a sam se ograđuje, upotrebu joint md američkog leka, radi obnavljanja hrskavice. Pije se do dva meseca, i onda ništa godinu dana. Priznajem da su se otada bolovi pojačali. Između obe trudnoće imala sam u jednom momentu kočenje cele desne strane: kuk, koleno i skočni ligamenti (ranije povređeni u osnovnoj školi) .


 5. Zoran Jakovljević 08.10.2012

  Da li je preparat geladrink štetan ili ne? Ako jeste postoji li neki drugi preparat ili lek s obzirom na veoma bolna stanja


 6. Agus 16.07.2012

  Milos Marković - Poštovane kolege, jedan od ciljeva u prvoj fazi rehabilitacije je vraćanje pokreta ekstenzije u kolenu i u Americi se sa vraćanjem ekstenzije kolena počinje odmah nakon operacije. Isto tako se radi i sa vraćanjem pokreta fleksije u kolenu. Ovo su ciljevi koji su sastavni deo najnovijih protokola koji se koriste u Americi zadnjih nekoliko godina u rehabilitaciji posle acl rekonstrukcije.


 7. Zoran 14.07.2012

  Bolujem od koksatroze oba kuka i počeo sam sa korišćenjem geladrink fast-a. Posle samo 4 dana terapije dobio sam alergijsku reakciju u obliku koprivnjače po celom telu. Da li je neko imao slične simptome?


 8. Jelena 14.01.2012

  Od 2009 god koristim preparate geladrink, i veoma sam zadovoljna. Vodim normalan zivot i vise nemam bolove koji su bili nesnosni, a pogotovo nocu. Uz ove preparate je obavezna aktivnost a to je plivanje po preporuci dr i voznja sobnog bicikla, kao i fizikalne vezbe po preporuci dr. Moja dijagnoza je koksatroza levog kuka i artroza desnog. Lek je malo skup u nasim apotekama, ali se moze nabaviti iz ceske po duplo manjoj ceni. U nadi da ce moje iskustvo pomoci jos nekome saljem vam ovaj komentar.


 9. Ranko 08.02.2011

  Moja dijagnoza je. . Znaci izrazene koksatroze sa subhondralnom sklerozom acetabuluma obostrano uzi zglobni prostori. . . Molio bih vas dami kazete stamije ciniti dalje. . . . Pozdrav, , ,


 10. Zorica 05.11.2010

  Prestala sam da pijem geladrink zato sto je sastojak msm stetan za zdravlje i samim tim je zabranjen u evropskoj uniji, ali kod nas se naravno sve prodaje. Žao mi je što sam vas razočarala, pozdrav zorica


 11. jovana 04.10.2010

  Molila bih vas da mi posaljete sve vezbe koje sprovodite za koksartroyu kao i njihov cilj. Hvala


 12. Miroslav 10.08.2010

  Imam 38 godina odlaskom na lecenju u niskoj banji ustanovljeno je da bolijem od reume, koksartroze, osteoporoze. Za vreme lecenja bio sam kod doktorke sonje koja je svim svojim umecem pokusala da mi pomogne gde joj se zahvaljujem iz sveg srca. Trenutno pijem lek metroteksat zbog pronalaska hepatitisa b koji je u fazi mirovanja. Molio bih sve koji imaju nesto za preporuku u vezi ovih bolesti da posalju ili odgovore bio bih im veoma zahvalan.


 13. Lidija Spasic 05.08.2010

  Postovanje.
  Moje pitanje je da li je osoba sa dijagnozom koksartroza invalid? Imam 28 god. i nedavno mi je dijagnostikovana ta bolest. Mnogo sam se obradovala saznavsi za ove lekove. Molila bih da mi se javi odgovor na moju imejl adresu liki1982@nadlanu.com ili na fejsbuku lidija spasic. Prebivaliste Zemun.
  Hvala unapred.


 14. mitar zlokovic 07.03.2010

  Da li je neko cuo za djosehadzivasileva, covjeka iz makedonije koji je bio na tv i koji po pricama i primjerima veoma uspijesno lijeci oboljenja kukova?


 15. Marina 10.02.2010

  Bolujem od sle, skoro mi je otkrivena koksatroza desnog kuka. Imala sam bolove, pogotovo nocu, od kad sam pocela da koristim gela drink forte (pijem ga skoro mesec dana) vec sam osetila poboljsanje, nocu nemam uopste bolove preko dana se ponekad jave uz taj preparat idem na fizikalnu terapiju-vezbe, mnogo mi je bolje. Doktorka mi je preporucila da ga pijem 3 meseca, pa da napravim pauzu 3 meseca pa opet posle toga da uzimam 3 meseca preparat i videcemo da li ima poboljsanja, a ja ga vec osecam i preporucujem svima koji imaju slicne probleme da pokusaju sa tim preparatom.


 16. Jelena Vicentijevic 14.12.2009

  Vec mesec dana koristim gelafast i rezultati su vidljivi jer se izgubila ukocenost u preponi a i bol je nestao. Sutra krecem sa geladrinkom i verujem da ce imati efekta do kraja terapije. 5 godina sam koristila nodol ali je ovaj preparat mnogo bolji i zato ga preporucujem svima koji imaju probleme sa kostima.


 17. Slavica 03.12.2009

  Postovana zorice, procitala sam vas komentar u vezi koksartroze i savet u vezi leka geladrink. Ja sam imala dve operacije desnog kolena u poslednje 2 godine. Nastao je sinovitis i gonartroza, a zbog nepravilnog hoda krenula je koksartroza kukova, vise desnog. Takodje me boli i levo koleno. Idem na sve moguce terapije i u domu zdravlja i na reumatoloskom. Nista mi nije bolje. Pijem diklofenak duo 10 dana pa pauza 10 dana i stalno tako. Pila sam i joinnt md i nodol. U preponama osecam pecenje, a u predelu boka me boli i probada. Imam 45 god. I svaki dan sam sve ocajnija kad pomislim koliko me operacija ceka. Molim vas dajte mi jos neki savet. Hvala unapred.


 18. ZORICA 04.11.2009

  Što se tiče preparata geladrink, možete odmah da počnete sa korišćenjem zato što ga ja pijem mnogo mi je bolje, u Februaru sam bila na banjici uradili su mi snimak i doktor je predložio operaciju. Odmah sam uzela gela drink i to: gela drink fast: 1 flašicu (12 kapsula dnevno) gela drink forte: 3 flašice urađena mi je kontrola posle ove terapije i snimak je mnogo bolji, napravila sam pauzu 2 meseca i opet ispočetka. Samo napred!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uspećemo...


 19. DRAGOLJUB 26.06.2009

  Zamolio bih prijatelje koji su koristili preparat, geladrink, da iznesu svoja iskustva sa tim preparatom, posto planiram da zapocnem sa koriscenjem istog. Mozete poslati i e-mail --- dvladejic@gmail.com unapred se zahvaljujem!


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde