Skolioza

Šta je skolioza?

Kriva kičma, čak i blago kriva, može izazvati bol i posturalne probleme. Kada je krivina veća od 10 stepeni, smatra se skoliozom

Prvi simptom skolioze sa kojim pacijent dolaze kod doktora je značajna krivina kičme i u većini slučajeva uzroci nisu poznati. Čak i blagi slučajevi, mogu osećati bol i imati smanjenu pokretljivost. 
U težim slučajevima efekti stanja su naglašeniji. Kiropraktika postaje sastavni deo tretmana skolioze i novija istraživanja daju sve više dokaza da je vrlo efikasna i da ima mnogo prednosti. 
Uglavnom, mala krivina je često ignorisana u tradicionalnoj medicini. U mnogim slučajevima skolioza nije dijagnostikovana dok krivina ne dovede do ozbiljnih bolova, iskrivljenosti i strukturnog oštećenja. 
Ukoliko pristupite skoliozi tretmanom kiropraktike, ona omogućuje rano otkrivanje manjih krivina. Izuzetno je bitno što ranije otkriti krivinu, jer su veće šanse da se progresija stanja zaustavi i leči pre nego što simptomi negativno utiču na čovekovu pokretljivost i kvalitet života. 
 

Smanjenje Kobovog ugla  

Kobov ugao je termin kojim se opisuje ugao deformiteta kičme. Široko se koristi da bi opisao oštećenje kičme zbog povrede ili bolesti, ali i da se opiše krivina kičme usled skolioze. Ova mera se koristi da bi se pratilo stanje i odredile terapije i neophodni tretmani. 
U istraživanju koje je objavljeno 2011. godine u septembru 28 pacijenata, između 18 i 54 godine, sa skoliozom je učestvovalo u tretmanu kiropraktikom. Nakon završetka terapije, pacijenti su praćeni sledeća 24 meseca.
Pacijenti su prijavljivali smanjenje bola i povećanje pokretljivosti. Kobov ugao kod svakog pacijenta je smanjen. Ono što je najzanimljivije, čak i posle 24 meseca, rezultati su se očuvali.  

Prognoza skolioze

Bitno je razumeti da se prognoza skolioze može značajno poboljšati. Međutim, tehnički, nije "izlečiva". Skolioza se ponekad upoređuje sa dijabetesom, jer je to stanje kojem je neophodna stalna pažnja. Bitno je da se promeni način razmišljanja, sa kratkoročnog na dugoročno. Ovo će biti dugoročna nega, koja će trajati celog života. 
Sa pravim pristupom, možete živeti ispunjen život sa minimalnim ograničenjima. 
Dokle god ste posvećeni planu koji ste napravili sa doktorom, možete značajno unaprediti kvalitet života bez midera ili operacija. 
Razni pristupi koji obećavaju brzo rešenja skolioze, nažalost retko daju značenje rezultate. Lako je obećati brzo rešenje, ali je mnogo teže obistiniti ga. Mnogi pristupi imaju vrlo malo uticaja na kvalitet života ljudi, a vrlo je moguće da pogoršaju stanje. 
 
Kiropraktika pomaže da se poboljša funkcija mišića i zglobova. Tako se poboljšava pokretljivost, smanjuje bol i povećava udobnost tela. Takođe, kiropraktika, može da smanji i druge simptome ili probleme koje čovek oseća i da spreči dalju degeneraciju kičme. 
Zglobovi kičme moraju da se "nameste" i "centriraju". Pre toga, mišići moraju da se pripreme i opuste. Mozak mora da nauči da drugačije koristi svoju kičmu i mišiće, od onoga kako ih je ranije koristio. Da bi efekat tretmana bio maksimalan, neophodan je kompletan pristup. 
Terapeutske masaže, pravilo dozirane vežbe i kiropraktika, moraju zajedno da se sprovode radi najboljeg uticaja na smanjenje i održavanje malog stepena skolioze. 
Podeli tekst:

Marina Markova je svoje školovanje završila u Rusiji. Nakon studija dolazi u Beograd, na poziv svojih kolega, lekara iz Srbije, gde počinje da radi. Nakon kraćeg perioda uspešnog rada i brojnih zadovoljnih pacijenata Mar...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 26

 1. DANKA ZIVKOVIC 11.09.2023

  1995 sam na Banjicii operisala kicmu-52 stepena je bila krivina Prije toga sam nosila TLSO mider 3 godine,ali i doslo do pogorsanja Imala sam srecu da dobijem za doktora najboljeg u toj oblasti -dr ZDESLAV MILINKOVIĆ kome sam zahvalna zauvijek Uradio je intervenciju maestralno,u svom stazu je do tad imao preko 10 000 operacija kicme i bio na inostranim usavrsavanjima pa je imao moje povjerenje 100% Harrington sipka,oporavak posle operacije i gipsani mideri nisu nesta sto se zaboravlja nikad,ali ako je to cijena onoga sto je moralo za zdravlje onda sam to prihvatila da je moralo tako Nikad nisma imala posledice toga,cesto me u dobi sad 45g bole donja ledja,ali bole i one koji nisu imai operaciju :) Sad ne rade vise intervencije na Banjici kao nekad pa je proces oporavka mnogooo laksi i brzi U poslednje vrijeme je bio i u timu Novaka Djokovica i zaista se radi o vanserisjkom strucnjaku


 2. Neša 16.06.2023

  Imam pismene dokaze od nekoliko stotina različitih osoba iz Srbije, Švedske, Bosne,Hrvatske,Makedonije...istezanje sa "babicom" je u potpunosti zaustavilo dalje krivljenje kičme u stranu ili ka napred, prestanak bolva, trenutno olakšanje i rasterećenje... Jaka ali postepena i kontrolisana mehanička sila koja nam vraća nabijene pršljenove na pravilno rastojanje i u simetriju, prirodno, bez štetnih posledica... To je moje lično iskustvo ♥


 3. Nebojsa 24.02.2023

  Da li neko ima iskustvo sa doktorom Dejanom Marinković, trebe cera na operaciju, skolioza je u pitanju 30 stepeni


 4. milena 06.12.2022

  Ja sam operisana na Banjici 2017. Dijagnoza mi je bila skolioza i kifoza.


 5. Lalović vanja 11.05.2022

  Moja priča počinje tako što sam slučajno sa 7god. otkrila da mi je koćma kriva na snimanje pluća.Od tada kreće sa vježbama ali bez uspjeha.odlazim na Bankovni kod doktora Anton Antonovića.Radila vježbe pa nosila mider ali na kraju je morala operacija tada sam imala 13g.Operacija je urađena po starom sistemu ugradnjom dvije šipke, posle nosila gips.od tada do danas kada imam 50 g i rodila troje djece nisam imala nikakvih problema.


 6. Snezana 14.08.2021

  Operisala sam kicmu na Banjici 91 dan danas nosim Harington sinu..s takvom kicmom sam uspjela roditi dve prelepe cerke..al tako vam je to kad je radio operaciju nahbolji doktor Zdravko Poleksic..dr Lalosevic..i imali su jako dobru fizioterapeutkinju Zozefina..bila sam dete al sam ih zapamtila ..i znate sta da ne bi Banjice ja bih zavrsila karijeru jer moja kifoza je isla na lijevu stranu brzinom svjetlosti..tako da ako vec ne moze vjezbama bolje i operacija..nije bilo lako al smo prezivjeli..tri put sam kicmu operisala..nosila dva puta gips po tri mjeseca..navikla s njom inace sad kad bih je skinula ne znam kako bih bez nje..


 7. Tanja Dimitrijević 06.07.2021

  Imam skoliozu od 8 razredna osnovne skole. Išla sam na vežbe na Banjici i to 6 meseci svaki dan. Imala sam 29 stepeni krivu kucmu a posle vežba pogoršalo mi se na 34 stepena. Posle toga sam nosila mider godinu dana i vratilo mi se na 29.stepeni I rekli su mi da više ne može ni da se is krivi niti da se ispravi. Imam 54 godine I sad imam bolove i u kucmi i u levoj nozi Da li mogu sad u ovim godinama da idem na operaciju gde iskreno volela bih da mi se uradi operacija. Hvala Vam puno, i želala bih da mi odgovorite.


 8. Sara 16.10.2020

  Dobar dan zanima me da li neko ima iskustva sa operacijama skolioze kod dece na Banjici i iskustva sa dr Lalosevicem? Hvala unapred, svako iskustvo bi mi mnogo pomoglo.🙂


 9. Mo 03.01.2020

  Kada sam imala 9 godina roditelji su primetili da imam krivu kičmu. Posle dugotrajnog lečenja (svakodnevne vežbe na Banjici, nošenje midera+vežbe) nije bilo poboljšanja, već naprotiv - gornji deo S krivine je prešao 60 stepeni. Po savetu lekara, roditelji su dali pristanak da se uradi operacija kada sam imala 11 godina. Zahvalna sam što su imali hrabrosti da se za to odluče i pored mogućih komplikacija, jer je operacija vrlo zahtevna. Ugrađena mi je na Banjici Harington šipka 1977. godine. Imam je i dan-danas. Dobro se osećam, aktivna sam. Bole me leđa u predelu vrata i u karličnom delu samo kada satima sedim za kompjuterom. Pomaže mi razgibavanje i masaža.


 10. Esmina 19.10.2019

  Imam skoliozu i spiranikanal već godinu dana. Lekar mi predlaže operaciju, da stavim šinu i pet šrafova. Imam 53 godine, mnogo sam nervozna i ne smem da se operišem. Ako neko ima iskustvo, molim Vas da ga podelite i date mi savet.


 11. stefanvsc 23.07.2016

  Potrebno je namestiti karlicu, jer kod neke dece dolazi do pomeranja dok beba prolazi kroz uzak majčin kanal. I tako zarotirana karlica smanji dužinu jedne noge i počne se oslanjati dete više težinom na jednu nogu, automatski mišići se razvijaju onako kako dete gazi i dolazi do krviljenja kičme.


 12. raka 15.10.2014

  Prvi vratni prsljen kad je iscasen posledica je skolioza. Obavezno ga snimite i to 3d.


 13. dragana saric 26.05.2013

  Gde mogu poruciti ili kupiti steznjak? Molim odgovor


 14. Musa Tahiri 11.10.2012

  Operacija skolioze kicme na neurohirurguji na vma beograd. Nasa kcerka ima 15, 5 godina i oboljela je od cerebralne paralize. Naglo je izrasla a misicna muskulatura nije pratila rast. Od 6 godine nosila je midere za odrzavanje kicme do 2009. Godine (zapamtite ovu godinu zbog daljeg teksta) kada se vise nije mogao izraditi adekvatan mider. Dan 23. 02. 2009. Godine otisli smo na ortopedsku kliniku „banjica“ kod doktora poleksica na pregled. Pregled su izvrsili dr. Poleksic i dr. Lalosevic. Konstatacija je bila da u principu ne rade sjedece skolioze odnosno da ne rade operaciju na djeci koja ne mogu da hodaju, ali su nam rekli da sacekamo da dobije prvi mjesecni ciklus i godinu i po poslije toga da dodjemo na pregled i da se vidi sta se moze uraditi. Nakon kosultacija sa dr. Milinkovicem u avgustu 2011. Godine uradjen je predracun za eventualnu operaciju u iznosu od 11. 500 eura i isti je fond zdravstva crne gore uplatio na racun ok „banjica“. Dana 10. 10. 2011. Godine primljeni smo na bolnicko lijecenje. Za tri dana boravka uradjene su lab. Analize i snimanje kicme pod opterecenjem. Za ova tri dana niko od doktora nije dosao da pregleda dijete i porazgovara sa njim, jer da su to uradili vidjeli bi da je mentalno ocuvana i da ima odlicnu verbalnu komunikaciju (ova konstatacija je poznata svim prijateljima i doktorima koji su bili u kontaktu sa kcerkom) . Prilikom snimanja kicme (11. 10.) dosla je neka „doktorica“ koja se nije udostojila ni da se predstavi, pa smo supruga i ja zakljucili da je vjerovatno neki pedijatar i bez kontakta sa kcerkom napisala da je dijete mentalno retardirano (dragi roditelji koji imate zdravstve probleme sa djecom morate imati ili ako ih nemate morate naci dosta strpljenja, zivaca i snage jer ce te u toku lijecenja djeteta naici na razne osobe koje sebe nazivaju doktorom) . Zao mi je sto ne znamo ime ove „doktorice“ koja je dosta stara i vjerovatno je ucila neku medicinu iz 19. Vijeka, no dosta o njoj. 12. 10. 2011. Godine dr. Milinkovic nam saopstava da se oparacija ne moze uraditi, citiram „sta bi postigli sa tim“, odgovorio sam da smo mi svjesni stanja u kojem se nalazi nase dijete i da smo misljenja da se moze obezbijediti ta barem moze da sjedi bez bolova. Optusteni smo iz bolnice sa otpusnom listom na kojoj pise da ne postoji mogucnost da se uradi operacija. Isti dan odlazimo kod dr. Savic milinka na vma na pregled. Za doktora savica ne bi ni znali da postoji da nije bilo jednog doktora koga je sami bog poslao na zemlju da lijeci djecu a posebno djecu sa posebnim potrebama a to je profesor brdar radivoj koji ordinira na udk u tirsovoj ulici u beogradu. Na pregledu kod dr. Savica primljeni smo sa velikom paznjom i toplinom tako da nijesmo imali osjecaj da smo kod doktora. Nakon pregleda kcerke i pregledanih snimaka (izmjerena je skolioza u lumbalnom dijelu kicme od 115 stepeni) i zdravstvene dokumentacije rekao je da se operacija moze uraditi i to vrlo uspjesno, da ne moze promijeniti njenu osnovnu bolest (cerebralnu paralizu) ali da se moze postici da sjedi i da ce se povecati kapacitet grudnog kosa a samim tim i kvalitet zivota. Tada na vma nije bilo potrebnih implantata i da se mora cekati na nabavku istih. Zamislite ovu ironiju: inplantata nema u ustanovi ciji bi doktori da rade operacije a ima ih u ustanovi gdje doktori nece da rade operacije (strasno i ujedno tuzno) . U februaru 2012. Godine saznali smo da postoji nova vrsta implantata i da se mogu nabaviti preko privatne firme „magna pharma“ u beogradu. Implatate smo obezbijedili preko pomenute firme i bili na programu za operaciju. Dana 04. 08. 2012. Godine operaciju su izveli dr. Savic sa svojim timom i dva doktora iz ceske (izvinjavam se i njima i vama sto ne znamo imena) . Operacija je trajala oko 7 sati a nakon toga su nam doktori saopštili sledece: operacija je uradjena uspjesno i da je kicma dosta korigovana. Konstatovali su sledece: da je operacija urađena prije tri godine (podsjetite se kada smo bili na banjicu kod poleksica sa uvoda ovog pisma 2009. G) ispravili bi kicmu skroz ali da to nije bilo moguce. Mogli su da idu jos agresivnije, sa odstranjivanjem pojedinih rebara, ali s obzirom na njeno opste stanje to nije bilo potrebno. Post operativni tok je prosao bez okakvih komplikacija i 12. Dan poslije operacije kcerka je otustena sa vma na kucno lijecenje sa zakazanom kontrolom za dva mjeseca. Znaci, 16. 08. 2012. Godine, vratili smo se u podgoricu avionom, gdje je kcerka bila u polusjedecem polozaju od 18, 30 do 22, 00 časova kada smo dosli kuci, i sve je proteklo u redu i bez problema. Kcerka nam moze sjedjeti i voziti se u kolicima a da nema vise bolova u kicmi. Za razliku od jedne zdravstvene ustanove koja lici na autobusku stanicu, moja kcerka i supruga kao pratilac boravili su u jednoj zdravstvenoj ustanovi (vma- odjeljenje neohirurgije) gdje, stim sto znate da ste u bolnici, mozete reci da ste kao kod svoje porodice, pocev od doktora, koji nijesu narcisoidni vec saslusaju roditelja sve sto ima da kaze i uvaze njihovo misljenje, preko sanitetskog osoblja na odeljenju koje je povremeno, da se nasalim, pomalo bilo i „dosadno“ oko brige za moju cerku, te terapeuta koji pored strucnog rada imaju i vremena da vas oraspoloze i nasmiju, do admanistrativnih radnika prilikom prijema i otpusta iz bolnice. Sta reci za doktora savića. Kada smo mislili da vise nema izlaza, da smo na kraju puta sa lijecenjem kcerke i da cemo ubuduce samo gledati kako trpi bolove i da ne moze barem izaci napolje na svjez vazduh, pojavio se covjek velikog srca i odagnao nam sve ove mracne oblake, ucinio prvenstveno kcerku srecnom, podario joj srecnije trenutke u zivotu a samim tim i nama kao roditeljima. Doktore veliko hvala i nastavite samo naprijed u vasoj misiji dobrotvora i ne obracajte paznju na pakost i bezobrazluk. Nije jedna zdravstvena ustanova ili doktor bogom dan da se morate lijeciti kod njih. U crnoj gori postoji misljenje da se sva lijecenja u domenu ortopedije mogu samo rješavati na ok „banjica“, ali mislim da ce nas slucaj pomoci roditelima da uvide da ima i na drugom mjestu pomoći. Dana 10. 10. 2012. Godine bili smo na kontrolu kod dr. Savica. Sve je u redu i oporavak tece po planu i bez problema ovo smo supruga i ja napisali da podijelimo nasa iskustva sa svima vama koji imate isti ili slican problem kod djece. Tahiri musa tel. +382 67 222 435 podgorica


 15. GUDAN VESNA 09.01.2012

  Ja imam 45 godina i skolioza mi je ustanovljena pre 3 godine kada sam imala nepodnošljive bolove u lumbalnom delu kičme. Posle utvrđene dijagnoze posetila sam kiropraktičara i bolovi su prestali sve do sada. Sada opet kreću i to najviše kada dugo stojim ili nosim teške stvari u rukama. Inače imam i spondilozu vratnog dela kičme. Da li osim fizikalne medicine postoji još neki lek s obzirom na moje godine.


 16. Despotovic Ivana 19.07.2011

  Imam 32 godine. Imam skoliozu nosenjem midera kao dete nisam uspela da ispravim kicmu sada imam velikih problema i jake bolove molim vas za savet da li postoji mogucnost operacije i da li ima posledica


 17. Allomanny 13.04.2011

  Dobar start


 18. Ana 01.11.2010

  Vezbe nikako nisu gubljene vremena!!! Moja skolioza je primecena kada sam imala 7 godina na sistemackom pregledu. Isla sam na vezbe u domu zdravlja ali to nije mnogo pomoglo jer ja nisam bila dovoljno zrela da shvatim njihovu svrhu niti sam imala disciplinu da redovno vezbam. Sa 7 godina bilo je 38 stepeni a sa 11 vec 45. Zabranjeno mi je bilo da radim fizicko, sto danas smatram greshkom. Sa 18 god. Sam opet snimala kicmu, i ovaj put nie bilo nikakvih promena - zaustavilo se na 45. Izmedlju 11 i 18 god moj glavni tretman su bile massage, kiropraktici, i vezbanje u teretani. Posle 18 god odlazim u kanadu, gde potpuno ignorishem da imam ikakvih problema sa kicmom, ali redovno se bavim body bildingom kao glavnim oruzjem protiv bolova. Sa 27 god odlazim kod yoga mastera da mi prepishe vezbe koje su opet olakhale bolove. Sada imam 29 god, i zahvalna sam svojoj tvrdoglavosti zbog koje sam odbila i midere i operaciju. Vazne cinjenice: 1. Chiropraktor izlecio migrenu posle jedne seanse (nestala je za 14 god) 2. Body building nece od devojcice uciniti decaka, i nemoguce je da mishici znatno narastu sem ako se ne koriste steroidi. 3. Treba decu sa skoliozom motivisati da se bave sportom radi sporta i zdravnja a ne radi poboljshanja skolioze-to jednostavno ne ulazi u deciju glavu. 4. Ne treba decu opterecivati sa njihovom skoliozom kako to moze dovesti do niskog morala (low self-esteem) i potom to depresije kog nekih -zivot treba voditi kao da nista nije 5. Mnogi koji su se operisali su morali da urade drugu, trecu, pa i petu operaciju 6. Ne postoje nikakvi klinicki dokazani podatci koji garantuju uspeshnost midera -to je jednostavno ideja da mider sprecava pogorshenje - licno bez midera nije doslo do pogoshenja, a da sam ga nosila mozda bih mislila da je zbog njega-nikad se ne moze pouzdano znati 7. Znam nekoliko ljudi koji radu u zdravstvu, i svi su mi rekli da ortopedski hirurzi ne operishu svoju decu od skolioze - mada opet mora biti izuzetaka na kraju krajeva odluka je vasha ali pre svega vasheg deteta iako mozda mislite da ne zna sta je nabolje za nju


 19. rade 11.08.2010

  Sin mi sada ima cetiri godine a mismo kao roditelji primijetili sa tri mjeseca kada je dijete imalo daje jedno rame nize i da kicma nije pravna isli smo odma kod svih doktora na preglede i svisu rekli daje sve uredu i da nema razloga za zabrinutost onda smo dijete donojeli u austriju kod doktora i tada su rekli daje skolioza kicme dobili smo mider radili vjezbe ali nista nije pomoglo i sada za mjesec dana treba da bude operacija u inzbruku jer je vec krivina dostigla 65% panas jako plasi kakoce sve dase zavrsi jerce ugraditi metalnu sibku i zavisnosti od rasta djeteta bice jos operacija tj. Produzetka te sibke. Pasmo jako zabrinuti kako ce dijete da podnese operaciju, a ko zna stabi sve bilo da nismo doveli dijete u austriju jer u bih su doktori rekli daje sve uredu a nece nida pricaju ako im prije svega nedadnes para.


 20. maja 07.08.2010

  Sto se tice krivine koja je mala, svakako da moze da pomogne i mider a i vezbe, ali cim je krivina malo veca tu pomaze samo operacija, na zalost.


 21. mira 19.03.2010

  Imam dijevojcicu 8. Godina ja kao majka sam joj primjetila krivu kicmu otisli u zavod za fizikalnu medicinu miroslav zotovic banja luka. Oni zaista imaju tim dotora i pregledaju dijete i mora se imati rengenski snimak do 20 stepeni rade se samo vijezbe i to moras biti tamo i pravilno ih uciti 10. Radnih dana ako je krivina preko 20. Onda se nosi mider i rade vijezbe. Ona je imala krivinu 23 stepena i vec pola godine nosi mider 22. Sata dnevno vjezbe se rade sat vremena zaista nije lako sa malom dijecom ograniceni su fizicki pa je to za mene jedan od problema nema treninga nema fizickog tako da je dijete sapeto ali je svjesna jer je tamo vidjela svega i svacega idemo na kontrolu svaka 3. Mjeseca krivina je manja nije ponovo slikana ali se vidi prostim okom doktori kazu da sve do 17. G. Mora biti pod njihovim nadzorom a u pubertetu posebno da se prati da se nepogorsa zato sto dijeca naglo rastu mider ce nositi jos najmanje godinu. To je moje iskustvo i svim roditeljima savjetujem da vode dijete na pravo mjesto lokalni fizijatri upropaste dijecu kamo srece da sam ove korake poduzela bar prije godinu ali nasi fizijatri su me zeznuli pa smo radili vjezbe 10. Minuta a to je premalo.


 22. natalija 15.02.2010

  Dete mi ima 6 godina. Pre 7 meseci smo otkrili skoliozu upitanju je skolioza c 35 stepeni. Po nekim komentarima mider vezbe plivanje i na kraju jos se pogorsa. Sta ocekivati naredni 6 do 7 godina koliko doktori kazu da treba da nosi mider. Da li je nekom pomogao mider i vezbe a da na kraju nebude operacija.


 23. Maja 01.02.2010

  U 12. Godini mi je primecena skolioza, (dg. Scoliosis thoracolumbasis idiopathica) koja je vec tada bila prilicno velika, radila sam vezbe 1god. , posle toga sam na banjici u bgd kada mi je kicma bila kriva 45 stepeni sa rotacijom 3, dobila tzv mider koji sam nosila jos 2god. I sa njim radila vezbe, ni to mi nije pomoglo a onda sam otisla na operaciju, jer se krivina kicme povecala na 62 stepena, tada mi je ugradjena harrington šipka i nosila sam dva gipsana midera po 3meseca svaki a zatim nastvaila neko kratko vreme sa vezbama. Sada imam 30 godina i dobro se osecam, imam dvoje dece koje sam rodila vaginalnim porodjajem. Sve radim u kuci i oko kuce, prosle godine sam isla na kontrolu i sve je u redu, jedino sto neretko imam bolove u ledjnim misicima, ali su podnosljivi i nepijem nikakve anlgetike. Ovo je bilo moje iskustvo i nadam se da ce nekome pomoci bar u necemu.


 24. Tamara 28.01.2010

  Zanima me da li od skolioze mozes ostati nepokretan?


 25. Kristina Korica 17.10.2009

  Hello!!! Imam 14 godina i odjednom mi roditelji govore da sam se pogrbila... Znam da bi najbolje bilo da odem kod doktora ali mi je glupo da radim one otkacene vezbe... Nije mi se kicma mnogo iskrivila ali ce (valjda) biti jos gore ako nesto ne preduzmem... E pa htela sam da ves pitam... Da li i deca mogu ca nose one sprave (ili sta su vec) ili jednostavno moram da gubim vreme sa vezbama?... Christina....


 26. anis 23.07.2009

  Zdravo imam 25 god., imao sam povredu kicme i operaciju prije 10 godina, pa je potom doslo do velike zakrivljenosti kicme, doktor mi je rekao da je neophodna operacija da bi se to ispravilo i da bi se isjekao jedan mali dio prsljena koji bi smetao prilikom ispravljanja kicme, pa me interesuje koliko je to opasno raditi, ustvari koliko se to uspjesno radi danas, posto znam da je veoma opasno. Pozdrav.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde