Gonartroza

Gonartroza predstavlja artrozu kolenog zgloba. Artroza je degenerativna promena zglobne hrskavice, koja zatim uzrokuje promene i na ostalim delovima zgloba (zglobna čaura, kost), a pre ili posle se karakteriše bolom i oštećenom funkcijom zgloba.

Uzrok nastanka

 

Uprkos intenzivnim istraživanjima, uzrok nastanka degenerativnih bolesti zglobova još uvek je nedovoljno poznat. Proces starenja tkiva, mnogi spoljašnji faktori, poremećaji hormonske ravnoteže i nasledna predispozicija, predstavljaju faktore odgovorne za nastanak artroza. Zavisno od uzroka nastanka degenerativnih bolesti zglobova, razlikujemo primarne i sekundarne artroze.

Kod primarnih artoza, uz normalno opterećenje, postoji “slabost” hrskavice nepoznatog porekla.

Kod sekundarnih artroza, uz normalnu hrskavicu postoji preopterećenje, a može biti posledica povrede, urođene anomalije zglobova, metaboličkih i endokrinih bolesti, upala itd.

 

Klinička slika

 

Najčešća lokalizacija artroze je u zglobu kolena. U početku razvoja ove artroze glavni simptom je bol pri određenom aktivnostima (penjanje uz i silaženje niz stepenice), kao i kratkotrajna ukočenost pri prvim pokretima posle mirovanja. U tom periodu jedini pozitivan klinički znak mogu biti krepitacije pri pasivnim pokretima. Tek kasnije javlja se ograničenje u obimu pokreta, tvrdo zadebljanje zgloba i eventualno nestabilnost kolena zbog slabljenja kvadricepsa i olabavljenja tetiva. To je razlog naglog "klecanja" i "otkazivanja" kolena. Kasnije zbog većeg opterećenja medijalnoig dela kolena, često se javlja varus deformacija zgloba ( O noge), što doprinosi daljem bržem oštećenju svih struktura i nestabilnosti i labavosti zgloba.

 

Dijagnoza

 

Osim na osnovu simptoma, bolest možemo dijagnostikovati i na temelju rendgenografije. Karakteristične radiološke promene na zahvaćenim zglobovima potvrđuju dijagnozu, ali valja napomenuti kako radiološke promene nisu uvek u korelaciji s kliničkim simptomima. U izuzetno retkim slučajevima u dijagnostici se možemo koristiti i drugim radiološkim pretragama (CT, NMR).

 

Lečenje

 

Nažalost, promene na hrskavicama i kostima su ireverzibilne (nepopravljive). Lečenje se sastoji u smanjenju bolnosti i mišićnog spazma, poboljšanju funkcije, sprečavanju kontraktura i osposobljavanju za aktivnosti dnevnog života.

Lečenje može biti:

 • lekovima – analgetici, antireumatici, antiflogistici, miotonolitici
 • fizikalna terapija – hidroterapija (omogućava pokrete u zglobu sa smanjenim opterećenjem), kineziterapija (rasteretne vežbe i potom jačanje mišića stabilizatora zgloba) i elektroterapija (uglavnom analgetska)
 • hirurško lečenje (palijativni, kauzalni, artroplastike, artrodeze i eksperimentalni pokušaji zamene ili regeneracije hrskavice).
 

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 14

 1. Mira 04.02.2024

  Poštovani, kom lekaru treba da se obratim za problem sa kolenom? Poslednja dva meseca imam bolove u levom kolenu, boli me gornji deo čašice, bol se povećava posle duže. Ponekad mi malo otekne koleno.


 2. Natasa Tepavcevic 12.09.2023

  Gonarthosis incip. I. sin. Imam 51.godinu . Možete li da mi preporučite adekvatno lečenje?


 3. Dijana 20.02.2023

  Poštovani, Moja dijagnoza je : gonarthrosis lat. dex. gr. incip. Imam 40 godina, a bolovi u zglobovima su se pojavili par mjeseci nakon porodjaja, prije pola godine. Sta je Vaš savjet? Operacija ili liječenje nekim lijekom i kojim? Pozdrav!


 4. INA 07.01.2023

  Poštovani , Imam 58 godina i dijagnozu GONARTHROSIS INCIPIENS SIN - M17.9 . Šta mi je najbolje da preduzmem da bi sebi olakšala i da ne bi došla u goroj situaciji? Hvala unapred.


 5. Emina Hođić 30.09.2022

  Dobar dan.Pisem u mamino ime. Dobila je dijagnozu obostrana gonartroza jačeg stupnja ,oba koljena.Sta preporučuje,da bi se olakšao bol?


 6. Nstasa 16.07.2021

  Bolovi i ukocenost u kolenima..Prilikom duzeg sedenja dolazi do ukocenosti u kolenima i bolovi u nogama.Imam osecaj da moja se stvaraju grudvice koje bole iznad kolena i u donjem prednjem delu nogu.Mast fastumgel mi je pomogla.


 7. Terzin Stevan 14.06.2021

  Mislim da je kod mene problem gonartroza. Nosim kolenicu koji mi olaksava hodanje. Postoji li meki suplement za ovo.


 8. Cecarandjić 11.02.2021

  Dg. GONARTHROSIS BILL. Može li se ovo izlečiti i kako?


 9. Aleksandar 03.01.2019

  Dg.Gonarthrosis i sin hydrops Punkcija evakuacija blokada. Do sada su mi vadili tri puta vodu iz koljena. Poslednji put pre mesec dana. Sad osećam da imam jos vode u gornjem delu iznad kolena. Doktor je rekao da se voda mora izvaditi jer imam još upale u koljenu. 

  Primao sam i kenalog odmah posle punkcije. Dajte mi neki savet jer ova voda mi je dosadila.


 10. Milun 20.08.2012

  Preporučujem lecenje regeneresama inekcijama (matične ćelije crnih jagnjadi). Mojoj mami od 75 godina počinje da daje rezultate. Potrebno je jedno 20 uboda u periodu od 2 meseca i rezultati postaju vidlivi na rentgenu. 


 11. Svetlana 30.10.2010

  Koje banje preporučujete kod dijagnostikovane gonartrose?


 12. Ana Nikolic 07.12.2009

  Poštovani imam 23 godine i dijagnozu gonarthrosis bill. Incip. I chondromalatio patellae bill. Imam jake bolove u kolenima kada je promena vremena sto je uglavnom u zimskom periodu. Bila sam na fizikalnoj terapiji koja mi je pomogla, ali ne zadugo. Od lekova za bolove pila sam diklofen, nimulid, movalis... Verujte nijedan nije pomogao. Mazala sam i diklofen gel, bengay, konjsku mast, ali ni to mi nije pomoglo. Kada odem kod svog lekara on samo pogleda moje snimke (analiza krvi je uvek sasvim uredu), opet mi kaže da pijem lekove za bolove i fizikalna terapija. Prvi put sam osetila bolove u 2. razredu srednje škole, kada sam imala jake bolove (kao i sada) pri silaženju niz stepenice (više nego pri penjanju) kod sedenja, gde su mi kolena bila savijena oko 30 min, zatim noću kada spavam i dešavalo mi se da se kolena koče. Pri tom, uopšte nisam gojazna, visoka sam 175 cm, a tezina 54 kg. Mene zanima, s obzirom da sam jako mlada za ovakvu bolest da li treba da sačekam sa operacijom ili da je uradim što pre, da bih mogla normalno da vodim svoj život, i da li bi mi vi preporučili neke lekove za bolove ili terapiju? 


 13. Vitomir Mrvic 24.10.2009

  Imam 78 godina. Moja visina je bila 1,9 m. Tezina danasnja 95 kgr. Težak oblik oboljenja oba kolena (gonartroza). Deformacije vidljive. "o" oblik kolena s preda, a i nastaticno iskrivljena. Godinama sam koristio poznate lekove protiv bolova, sada osećam da njihovo dejstvo prestaje, pa kad eksperimentalno prekinem sa uzimanjem, bolovi postaju nesnošljivi, pa i noću, što ranije nije bio slučaj. Pri hodanju kao da su mi stavljeni noževi na mestima gde je nekada bila hrskavica. Osećam kako se sudaraju gornje i donje kosti u zglobu. Obavljam neke vezbe sa donjim i gornjim ekstremitetima, što ne znam koliko mi koriste. Mišići kolena su mi oslabili. Postoji veza sa oštećenom kičmom, koja mi je operisana pre 9 godina podrucje (l4 l5). Naravno da prestankom uzimanja lekova nastaju bolovi i u kičmi. Molim Vas, želeo bih znati da li je savremena medicina za ovakav slučaj pronašla kakav gel, koji bi se mogao uneti na mesto izgubljene hrskavice, čime bi na određeno vreme omogocilo lakše kretanje i smanjenu bol? Da li postoje kakvi flasteri koji bi umanjili bol? Sve sto sam koristio i pokušavao da ublažim bol bez lekova, kao sto su magnetne podkolenice, steznici, vitafon bilo je bezuspešno. Razumećete me da u ovim godinama kad još funkcionisem, (osim fizički), tražim pomoć da ostatak života provedem sa što manje bola. 


 14. Caca 11.06.2009

  Gonartroza dijagnoza prvog lekara ortopeda koji me je pregledao je: distorsio genus dex. Leasio lig. Collaterale laterale susp. A opšte prakse s83. 1 w29 rad za mašinom dijagnoza fizijatra je: st. Post. Distorsionem genus dex. Et laesionem cornu post. Menisci med. Gonartrosis i. Sin moj mr pregled desnog kolena mr pregled je urađen u aksijalnoj koronarnoj i sagitalnoj ravni u spin-echo i turbo spin-echo sekvencijama, definisanim t1w, t1w fs, t2w i tw fs relaksacionim vremenima. Prikazane koštane strukture su očuvanog kontinuiteta korteksa, urednog intenziteta signala koštane srzi u svim relaksacionim vremenima. U zadnjem rogu medijalnog meniskusa vidi se zona visokog intenziteta signala u t1w i t1wfs (mri gradu III) koja dopire do slobodne ivice meniskusa i odgovara rascepu bez vidljive dislokacije fragmenata. Prednji rog medijalnog meniskusa i lateralni meniskus su urednih morfoloskih i mr tkviva karakteristika. Svi prikazani ligamenti su očuvanog kontinuiteta, urednog intenziteta mr signala. Medijalno poplitealno se uočava baker-ova cista, dimenzija do 21x15x13 mm. Intarartikularno se vidi manji izliv bez vidljive proliferacije sinovije. Zaključak: mr nalaz desnog kolena odgovara rascepu zadnjeg roga medijalnog meniskusa bez vidljive dislokacije fragmenata, baker-ovoj cisti i intraartikularnom izlivu) pitanje da li je ovaj nalaz gorantroza ili kako se zove posledica sekundarne artroze usled preopterecenja i povrede, ili su to dve razlicite dijagnoze?, usled dizanja teškog tereta zadnja 4 meseca pre nalaza radila sam po naredjenju sefa teške dodatke od najmanje 6 tona - 10 tona svaku noc dok mi nije škljocnulo i otkazalo desno stopalo pa se nisam mogla popeti i sici niz stepenica pri izlasku s posla a ni čučanj napraviti. . Radi se o teškoj povredi na radu zanima me vaša zadnja recenica iz prvog pasusa koju cu kopirati kod sekundarnih artroza, uz normalnu hrskavicu postoji preopterećenje, a može biti posledica povrede, urođene anomalije zglobova, metaboličkih i endokrinih bolesti, upala itd. I pitanje je moj nalaz magnetne rezonancije je posledica povrede na radu i zavedeno je pod sifrom s83. 4 kao zavrsna dijagnoza a početna je s831. W29 pitanje: da li je gorantroza i distorsio genus dex. Leasio lig. Collaterale laterale susp. Isto. Gorantrozu vodi fizijatar a ovo drugo ortoped i da li po mom zaključku kod mene se radi o sekundarnoj artrozi kao posledice preopterećenja usled podizanja po 7 sati teskog tereta zadnja 4 meseca od 6,10 tona papira za noc, i postoji povredna lista popunjena i (na vezujem se na nastavak vase recenice da li je to) posledica povrede na radu. Doktor fizijatar se čudi dijagnozi kod zadnjeg pregleda s83. 4 kaze čudna sifra s83. 4. Ni o cemu nisam obaveštena što se tiče bolesti sem od ortopeda da treba da uđe sijalicom u koleno posle fizikalne terapije i uradi najmanje 2 operacije na kolenu. Imam dosta godina i nisam imala problem sa kolenima. Ponavljam da li su gorantrnoza i nalaz prvog lekara ista bolest samo sto bi gorantroza trebalo da se tretira kao sekundarna posledica preopterećenja i povrede. Da li grešim i gde i ko greši? Htela bi da budem upoznata sa mojim povredama kako se leče. Kod fizijatra moram samo da ćutim i ne smem da pokazem ni jedan nalaz od bilo kog lekara pa me ne znam kako da mu objasnim čudjenje šifre s83. 4 gde on kaze hm, čudna sifra. Da li mi je fizijatar stavio pogrešnu dijagnozu? Zato što neće da pogleda moje nalaze. 


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde