Značaj duboke masaže mekih tkiva kod lečenja skolioze

Duboka masaža mekih tkiva može smanjiti bol u leđima koja je prouzrokovana skoliozom. Da bi ovakva masaža bila delotvorna fiioterapeut mora biti dobor obučen i poznavati mehanizme  nastanka skolioze, sa jedne strane, kao i da ima praktično iskustvo, sa druge strane. Uz sve ovo neophodno je da fizioterapeut ukombinuje masažne kapi, dozirani pritisak, pozicioniranje uz istezanje, balansiranje mišića leđa i celog tela, kako bi privremeno ublažio simptome skolioze.


Iako masaža ne može da utiče na osnovni uzrok skolioze, medicinska istraživanja su otkrila da je ona nezamenljiva u otkrivanju sekundarnih problema, kao što su: bol, neprijatnost, pa čak i osećaj koji izaziva asimetrija tela. Blaga moblilzacija skraćenja mekih tkiva oko kičmenog stuba može pomoći boljem balansu samog kičmenog stuba što dovodi poboljšanju sposobnosti pacijenta da svakodnevno normalno funkcioniše.

Deep tissue massage, odnosno duboka masaža mekih tkiva, asistirano istezanje i neuromuskulaturna terapija pomažu relaksaciju kičme tako što ubrzavaju krvotok i istežu skraćena opodručja. Brža cirkulacija krvi dovodi do brže evakuacije toksina iz organizma, a istezanjem skraćenih područja obezbeđuje se njihova prokrvljenost i ishrana. 

Kada se saznanja iz fizioterapije i anatomija udruže, a u kombinaciji sa dobrim poznavanjem tehnika masaže, može se prolongirati period relaksacije za previše istegnute fascije i mišićna tkiva, čime se smanjuje stres ne kičmu koja je pretrpela torziju u procesu nastanka skolioze. 

Napomena: Masažom se ne leči skolioza. Ona može pomoći u procesu ublažavanja sekundarnih pojava kao što su bol, glavobolja, plitko disanje, nesanica i osećaj asimetrije, koji su izazvani abnormalnim položajem kičmenog stuba.

Podeli tekst:

Fizioterapeut sa dugogodišnjim uspesima u lečenju skolioze kod dece i odraslih. Vlasnica ordinacije Fizio Balas. Veoma posvećena primeni Schroth metode u lečenju deformiteta.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde