Tipovi masaža

Zapdnjački ili istočnjački pristup slažu se u jednom - dodir je bitan, a onaj ko vas dodiruje i stiska na maserskom stolu trebalo bi da zna kako. Jer masaža je ipak vrlo ozbiljna metoda.

Zapadnjačka masaža

Zapadnjačka masaža je najčešći tip masaže koji se danas praktikuje u Americi. Zapadnjačka masaža raspoređuje varijacije u ručnoj terapiji mekih tkiva u nekoliko kategorija. Iz Francuske potiče osnovna terminologija za zapadnjačku masažu u Americi. Suština zapadnjačke masaže je upotreba ruku za primenu mehaničkih sila na mišiće skeleta i kožu, iako joj namera može biti da utiče na površinska ili na dublja tkiva.

Tipovi osnovne zapadnjačke masaže su okarakterisani s tim (1) da li se fokus pritiska pomiče tako da ruke klize preko kože (npr. effleurage – dugi umirujući pokreti), (2) meko tkivo se gnječi između dlanova ili između prstiju i palca (npr. petrissage – trljanje dela tijela prstima ili palčevima), (3) koža ili mišići se ponavljano udaraju uz kompresiju (npr. tapotement – tuckanje, udaranje), ili (4) se stvara stres razdvajanja na spojevima tkiva ispod kože (npr. duboka masaža trljanjem).

Zapadnjačka masaža - Effleurage

Kod ovog tipa masaže, ruke masera klize preko kože koja prekriva mišiće koji se žele tretirati.

Ulje ili puder se koriste za smanjenje trenja; kontakt ruke s kožom se održava kroz pokrete masaže.

Effleurage može biti površinska ili duboka.

Lagani pokreti aktiviraju kožne receptore i deluju putem neurorefleksivnih ili vaskularnorefleksivnih mehanizama, dok tehnike dublje masaže mehanički mobilišu tečnosti u dubljim strukturama mekih tkiva.

Dublji pokreti masaže se provode u pravcu venskih ili limfnih tokova dok se lagani pokreti mogu provoditi u bilo kojem smjeru.

Effleurage se može koristiti za početno opuštanje i pridobijanje poverenja pacijenta; povremeno za dijagnostikovanje mišićnih spazama i miogeloza (čvorića u mišićima) kao i da se osigura kontakt maserovih ruku od jednog do drugog područja na telu.

Glavni mehanički efekt effleuragea je primena pritiska na meka tkiva tako da se tečnosti rasporede ispred ruku za vreme primene kompresije.

Zapadnjačka masaža - Petrissage

Petrissage uključuje kompresiju kože i mišića između prstiju i palca jedne ruke ili između dvije ruke.

Tkivo se nežno gnječi dok se ruke pomeraju u krug okomito na smer kompresije.

Glavni mehanički efekt su kompresija i naknadno otpuštanje mekih tkiva, poboljšanje krvotoka i neurorefleksivni odgovor.

Zapadnjačka masaža - Tapotement

Ova masaža orjentisana na perkusiju uključuje udaranje mekih tkiva sa ponavljajućim udarcima koristeći obe ruke ritmičkim, nežnim i brzim pokretima.

Brojne varijacije mogu biti definisane zavisno od dela ruke koji udara u telo.

Terapeutski efekt tapotementa može biti rezultat kompresije zarobljenog vazduha koja se javlja pri udarcu.
Opšti efekt tapotementa može biti stimulatoran; dakle, zdravim osobama s pojačanom tolerancijom za ovakav pristup se može ovaj tip masaže činiti korisnijim.

Zapadnjačka masaža - Duboka masaža trljanjem

Pritisak se primjenjuje vrhom maserovog palca ili prsta na pacijentovu kožu ili mišiće.

Glavni učinak te masaže je primena velikih sila na duboka tkiva, posebno na spoju dva različita tipa tkiva (npr. dermis – fascija, fascija – mišić, mišić – kost)

Duboki pritisak sprečava pomeranje površinskih tkiva tako da su pomeranje i sila usmereni na dublja tkiva.

Duboka masaža trljanjem često se upotebljava za sprečavanje sporog zarastanja ožiljnog tkiva.

Istočnjačka masaža

Tokom vekova, principi istočnjačke masaže su bili integralni deo kultura u kojima su se praktikovali. Principi evaluacije, dijagnoze i tretmana nemaju temelja u konvencionalnoj zapadnjačkoj neurofiziologiji.

Istočnjačka masaža uključuje, među ostalim, Shiatsu (npr. japanski sstem baziran na tradicionalnoj kineskoj teoriji meridijana sa principima zapadnjačke nauke). Teorija Shiatsua je bazirana na sistemu 12 tradicionalnih kineskih meridijana (npr. glavnih kanala) u telu u kojima cirkuliše energija životne sile, ili Chi. Akupresurne tačke smeštene duž tog kanala omogućuju pristup tim kanalima. Akupresura primjenjuje silu masaže pretežno preko pritisaka prstiju na iste tačke koje se tretiraju akupunkturnim iglama. Veruje se da disbalans energije uzduž meridijana uzrokuje bolesti i da se može ispraviti lokalizovanim pritiscima prstiju.

Refleksologija i terapijski sistemi masaže ušne školjke dele iste koncepte meridijana kao i Shiatsu. Kod ovih pristupa se veruje da se na ekstremitetima nalaze prikazi celog tijela (slično kao homunkulusi u mozgu). Stopala (u refleksologiji) i uvo (u aurikuloterapiju) su mapirani do detalja.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde