Parfemi nisu za trudnice?

Studije na miševima pokazuju da hemikalije iz kozmetike oštećuju reproduktivne organe. Naučnici upozoravaju da parfemi mogu štetiti ženama i spominju neplodnost, pa i rak.

Upotreba parfema ili mirisnih krema za telo tokom trudnoće može uzrokovati probleme s plodnošću ili rak kod nerođenih dečaka, upozoravaju naučnici.

Naime, studije na miševima pokazuju da hemikalije iz kozmetike oštećuju reproduktivne organe u gestacijskoj dobi od 8 do 12 nedelja.

Profesor Richard Sharpe, koji je vodio istraživanje, rekao je da bi oštećenja mogla uzrokovati neplodnost ili čak rak testisa.

Uoči simpozijuma u Škotskoj, na kojem će predstaviti otkrića, profesor Sharp je za jedne lokalne škotske novine izjavio: "Žene bi mogle prestati koristiti kreme za telo i parfeme."

"Mada nemamo čvrstih dokaza da štete, postoje sastojci iznad kojih stoji upitnik, to bi na primer mogle biti određene kombinacije hemikalija."

Ali, predstavnica britanskog udruženja za neplodnost rekla je novinarima da se žene ne bi trebalo brinuti, budući da je istraživanje sprovedeno samo na životinjama.

Na kraju je zaključila: "Pozdravljamo svako novo otkriće o neplodnosti, ali voleli bismo videti još istraživanja na tome području, pre nego što rezultate otkrića na životinjama možemo primeniti i na ljude."

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde