Da li balet i ritmička gimnastika povećavaju rizik od nastanka skolioza?

Ono što možda niste znali je da određeni stil života može povećati rizik za razvoj skolioza, a prema nedavnoj studiji objavljenoj u 'The Journal of Bone and Joint Surgery', klasični balet i ritmička gimnastika su mogući faktori rizika. Najnovija istraživanja kažu i da kada se deformitet kombinuje sa niskim indeksom telesne mase (BMI) taj rizik se povećava još više.


' Skolioza se razvija kod devojčica u vreme kada one iz baletskih školica počinu ozbiljno da se pozvećuju baletu.', kaže dr Leon Skot, pomoćnik profesora Kliničke ortopedije i rehabilitacije Univerzitetskog medicinskog centra Vanderbilt i bivši timski lekar za bostonski balet. On dodaje: ' Iz iskustva koje sam stekao u radu sa baletskim igračima i gimnastičarima izrodilo se instraživanje koje je pokazalo da učenici baleta uče na časovima da drže položaj tela i svoje kičme potpuno suprotno od njenog normalnog, fiziološkog, položaja. Početak treniranja baleta u mlađem uzrastu, povećana učestalost i dužina trajanja treninga, direktno su povezani sa povećanim rizikom za razvoj ili pogoršavanje abnormalnih krivina vidljivih kod skolioza.'

Saveti za smanjenje rizika od nastanka skolioza:
  1. Aktivno posmatrajte sve promene na vašem telu, posebno ako imate između 10 i 18 godina. Da li je jedno rame više od drugog? Da li je jedna strana grudnog koša izraženija? Da li jedan kuk više u stranu u odnosu na drugi? Ova odstupanja mogu ukazati na skoliozu, pa je savet da posetite lekara ukoliko ih primetite.
    Instruktorka baleta i terneri ritmičke gimnastike: Napišite i sugerišite nepravilnosti koje uočite kod svojih učenika.
  2. Na redovnom sistematskom pregledu uvek pitajte lekara za izgled vaših leđa.
  3. Poboljšajte korekciju vaših leđa kroz položaj kičme, dok igrate balet ili ste na treningu. Vežbe sa rekvizitima kao što su roler, valjak i slično, dobro funkcionišu jer vas stimulišu da pronađete neutralan položaj za vašu kičmu i karlicu. Naučite kako da korigujete svoje telo u svakoj aktivnosti tokom dana, pa i dok plešete.
  4. Posmatrajte BMI - indeks telesne mase. Kod plesača sa niskim BMI (posebno tinejdžera) može doći do nenamernog odlaganja prve mestruacije ili hormonskog disbalansa. Skolioza napreduje progresivno upravo u periodu koji prethodi prvoj mesntruaciji, a svako njeno dalje odlaganje povećava rizik od progresije krivina. 
  5. Ukoliko neki član porodice ima skoliozu, budite obazrivi. Posmatrajte svoje telo. Genetska predispozicija ne mora biti ključna, ali se često povezuje sa nastankom skolioza. 
Ako vam skolioza bude dijagnostikovana - ne paničite. To ne mora da znači da došao kraj vašoj plesnoj i sportskoj karijeri. 
Postoji mnogo načina da kontrolišete svoju skoliozu i da se normalno bavite svojim aktivnostima, a da to ne uključuje operaciju.

Podeli tekst:

Fizioterapeut sa dugogodišnjim uspesima u lečenju skolioze kod dece i odraslih. Vlasnica ordinacije Fizio Balas. Veoma posvećena primeni Schroth metode u lečenju deformiteta.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde