EP034: Ljiljana Katunac, fizioterapeut

U 34. epizodi Stetoskop TV emisije na Televiziji Zdravlje, razgovarali smo sa fizioterapeutkinjom Ljiljanom Katunac o deformitetima kičme, načinima korigovanja skolioze i uzrocima glavobolje i bolova u nogama. 

Zakažite pregled kod fizioterapeutkinje Ljiljane Katunac >>>>>

Pitanje: Imam torakolumbalnu skoliozu, na desnoj strani. Saznao sam to sa 16 godina i fizijatar mi je preporučio vežbe koje sam radio. Sada imam 18 i po godina i deformitet je i dalje prisutan. Da li mogu ispraviti deformitet vežbama koje mi je fizijatar tada preporučio i da li je to uopšte moguće u mojim godinama?

Fizioterapeut Ljiljana Katunac: Da bi se jedan deformitet stavio pod kontrolu, prvo se mora videti kakav je mehanizam tog deformiteta i koje su krivine predominantne u kifoskoliotičnom držanju. Tako da osobe koje su završile rast i razvoj i pubertet, deformitet mogu samo staviti pod kontrolu, a koštani deformitet se nažalost u tim godinama ne može ispraviti. 

Pitanje: Ćerka ima 14.5 godina i na preporuku fizijatra, snimila je kičmu. Molim Vas za pojašnjenje sledećeg rezultata. Početna skolioza i naglašena fiziološka kifoza th kičme sa početnim klinastim oblikom th 12. Koštani sistem u razvoju.

Fizioterapeut Ljiljana Katunac: Pošto je devojčica još uvek u razvoju koštani sistem je takođe u razvoju. Ova dijagnoza se mora pratiti. S obzirom na to da postoji klinasti deformitet samog kičmenog pršljena, znači da je došlo do promene u strukturi pršljena, što znači da ovo već možemo kvalifikovati kao strukturalnu skoliozu. U zavisnosti od stepena ove skolioze, tretman u konzervativnom smislu može biti samo vežbama ili se može uključiti i mider, koji se prepisuje za ovakve slučaje, ukoliko je stepen skolioze preko 30 stepeni.

Pitanje: Imam česte bolove u vratnom delu kičme i krstima. Rtg vratne kičme: Ispravljena fiziološka lordoza i suženje C5-C6 međupršljenskog diska, bez značajnije periostalne reakcije. Rtg L-s dela kičme: Sinistrokonveksna skolioza i Šmorlova hernija donje ploče L5. Da li su zbog ovih nalaza moguće česte glavobolje i bolovi u nogama?

Fizioterapeut Ljiljana Katunac: Da, moguće su česte glavobolje, iz prostog razloga što suženje kanala na nivou C5-C6 ukazuje na problem međupršljenskih diskusa, koji apsolutno nisu na svom mestu i sužavaju kanal koji je na taj način pritisnut. Ispravljena fiziološka lordoza nam praktično pokazuje da kičma ima neki veliki problem, a što se tiče lumbalnih bolova i bolova u nogama, Šmorlove hernije i skolioza mogu dati neki vid bolova duž nogu, ali bi to trebalo dodatno ispitati.

Pitanje: Mojoj ćerki su na osnovu panoramskog snimka ustanovili: Naglašenu torakalnu kifozu sa uglom od 49 stepeni (gr.1/2). Šta je sledeći korak?

Fizioterapeut Ljiljana Katunac: Da bismo odgovorili na ovo pitanje, potrebno je malo više informacija. Prvo nam je veoma bitan podatak koliko devojčica ima godina, da li je ona dobila prvu menstruaciju, što nam je pokazatelj da li su njen rast i razvoj završeni. Devojčice naglo rastu, najviše godinu dana pre prve menstruacije i dve godine od prve menstruacije i u tom periodu možete intervenisati različitim metodama, kao što su npr. vežbe, mideri i ostale stvare. Ukoliko je rast završen, dakle ukoliko je prošlo više od dve godine od prve menstruacije, trenutno u obzir dolaze samo vežbe, za ispravljanje i korekciju njenog deformiteta. 

Pitanje: Doktor kaže da imam skoliozu u početnoj fazi i interesuje me da li mogu da je ispravim? Da li je to moguće vežbama kao što su sklekovi, zgibovi, trbušnjaci i propadanja? Imam 17 godina.

Fizioterapeut Ljiljana Katunac: Pretpostavljam da je sa 17 godina završen rast i razvoj i opet govorimo o skoliozi na kojoj praktično može da se interveniše samo u fazama rasta i razvoja. Ono što veliki broj ljudi ne zna, to je da su propadanje, trbušnjaci tzv. leđnjaci apsolutno kontraindikovani kada je u pitanju skolioza, jer te vežbe praktično zbog samog patomehanizma nastajanja skolioze pogoršavaju njen tok.


Podeli tekst:

Fizioterapeut sa dugogodišnjim uspesima u lečenju skolioze kod dece i odraslih. Vlasnica ordinacije Fizio Balas. Veoma posvećena primeni Schroth metode u lečenju deformiteta.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde