EP031: dr Milena Šćepanović, proktolog

U 31. epizodi emisije TV Stetoskop na televiziji TV Zdravlje, razgovarali smo sa dr Milenom Šćepanović, proktologom o oporavku nakon podvezivanja hemoroida, intervencijama za urasle dlake i operaciji polipa.

Zakažite pregled kod dr Milene Šćepanović >>>>>

Pitanje: Pre četiri dana sam podvezala hemoroide. Da li treba da mirujem ili da se krećem? Kako da održavam higijenu? Da li gumica može da spadne?

Dr Milena Šćepanović: Posle podvezivanja hemoroida praktično nije potrebna nikakva specijalna nega, uobičajena je i higijena i ishrana. Posle te intervencije značajan broj pacijenta može da oseti blaži bol, tako da je taj bol jedino što može da ograničava pacijenta. Stoga, ukoliko ima bolova možete mirovati ali samo mirovanje kao takvo zbog intervencije podvezivanja hemoroida nije neophodno. Jedino što se ne savetuje je veća fizička aktivnost, nošenje tereta, dizanje i slični fizički napori. Higijena je uobičajena, s tim što treba da bude i malo jača kod osoba koje inače imaju hemoroide. Same gumice su dosta jake i jako teško mogu da otpadnu. Nije nemoguće ali je retko i to se najčešće dešava ukoliko posle stavljanja gumica dođe do neke tvrde stolice, otežanog pražnjenja, pa u tom kontekstu. Dosta lekara, čak posle podvezivanja hemoroida prepisuje neka sredstva za omekšavanje stolice, baš da se tako nešto ne bi desilo. 

Pitanje: Peti put mi operišu uraslu dlaku na trtici. Da li postoji način da se ovo trajno reši?

Dr Milena Šćepanović: Operacija urasle dlake odnosno pilonidalnog sinusa se trajno rešava operacijom. Sada to treba razlučiti. Neobično je da je pet puta bila operacija i da nijedna nije uspela. Pacijenti često mešaju neku našu intervenciju koja se zove incizija, to je otvaranje samoapsesa, akutne infekcije ili čira, tako da mnogi pacijenti to zovu operacijom. Tako da je sad tu malo diskutabilno da li je zaista rađena operacija koja podrazumeva eksciziju, uklanjanje celog sinusnog kanala. Vrlo često se takve rane ostavljaju otvorene, da same zarastaju, nekada se one i ušiju ali svakako je operacija definitivna. Može se desiti, jako retko, ukoliko se previdi neki kanal da se eventualno sinus ponovo javi. Što se tiče ove situacije mislim da je ovde rađena samo incizija, a ne operacija, apciza koja se zaista nekada radi, zavisi od upale i u bolničkim uslovima i u anesteziji, pa to može malo da pravi zabunu.

Pitanje: Utvrđeno je da imam analni polip i obavezna je operacija. Zamolila bih da mi objasnite postupak operacije, da li boli, koliko se ostaje u bolnici i kako sve to izgleda?

Dr Milena Šćepanović: Operacija analnog polipa pre svega zavisi od veličine polipa. Operacija se radi kroz analni kanal. Ukoliko je polip manji može se raditi i u lokalnoj anesteziji i u ambulantnim uslovima, znači da pacijent praktično posle intervencije ide odmah kući. Ukoliko je u pitanju veći polip, onda se u tom slučaju radi operacija u opštoj anesteziji. Ostaje se uglavnom jedan dan, odnosno, jedna noć je sasvim dovoljna. Postoperativni tok je dosta jednostavan, jer se sve radi u kanalu, ono što se ušije je u kanalu i nema skidanja konaca. Pacijenti praktično isti dan po intervenciji mogu jesti neku laganu hranu, mogu da se kreću, normalna je higijena i normalan je odlazak u toalet. Stoga, ako se radi o tim benignim polipima, najčešće su polipi benigni, radi se o vrlo jednostavnoj intervenciji.


Podeli tekst:

Dr Milena Šćepanović je specijalista opšte hirurgije, proktolog iz Beograda. Stručnjak za lečenje hemoroida, fisura i fistula debelog creva.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde