EP017: Dr Milena Šćepanović, proktolog


U sedamnaestoj epizodi TV Stetoskop emisije na TV Zdravlje imali smo čast da se razgovaramo sa dr Milenom Šćepanović, proktologom iz Beograda na temu hemorida, analnih fistula i fisura.

Zakažite pregled kod dr Milene Šćepanović!

Transkript razgovora:

Pitanje: Od rođenja imam ispupčenu venu u vidu spoljašnjeg šulja. Imam Neredovno pražnjenje creva i sporo varenje. Na kolonoskopiji su mi pronađeni unutrašnji hemoroidi koji su u dobrom stanju. Hemoroid koji imam od rođenja mi nikada nije pravio probleme, retko je krvario. Ja bih iz estetskih razloga da ga uklonim. Da li se to može uraditi podvezivanjem hemoroida?

Dr Milena Šćepanović: Podvezivanje hemoroida je intervencije koja podrazumeva lečenje i uklanjanje unutrašnjih hemoroida. To što vi opisujete su spoljašnji hemoroid, tj ono što mi posmatramo kao višak kože. Nekada je verovatno bio aktivan spoljašnji hemoroid, ili su hemoroidi bili veći. Kada se sve to smiri zaostane višak kože, One se ne uklanja podvezivanjem, on se može ukloniti isključivo hiruški. Radi se mala hiruška intervencija u ambulantnim uslovima i u lokalnoj anesteziji. Na taj način se može ukloniti trajno. 

Pitanje: Imala sam analnu fisuru pre 10-ak godina i uklonjena je hiruškim putem. U poslednjih par dana osećam simptome slične nekadašnjim, samo u blažem obliku. Zanoma me da linakon hiruške intervencije postoji šansa da se analna fisura opet pojavi?

Dr Milena Šćepanović: Analna fisura se može javiti posle operacije, jako retko, ali nije nemoguće. Svakako ne mora da znači da je imate ponovo. Većina bolesti u ovoj regiji daje slične simptome. Svakako prvo treba da se javite na pregled da se to proveri da li je to analna fisura ili ne i preduzeti adekvatno lečenje. 

Putanje: Imam dijagnozu Fistula anorectalis K60.5 već godinu dana. Zakazaa mi je operacija za mesec dana. Zanima me kakve su posledice ako odbijem operaciju? Da li će fistula ostati tako kako je sada celog života? Bojim se postoperativnog toka inkontinencije.

Dr Milena Šćepanović: Perianalna fistula se jedino trajno leči operacijom. U sušti ni je to benigna bolest. Jedino što ona tu stalno ostaje, i može sama bolest da pravi neke nove kanale. Ako se dugo čeka može zahtevati komplikovanije hiruško lečenje. Druga komolikacija te bolesti je stvaranje tzv. perianalnih apscesa. To je akutno stanje upale, inflamacije, čira, kako se u narodu kaže. To zahteva hitnu hirušku interveniciju. Obično je fistula sa apcesom jedna ista bolest gde je fistula hronično stanje,  a apsces akutno. To je potencijalna opasnost i razlog zašto se savetuje hiruško lečenje perianalne fistule. Ono što zapravo pacijente je ta inkontinecija. Ona je jako retka, jer hirurzi koji se bave tom problematikom vode računa. Vrlo često se prilikom pregleda može reći da li ta fistula podrazumeva da kanal fistule prelazi preko mišiča što može praviti "problem" tokom operacije. Već na pregledu možemo dijagnostikovati da li je fistula jednostavna koja ne zahvata mišić. Ove fistule su najčešće i njihovo lečenje gotovo se nikada ne komplikuje inkontinenicjom. Svaki hirurg koji se bavi ovom problematikom to može već na pregledu da zaključi, a u slučajevima da je dijagnoza nejasna imamo pomoćne dijagnostičke metode kao što su endoanalni ultrazvuk ili magnetna rezonanca, koji vrlo jasno opisuju kuda ti kanali idu, Tako da mi tokom operacije vodimo računa i biramo adekvatnu hirušku tehniku. 


Podeli tekst:

Dr Milena Šćepanović je specijalista opšte hirurgije, proktolog iz Beograda. Stručnjak za lečenje hemoroida, fisura i fistula debelog creva.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde