Tremor (drhtanje)

Tremor - drhtanje, predstavlja ritmičnu ili neritmičnu oscilaciju ekstremiteta, jezika, glave, trupa ili čitavog tela. Za razliku od klonusa koji je monofazičan ( kontrakcija i dekontrakcija grupe mišića), tremor je bifazičan (naizmenična kontrakcija agonista i antagonista). Amplituda ovih oscilacija može biti veoma mala, jedva vidljiva ili veoma velika do potpune nesposobnosti pacijenta.

Društvo za poremećaje pokreta bazira klasifikaciju na razlikovanju između:

 • tremora u miru
 • posturalnog
 • prostog kinetičkog
 • intencionog (pri ciljanim pokretima) tremora.

U okvirima pojedinih kliničkih sindroma mogu se izdvojiti:

 • pojačani fiziološki tremor
 • klasični esencijalni tremor
 • primarni ortostatski tremor
 • specifični tremori-ciljni i pozicioni
 • distonični tremor
 • tremor kod ili u Parkinsonove bolesti
 • cerebelarni tremor
 • Holmesov tremor
 • palatalni tremor
 • medikamentni i toksični tremor
 • tremor kod perifernih neuropatija
 • psihogeni tremor

Statički (položajni) tremor

Javlja se pri ispruženim rukama i najbolje se uočava kada se prsti rašire. Može se lepo osetiti ako se dlanovi ispitivača naslone na vrhove bolesnikovih ispruženih prstiju. Oscilacije se mogu učiniti vidljivim ako se na prste ispruženih ruku stave listovi papira. Pomoću posebnih sprava - akcelerometra mogu se meriti frekvenca i amplituda tremora.

Ova vrsta tremora se najčešće sreće kao fiziološki tremor. On nastaje pri održavanju istog položaja i predstavlja smetnju kada je preteran, npr. kod treme pri nastupu pred publikom. Frekvenca mu je 8-12 Hz. Statički tremor se javlja i kao simptom neuroze, alkoholizma ili tireotoksikoze. Bolest sui generis se zove esencijalni tremor. Ukoliko se javi u senijumu posle 65. godine naziva se senilni tremor, a ako se javlja familijarno-familijarni tremor. Nasleđuje se autozomno dominantno i može da se javi u bilo kom životnom dobu. Ima spor tok. Najčešće se javlja na prstima ruku, ali može da zahvati i glavu i glasne žice kada daje drhtav (tremoliran) glas. Obično je statički, ali može da bude intencioni, a nekada se javlja i pri mirovanju. Sa uzimanjem alkohola se smanjuje, ali se po prestanku njegovog dejstva pogoršava. U slučaju tremora u miru moguća je pogrešna dijagnoza Parkinsonove bolesti. Za lečenje se koriste beta blokatori (propranolol i drugi), clonazepam i primidon.

Tremor u miru

Opisan u Parkinsonovom sindromu.

Intenciomi, kinetički, akcioni tremor

Nastaje kod oštećenja cerebeluma (mali mozak). Najčešće se sreće kod multiple skleroze. U nekim slučajevima može biti ogromnih amplituda pa se svaki voljni pokret pretvara u pravo mlataranje ekstremitetom. Intencioni tremor je čest znak hepato - cerebralne degeneracije (Wilsonova bolest).

Alternirajući, posturalni ili rubralni tremor

Javlja se pri zauzimanju određenog položaja, npr. ovaj tremor se javlja na rukama kada se one ispruže. Ovo je grub tremor celih ekstremiteta u vertikalnom smeru sa progresivnim uvećanjem amplitude. Glavu i trup zahvata pri sedećem položaju. Znak je disfunkcije dentato-rubro-talamo-kortikalnog puta. Občino se vidi kod multiple skleroze.

Osim ovih vrsta organskih tremora postoji i histerični tremor, koji je nepravilan, grub, promenljiv, gubi se sa odvraćanjem pažnje. Najčešće ga je teško razlikovati od organskog tremora.


Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa tremorom.


 

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 26

 1. Ranka 18.03.2023

  Pozdrav.Ja imam problem sa pisanjem a naročito kad treba da potpišem neke papire.Ruke mi se tresu i uhvati me panika.Kad sam kod kuće normalno pišem.Ako neko može da mi pomogne kako da rešim taj problem.


 2. Nikola Milovic 12.12.2022

  Прва појава код мене је била , отежан говор, али љекари нису нашли узрок, касније ми почело отежано дисање па онемогућен кашаљ, лоше гутаље, пљување, и све везано за мишиће уста, језика , грла . Сада имам проблем са ходањем. За пар дана идем у дом здравља у Херцег Новом, гдје смо ја и супруга досли из Сарајева 2005 године, а босанско херцеговачки и црногорски нехуманисти, ОНЕМУЋИЛИ СУ НАМ ЗДРАВСТВЕНО ОСГУРАЊЕ СВЕ ДО САДА. Узрок тога њиховог поступка је што сам Србин и у БиХ Федерација и у Црној Гори, то је сташно. Мораћу да тражим помоћ у Стразбуру, јер је ово нацизам. Сада сам у 86 години и бавим се науком највећег ранга на планети, а то можете видјети на Линкедину, Куора, Фацебоок, Твиттер, Академија .еду и многи други научни асописи. Молим да ми дате савјет , како да преживим , да не пропадне ово из науке , што имам и што вриједи више од 10 Нобелових награда. Ово је потпуна истина !!


 3. Olga 20.11.2022

  Vec 5 meseci imam konstantno drhtanje misica na nogama, tj. listovi nogu neprekidno podrhtavaju, bez obzira da li sam u mirnom stanju ili se krecem. Podrhtavanje ne prestaje ni danju ni nocu, zbog cega me bole misici i imaj osecaj umora u njima. Prijavljivala sam to lekarima (neurolozima i neurohirurzima), ali nisam dobila konkretan odgovor, uglavnom je zanemarivan moj problem a paznja usmeravana na diskushernije u vratnom i lumbalnom delu kisme sa kojima imam godinama probleme. U septembru sam imala jake bolove i pod dejstvom lekova i fizioterapija su smanjeni, ali igranje misica u nogama nije prestalo. ENMG snimanje je pokazalo veliki procenat ocuvanja nerava i misica, ali nije dalo odgovor na problem stalnog titranja listova. Istovremeno je uocljivo i smanjenje misicne mase (topljenje misica) koje traje vec nekoliko godina unazad, a povecano je poslednje dve godine. Interesuje me da li je jos neko imao slicne probleme i kakva su iskustva?


 4. 25.08.2022

  imam drhtanje blago cijelog tjela ukljucijuci i glave u mojoj porodici nema niko tako nesto imam 27 godina jel moguce da je ostecen neki zivac jakim stiskom za vrat


 5. 13.06.2022

  Svaki tremor je povezan sa zivcima i sa organizmom pokusajte samo otkriti u cemu je problem nijedna terapija nije uspesna od lekara neko ima drhtavicu od straha neko od blizog gledanja itd itd


 6. Teab 20.04.2022

  Evo par meseci ujutro pocinje mi podrhtavanje stomaka nogu i ruku bude sad dva pa prestane pila sam Elicea od 10mg neurolog mi je dao za raspolozenje posle mesec dva pocel sam da podrhavam prekinula sam piti taj lek.


 7. Josip 03.04.2022

  Pozdrav svima. Imam tremor po cijelom tijelu. nalazi od krvi su uredni.. zanima me jel ima neko slican problem,tremor je samo kad legnem spavat .. nesto malo kad stojim.. Ali kad sam procitao simptome i vidio Parkinson od tog trenutka ne mogu da se smirim i nebi pozelio nikome da se tako osjeca... Molim vas savjet imam 24 godine..


 8. Mirko 16.11.2021

  Imam problema sa drhtanjem ruke i misica u toku nekog rada


 9. Ismailj 25.08.2021

  Imam drhtenje ruku i nogu mnogo mi to smeta bio sam kod mog doktora rekao je od stresa nista to nije


 10. Sandra 10.08.2020

  Imam problem sa podrhtavanjem nogu i ruku. Lečim se od depresije. Tačnije, nisam ni sigurna da li podrhtavanje ili grčenje. Kada legnem ne mogu da smirim ni noge ni ruke, kada ustanem imam vrtoglavicu i ako nemam za šta da se drzim pala bih. To traje već dva dana neprestano. Baš mi smeta. Treba li da paničim ili ne? 


 11. Zoran 16.06.2020

  Od jednom mi je se počela da drhti leva ruka i leva noga ina česam i učesnik rata dali može ko dami objasni dali posle 21 godinu mogu da budu stresne posledice pijem lekove od neurologa ali nemo boljitka jedan dan budemi lepo drugi dan sav smalakso oni ništa ne ispitivanju samo viču na psihičkoj bazi, a niko ne zna od čega sve dolazi.


 12. Dusan 08.06.2020

  Za svako podrhtavanje i mlataranje savetujem da probate koren biljke Mlađa (Corydalis cavum) hladno natapanje u vodi 8 do 10 sati 1 kk na 2.5 dcl piti jednom do dva puta dnevno.


 13. Jelisaveta Mirkovic 04.06.2020

  Prošle godine u februaru, počela sam da primećujem mravinjanje po nogama, veoma neprijatno i bolno. Otišla sam kod neurologa koji mi je prepisao Tegretol i Ksalol. Naime, u pubertetu sam dobila epilepsiju, pila Karbapin, Eftil, Phenobarbital, Bensedin... Epilepsiju sam imala do pre 12 godina. Prestala sam da pijem lekove i snagom volje se uspela izlečiti. Više nije bilo ni krize, ni epi napada. Sve je bilo u redu do prošle godine, do početka mravinjanja po nogama. Nije mi odgovarala terapija, te sam tražila savet drugog lekara. Završila sàm u bolnici na ispitivanju, uz lekove Elorika i Epica. Mravinjanje je prestalo, ali je počelo podrhtavanje prvo nogu, a posle i celog tela. Lekar i dalje insistira na istoj terapiji, meni nije bolje. Savet?Hvala


 14. Tijana 27.04.2020

  Imam tremor i molila bih da mi se neko javi sa istim problemom.


 15. Pav 21.03.2020

  Imam tremor ruku,noga i misica skoro svakog, mlad sam i to me nervira jako. Jos kad me drugi (smaraju) sta je to od cega je to, ja nemam predstavu sta da im kazem. Uglavnom bukvalno imam bagove sa prstima ko da se svadjaju medjusobno, nogu kad podignem u 90° trese se, a kad ispruzim dlanove vidi se ali nije nista strasno ko pri nekim pokretima. Zanima me jel ima neki prirodni lek neke vezbe, ako ne moze vec da se ukloni makar da se smanji? Mnogo bi vam bio zahvalan kad bi mi odgoborili


 16. Tereza 21.02.2020

  Imam esencialni tremor, diagnoza Neurologije Poliklinike Ljubljana. Zdravim ga z tableti Liskantin, a neuspešno, rezultat O, zato sem zelo nesrečna, saj se ne morem podpisati, desnica je tresoča popolnoma.


 17. Tereza 21.02.2020

  Zdravim se za esencialni tremor na polikliniki-Neurologija. Uživam tablete Liskantin po zdravniški shemi. Rezultat je O. Desna roka je brez funkcije ze 2 leti, ne morem pisati,se podpisati, groza.Bila sem visoka uradnica, sedaj se pa ne morem podpisati. Verjetno se bom odločila za možgansko operacijo,saj tako ne morem več funkcionirati. Hvala, rada bi vaš komentar!


 18. STEVAN 17.12.2019

  Imam tremor oboje ruke, izrazenije na desnoj. Dijagnoza: R25.1. Nekada ne mogu ni da se potpišem. Ruka mi se odjednom ukoči da ne mogu da pokrenem hemijsku, niti levo, niti desno, ruka samo skače u jednom pravcu, a kad istu ruku ispruzim pravo vazdušno držanje ruka mi je stabilna nema podrhtavanja, ali čim promenim položaj u samom laktu i šake pocinje podrhtavanje i ne mogu da kontrolišem pokret ruke sve dok sama se ne smiri. Imali li neki lek da pijem da mi pomogne ili neki savet iz iskustva?


 19. milan 29.06.2018

  Imam blagi tremor na levoj ruci. Kako se leci? Pozdrav


 20. Petar 02.12.2014

  Pre nekoliko dana sam imao izuzetno stresnu sitaucaiju u saobraćaju, zbog koje sam vec danima pod snažnim stresom. U toku mirovanja imam non stop grčenja misica nadlaktica, a takodje i utisak da mi telo podrhtava sa svakim otkucajem srca (ovo je samo utisak, nisam siguran da se realno desava). Medjutim, u prethodnih nekoliko dana mi se u snu dva puta javljalo snazno podrhtavanje celog tela (prilikom ovog od jutros čak se nisam ni probudio i postao sam svestan šta se desilo tek kad sam se probudio). Inače sam i bez ovog dogadjaja konstantno pod hronicnim stresom i dešavalo mi se i ranije da mi se, na primer, koleno nekontrolisano pomeri, doduše veoma retko. Pošto ovo stanje grčenja mišića nadlaktica traje vec 7 dana, a izgleda neće prestati samo od sebe, šta mi preporučujete, ako ne računam odlazak lekaru.


 21. Slavisa 28.11.2014

  Poštovani,
  pre par dana sam imao stresnu situaciju u saobraćaju. Naime, preticao sam šleper, na 300-400 metara ispred mene nije bilo ničega, sitacija deluje jednostavno, ubrzavam kretanje i negde na viđe od polovine preticanja nailazim na jako izrazene visoke uzdužne kolotrage koji zanose auto udesno preteci da ga odbace ispred šlepera. Uspevam da smirim auto, propustim šleper i vratim se u svoju traku iza šlepera. Zbog doživljenog stresa celog dana mi se svaki nerv trese. Uveče kod kuće sam popio jedan Bensedin od 5mg i otisao na spavanje. Sutradan se sve manje-vise vratilo u normalu. Medjutim, sledece noci tj. ujutru me budi tremor celog tela, ne znam da li delom i od hladnoce. Evo i sada dok ovo pisem imam taj blagi tremor za koji nisam ni siguran da postoji realno ili ga samo ja osecam. Imam utisak kao da sa svakim otkucajem srca mi telo podrhtava, narocito desni deo tela. Ono sto sigurno osecam je da imam blage nevoljne spazme u misicima, narocito misicima nadlaktice sa zadnje strane. Nesto slicno sam imao i pre 22 godine kada je dogadjaj koji je to tad izazvao bio totalno bezazlen. Dijagnoza lekara opste prakse je bila reactio neurotica (th: 3x1 bensedin od 2 ili 5mg i ona mi je pomogla jer sam se prvi put naspavao kao covek) , ali je dijagnoza neuropsihijatra bila depresija koja je bila skrivena i taj dogadjaj ju je samo otkrio. Godinama sam se lecio od depresije koje u to vreme nije bilo nimalo jeftino, posto je vecina gradjana tada imala platu 2 dem, a ja sam za terapiju mesecno trosio za to vreme neverovatnih 49dem. Nekako sam posle lecenja godinama uspeo iz toga da se iscupam, manje lekovima, a vise samosvescu i promenom nacina razmisljanja. Sada sam popio jos jedan bensedin posto danas necu voziti, ali se bojim da ce mi se ovaj grozan osecaj vratiti i ako bude prestao pod dejstvom leka. Molim za savet, da li da se obratim lekaru (a to ne bih jos uvek zeleo) ili da sacekam jos par dana?


 22. Rođa 07.12.2011

  Probajte sok od borovnice i sušenu brusnicu, ja uzimam 2 puta dnevno oko 10 h i 17 h, a uveče po potrebi. Dobar je i čaj od vrkute - virak, gospina trava, masaža, vežbe. A najbolja je atomska banja gornja trepča kod čačka


 23. Nenad 28.09.2011

  Imam veliki problem sa tremorom, traje vec par godina sada je strasno pocelo da mi smeta, radim kao frizer i strah me je da mi musterije ne primete, nekako se drzim jos uvek, najvise mi se desava u prstima kaziprstu, palcu i u zglobu od sake, kada pomeram imam osecaj da mi skripi nesto, kada je ispruzim ne desava se nista toliko ali cim pocnem da je okrecem pocinje podrhtavanje, uzimao sam po cetvrtinu propranolola, umiri se ali nista toliko da bi se skroz smirilo, isto tako kada popijem alkohol smiri se ali kada me pusti, desava se sve isto sta da radim?


 24. tONI lJUBIŠA bOŽIĆ 18.07.2010

  Zovem se ljubiša toni božić i radim kao predavač fitnesa na fakultetu sporta u mostaru. Živim u bugojnu gdje sam prije 6 mjeseci otvorio svoju kliniku.


 25. Lutvija 09.11.2009

  Sa simptomima tremora meni je dijagnosticiran mb parkinson. Već drugu godinu nosim se sa tim i uzimam terapiju mirapexsin i naj važnije je da se to prihvati.


 26. Djuradj Plavsic 03.04.2009

  Imam strahovitih problema sa tremorom. Još od malih nogu, ali je to bilo slabije izraženo. U zadnjih par godina se strahovito povećalo. Pokušao sam lečenje propranolom ali nikakvih rezultata nije bilo. Imam jako veliki problem jer se bavim elektronikom, pa često nisam u stanju baš ništa da radim. Povećava se sa fizičkom aktivnošću i kad je prisutna nervoza. Molio bih nekog da mi pomogne jer se nalazim u beznadežnoj poziciji. Imam 50 godina i okolina to već uočava drastično tako da mi i to predstavlja dodtni problem, javlja se više u levoj ruci, a ponekad se tresu kao da nisu moje jednostavno amplitude su velike pa ne mogu ni času vode da popijem
  Đurađ Plavšić
  063/ 229923
  Hvala


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde