Antiepileptici

Epilepsija je veoma čest poremećaj, kojeg karakterišu epileptički napadi. Ovi napadi imaju različite oblike i različite ishode, u zavisnosti od epizoda neuronskih pražnjenja; oblik napada zavisi od dela mozga koji je zahvaćen. Simptomi se kreću od kratkotrajnog prekida pažnje, do potpuno razvijenog napada sa snažnim konvulzijama, koji traje po nekoliko minuta. Epilepsiju ima 0,5-1% populacije. Savremeni antiepileptici efikasno kontrolišu napade epilepsije kod oko 70% pacijenata.

Naziv antiepileptik koristi se istovremeno kao i antikonvulziv, za opis lekova koji se koriste u terapiji epilepsije, kao i neepileptičkih konvulzivnih poremećaja.

Tri glavna mehanizma delovanja antiepileptika su:

Ostali mehanizmi delovanja nekih lekova su inhibicija oslobađanja glutamata i blok glutamatnih receptora.

Fenitoin

Fenitoin je najvažnije jedinjenje iz grupe hidantoina, koji su strukturno slični barbituratima. Veoma je efikasan u terapiji različitih formi parcijalnih i generalizovanih napada.

Fenitoin se dobro apsorbuje kada se uzima oralno, i oko 80-90% sadržaja iz plazme vezuje se za albumine. Metaboliše se u jetri preko sistema oksidaza mešovite funkcije i izlučuje najvećim delom u obliku glukuronida.

Srednje teška neželjena dejstva su: vrtoglavica, ataksija, glavobolja i nistagmus, ali ne i sedacija. Pri višim koncentracijama u plazmi pojavljuju se konfuzija i smanjenje intelektualnih sposobnosti. Hiperplazija desni najčešće se razvija postepeno, kao i hirzutizam.
U nekim sučajevima se javlja megaloblastna anemija. Prilično često se javljaju alergijske reakcije, uglavnom ospa. Fenitoin se takođe smatra uzrokom češće pojave fetalnih malformacija kod dece čije majke imaju epilepsiju, posebno rascep nepca. Kod malog broja pacijenata javljaju se teške idiosinkratske reakcije, uključujući hepatitis i reakcije kože.

Karbamazepin

Karbamazepin po svom farmakološkom i kliničkom delovanju podseća na fenitoin, mada se pokazalo da je on posebno efikasan u terapiji kompleksnih parcijalnih napada (psihomotorna epilepsija). Takođe se koristi u terapiji različitih neuropatskih bolova uključujući trigeminalnu neuralgiju.

Karbamazepin se dobro apsorbuje. Ima jaku indukcionu moć i poluvreme u plazmi se skraćuje na oko 15 časova kada se daje u više ponovljenih doza. Preparat sa modifikovanim (produženim) dejstvom daje se pacijentima kod kojih su se javlja dozno-zavisna neželjena dejstva.

Ovaj lek izaziva širok spektar neželjenih dejstava, od pospanosti, vrtoglavice, nesvestice i ataksije, do težih mentalnih i motornih poremećaja. Takođe, može izazvati zadržavanje vode i različita gastrointestinalna i kardiovaskularna neželjena dejstva. Učestalost i težina ovih neželjenih dejstava relativno su male u poređenju sa drugim lekovima. Veoma retko se javljaju teška oštećenja koštane srži sa neutropenijom i druge teške rekcije preosetljivosti.

Valproat

Valproat je prosta monokarboksilna kiselina, koja nema sličnosti po hemijskom sastavu sa bilo kojom grupom antiepileptika. Valproat je efikasan kod mnogih vrsta epilepsije, posebno kod epilepsija dečjeg uzrasta, gde su od posebnog značaja njegova mala toksičnost i osobina da ne izaziva sedativno dejstvo. Isto tako, valproat je veoma efikasan i kod adolescenata kod kojih se pojavljuju i grand-mal i petit-mal napadi, jer efikasno deluju na obe vrste epilepsije.
Valproat se dobro apsorbuje ako se uzimna oralno, a izlučuje se uglavnom u obliku glukuronida putem urina. Poluvreme eliminacije iznosi oko 15 časova.
Ima vrlo malo neželjenih dejstava. On izaziva stanjenje i kovrdžanje kose. Najozbiljnije neželjeno dejstvo je hepatotoksičnost. Valproat je teratogen, izaziva spinu bifidu i druge poremećaje, pa se ne sme davati u trudnoći.

Etosuksimid

Etosuksimid spada u red sukcinimida i ima selektivno dejstvo na absans napade. Glavna dejstva su inhibicija T-tipa kalcijumovih kanala, koji mogu imati ulogu u generisanju ritmičkog pražnjenja u relejnim neuronima talamusa, što je karakteristika absansnih napada.

Etosuksimid se dobro apsorbuje. Metaboliše se i izlučuje sa poluvremenom eliminacije od oko 50 časova.

Glavna neželjena dejstva su mučnina i anoreksija, ponekad letargija, vrtoglavica i nesvestica. Može da izazove toničko-kloničke napade kod osetljivih pacijenata.

Fenobarbiton

Fenobarbiton je jedan od prvih barbiturata sa antipeileptičkim svojstvim. Ima slične efekte kao i fenitoin.

Dobro se apsorbuje  i oko 50% leka u krvi je vezano za albumine plazme. Oko 25% se izlučuje urinom u nepromenjenom obliku. Preostalih 75% se metaboliše, uglavnom putem oksidacije i konjugacije, posredstvom hepatičkih mikrozomnih enzima.

Glavno neželjeno dejstvo je sedacija. Ostala su megaloblastna anemija, reakcije preosetljivosti srednje jačine i osteomalacija. Ako se predozira, fenobarbiton izaziva komu i zastoj respiratornih i cirkulatornih funkcija.

Benzodiazepini

Klonazepam je jedan od najjačih antiepileptika. Pokazuje farmakološke karakteristike koje su zajedničke svim benzodiazepinima, a to su antiepileptički, sedativni, mišićno relaksirajući i smirujući efekti. Brzo deluje prigušuje mnoge tipove epileptičke aktivnosti pa se može koristiti za lečenje svih tipova epilepsije.

Diazepam se daje intravenski za lečenje epileptičkog statusa, stanja koji ugrožava život. Prednost ovog leka je u tome što deluje veoma brzo u poređenju sa drugima antiepilepticima.  Kod većine benzodiazepina efekat sedacije je suviše jak da bi se mogli koristiti u terapiji održavanja.

Registrovani lekovi

 • fenobarbital – FENOBARBITON (Galenika Srbija), PHENOBARBITON (Hemofarm Srbija), PHENOBARBITON (Panfarma Srbija), PHENOBARBITON-NATRIJUM (Panfarma Srbija),
 • etosuksimid – SUXINUTIN (Pfizer Francuska),
 • klonazepam – RIVOTRIL (Galenika Srbija), RIVOTRIL (F.Hoffmann-La Roche Švajcarska),
 • karbamazepin – GALEPSIN (Galenika Srbija), KARBAPIN (Hemofarm Srbija), TEGRETOL CR (Novartis Švajcarska), TEGRETOL (Novartis Pharma Švajcarska),
 • okskarbazepin - TRILEPTAL (Novartis Švajcarska),
 • valproinska kiselina – EFTIL (Hemofarm Koncern "Zorka Pharma" Srbija), DEPAKINE (Glaxo Wellcome Production Francuska),
 • valproinska kiselina, natrijum-valproat - EFTIL (Hemofarm Koncern "Zorka Pharma" Srbija).

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

 1. Natalija Kojić 13.06.2023

  Godinama pijem tegretol obavezno i bensedin (po potrebi)... Koji antihistaminik smem da koristim, zbog alergijskog rinitisa...? Alergična sam na buđ, prašinu, ali posebno na polen...


 2. Amela Maracic 27.03.2023

  Uzimala sam fenobarbiton,oko 12 aest god.pojavila mi se psihomotornaepy gdje su mi naglo neurolozi prestali davat a ubacili tegretol. Prije mjesec i po neurologinjami je nadoddala naegretol fenobarbiton? Kad popijem tu terapiju nezz gdje sam nem.da funkcioniram ko prije.Pozalila joj sam se i rekla je da postepeno smanjujem fenob.i prekinem. Al nem ostat od bolo a u glavi.koliko je to dobro? Dal da nastavim safenobarbitonom u kombinaciji sa tegretoolom???


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde