EP021: Dr Nenad Živković, neurohirurg

U dvadeset prvoj epizodi emisije TV Stetoskop pričali smo sa dr Nenadom Živkovićem, spinalnim hirurgom i neurohirurgom. 

Zakažite pregled kod dr Nenada Živkovića!

Transkript razgovora:

Pitanje: Imam 32 godine, dve diskus hernije L4-L5 i L5-S1 koje pritiskaju duralnu vreću i izražene spondilotične promene. Pored toga, imam miom koji pritiska diskus hernije. Interesuje me da li preporučujete da se porodim carskim rezom? Imam strah da é napreyanje dovesti do curenja diskusa. Probleme imam poslednjih 10 godina i hroničan bol u kičmi. 

Dr sci. med. Nenad Živković: Obzirom da ima degenerativne promene, neophodno je da za svakog pacijenta pogledamo snimak magnetne rezonance, ali u ovom slučaju se preporučuje porođaj carskim rezom jer je pritisak tokom porođaja jako veliki na samu kičmu, tako da može doći do pogoršanja tegoba posle porođaja. 

Pitanje: Nedavno sam uradio MR vratnog dela kičme, i dijagnoza je diskus hernija C5 i C6. U poslednje vreme imam nepodnošljive potiljačne glavobolje koje se šire prema lopaticama i uhu, pa imam osećaj pritiska u glavi i ušima. Zakazao sam fizikalnu terapiju u kombinaciji sa akupunkurom. 

Dr sci. med. Nenad Živković: Diskus hernija u vratnoj kičmi može dati ovakve tegobe, u zavisnosti od promena na kičmenoj moždini, ukoliko postoje, može dati i daleko teže simptome. U svakom slučaju uvek treba probati sa fizikalnom terapijom, ukoliko ona zakaže, ona je kandidat za hirurgiju. 

Pitanje: Mojoj ćerki od 14 godina postavljena je dijagnoza skolioza, tj. kriva kičma u desnu stranu 50%, i neophodna je operacija. Kako se rade te operacije, kakv je tok, koliko je rizična i uspešna?

Dr sci. med. Nenad Živković: Neophodno je da vidimo magnet, kako bismo videli kog stepena je ta skolioza,  tj. deformitet kičme. To su deformiteti koji se rade instrumentacijom kičme, jednom opsežnijom vrstom operacije, kojom se vrši korektura kičmenog stuba. Neophodna je dijagnostika kako bismo opširnije pričali o tome. 

Pitanje: Pre 3 godine su mi počeli bolovi u lumbalnom delu kičme. Nakon urađenog magneta kičmenog stuba potvrđena je diskus hernija L5-S1 i polidiskopatija u vratnom delu kičme ( C2-C5), uz stenozu spinalnog kanala u vratnom delu od 5mm. Koje operacije dolaze u obzir?

Dr sci. med. Nenad Živković: Obzirom da postoje degenerativne promene i u lumbalnom i u vratnom delu kičme, neophodno je prvo obratiti pažnju na vratni deo kičme zbog tegoba koje je ona daje, a zatim se bazirati na lumbosakralni deo. Obzirom da postoji stenoza od 5mm, koja je značajna i signifikantna, neophodno je da se pacijent javi sa magnetom vratnog dela kičme, tek onda ćemo se odlučiti o daljem toku lečenja. U obzir dolaze operacije fuzije vratnog dela kičme sa intervertebralnim diskom, ili zadnja dekompresija kičme u zavisnosti od dijagnostike. Što se tiče lumbosakralnog dela kičme, dolazi u obzir endoskopija ili tubularna mikrohirurška procedura.  Što se tiče samog oporavka, on je relativno kratak, već nakon 7 do 10 dana ona može na fizikalne procedure, a nakon 2 do 3 nelje se može vratiti u funkciju u zavisnosti od stepena degenerativnih promena. 


Podeli tekst:

Dr sci. med. Nenad Živković je neurohirurg i naučni saradnik. Zaposlen je u Beogradu u medicinskom sistemu Bel Medic.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde