EP020: Smilja Vukotić, diplomirani logoped

U dvadesetoj epizodi Stetoskop TV emisije na Televiziji Zdravlje, logoped Smilja Vukotić, odgovarala je na pitanja pacijenata vezano za početak govora kod dece.

Zakažite pregled kod dipl. logopeda Smilje Vukotić >>>>>

Transkript razgovora:

Pitanje: Kada dete počinje da govori smislene rečenice? Ćerka ima dve godine, ali i dalje ne povezuje reči na pravi način. Kada treba da odemo kod logopeda?

Dipl. logoped Smilja Vukotić: Možda je sada pravo vreme da odete kod logopeda. Smislenu rečenicu očekujemo izmedju 18 i 24. meseca. Glagol i neka imenica su delovi smislenih rečenica. Najbolje bi bilo da to proceni logoped. On će na osnovu pregleda zaključiti da li je neophodno samo praćenje, ili je potreban logopedski tretman. 

Pitanje: Kada treba dovesti dete na prvi pregled kod logopeda?

Dipl. logoped Smilja Vukotić: Naša zemlja je propisala zakon koji kaže da prvi pregled logopeda treba da bude sa 6 meseci. U praksi se to nikada nije desilo. Ono što se dešava je da pedijatar pošalje na pregled nakon treće godine. To je jako kasno. Zamislite da dete ima 3 godine i da ne govori i da se tek tada kreće sa habilitacijom. Koliko tretman takvog deteta košta ne samo roditelje već i državu. Pregled sa 6 meseci nije beznačajan. Tokom tog pregleda proveravamo da li dete reaguje na zvuk, da li se odaziva na svoje ime, da li uspostavlja kontakt pogledom, kako ide hranjenje. Sledeći ključni period je 18 meseci da tolerišemo prvu reč da se javi do 18. meseca. Ako dete ima više od 18 meseci a nije progovorilo prvu reč neophodan je logoped. Ako dete ima više od 2 godine a nema rečenicu neophodan je logoped. Mislim da je ta treća godina izuzetno kasna.

Pitanje: Moja devojčica je stara godinu dana i 2 meseca. Rođena je kao zdrava beba, nema nikakvih zdravstvenih problema. Jako me brine što još nije počela da priča, o čemu se radi?

Dipl. logoped Smilja Vukotić: Trenutno, nije vreme za brigu. Prvu reč očekujemo između desetog i osamnaestog meseca kada je neki krajnji rok da se javi prva reč sa značenjem. Ono što uvek treba uzeti u obzir pored urednog porođaja i ranog psihomotornog razvoja, uzeti u obzir kada je dete počelo da sedi, i hoda. Da li dete razume jednostavne naloge i da li odgovara na njih, da li se dete oglašava preko dana bilo kako. Bitno je takođe da li koristite cuclu, da li dete sisa prst, kako žvaće. Da li žvaće hranu kao što je očekivano ili je to pasirana hrana, da li pije na flašicu. To su parametri koji se uzimaju u obzir i procenjuje se kada će se pojaviti prva reč sa značenjem. Još uvek nije vreme za zabrinutost, ako vas to muči i brine potražite savet.


Podeli tekst:

Diplomirani logoped Smilja Majević bavi se problemima kasnog progovaranja, govornih i jezičkih poremećaja (razvojna disfazija, mucanje, problem artikulacije), kao i patologijom glasa, problemima čitanja, pisanja, računan...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde