EP019: Dr Goran Aranđelović, urolog

cZakažite pregled kod dr Gorana Aranđelovića!

Transkript razgovora:

Pitanje: Iza mene je nekoliko veoma stresnih dana i sada se pojavio još jedan problem. Reč je o tome da koliko god da pokušavao, ne mogu da doživim erekciju. Jako sam zabrinut jer imam 22 godine i do sada nikada nisam imao problem sa tim. Da li ovaj problem mogu da povežem sa stresom koji sam doživeo, i koji je i dalje prisutan? Šta mogu da uradim, i za koliko procenjujete da će se sve vratiti na staro?

Dr sci. med. Goran Aranđelović: Sigurno je da polna nemoć, ili erektilna disfunkcija, zavise od načina života i od stresnih situacija u kojima se ljudi mogu naći. Pogotovo mladi ljudi, s obziorm na frenetični način života, kao i stres i radni stres kome smo konstantno izloženi. Međutim, erektilna disfunkcija kao multifaktorijalno oboljenje, kod mladih ljudi, s obzirom na to da nema drugih faktora rizika, kao što su kardiovaskularna oboljenja i dijabetes, se nakon dejstva stresora vrati u normalno stanje. Ako do toga ipak ne dođe, neophodno je javiti se lekaru za dodatna ispitivanja. 

Pitanje: Imam problem sa erektilnom disfunkciojom već duži period i želeo bih da se podvrgnem lečenju udarnim talasima niskog intenziteta. Moje pitanje je vezano za moju gojaznost, obzirom da imam jedno 30 kg viška, da li će ovo uticati na lečenje i rezultate terapije? 

Dr sci. med. Goran Aranđelović: Lečenje udarnim talasima niskog intenziteta, erektilne disfunkcije, je inovativna terapija koja se suštinski primenjuje u poslednjih 3,4 godine u urološkoj i androloškoj praksi. Indikovana je kod vaskulogene impotencije. Nema nikakvih kontraindikacija kada je u pitanju kilaža. Naravno, sama kilaža, odnosno gojaznost, je jedan od faktora rizika za erektilnu disfunkciju, pošto je usko povezana sa dijabetesom. Međutim, udarni talasi u ovom slučaju  nemaju apsolutno nikakvu kontraindikaciju, i mogu se bez problema primeniti. 

Pitanje: Već dve godine gubim urin posle manjeg ili većeg fizičkog napora ili pri kašljanju. Imam 63 godine. Šta može da se uradi? 

Dr sci. med. Goran Aranđelović: Urinarna inkontinencija je čest problem kod žena, pogotovo kod onih koje su imale decu tešku pri porođaju. zato što se menja sastav pelvičnih mišića i anatomija, i odnos između uretre i mokraćne bešike. Stresna urinarna inkontinecija, o kojoj ovde pričamo, odnosno gubljenje urina pri manjem ili većem fizičkom naporu, ili pri kašljanju, ako je težeg tipa rešava se hirurškim putem stavljanjem mrežice ispod uretre, da bi se to sprečilo. Kod blažih oblika možemo primeniti vežbe, ili čak terapiju laserom, koja je jedna  od poslednjih opcija ponuđenih u urologiji. 

Podeli tekst:

Dr Goran Aranđelović je specijalista urologije, koji živi i radi u Italiji. U svojoj raznovrsnoj karijeri, dr. Arandjelović ima preko 5000 manjih i većih uroloških hirurških zahvata.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde