EP028: Dr Goran Aranđelović, urolog

U 28. epizodi Stetoskop TV emisije na Televiziji Zdravlje, dr Goran Aranđelović, urolog, odgovarao je na pitanja pacijenata u vezi sa impotencijom i terapijama erektilne disfunkcije.

Zakažite pregled kod dr Gorana Aranđelovića >>>>>

Pitanje: Moj suprug se bori sa impotencijom već pet godina. Išao je urologu i u više navrata koristio terapiju koja nije bila dugog daha. On je psihički totalno skrhan, a ja želim da mu pomognem. Šta mi predlažete?

Dr Goran Aranđelović: Medikamentozna terapija erektilne disfunkcije naravno ponekad, posle određenog perioda ne mora više biti učinkovita i do 30% ljudi koji koriste lekove ne odgovaraju više na terapiju istim. To sigurno može dovesti do depresije i loših psihičkih stanja. Treba videti da li je u ovom slučaju indikovana terapija udarnim talasima niskog intenziteta i ako jeste, treba je sigurno primeniti jer sigurno može pomoći. Ako ne da se kompletno ustale lekovi, onda da pacijent ponovo reaguje na lekove i terapiju. 

Pitanje: Zanima me u čemu je problem sa mojom erekcijom. Teško je postižem, a kada je imam, brzo doživim orgazam. Imam 33 godine. 
Dr Goran Aranđelović: S obzirom na mladu dob pacijenta trebalo bi naravno isključiti organske faktore. Trebalo bi napraviti testosteron, hormonski profil lipida u krvi, glikemiju i naravno dopler penisa da bi se odstranili neki organski faktori. Međutim, kao što znamo, polna nemoć je multifaktorijalno stanje, stoga ako se odstrane organski faktori onda treba videti zašto je to tako, napraviti uvek jednu dobru anamnezu i pričati sa pacijentom.
Pitanje: Operisao sam prostatu od karcinoma pre godinu dana i od tada je erekcija mnogo slabija. Molim Vas za savet.
Dr Goran Aranđelović: Erektilna funkcija posle radikalne prostatektomije umnogome zavisi od erektilne funkcije pred sam zahvat. To je u stvari glavni prediktivni faktor očuvanja erektilne funkcije posle radiklane prostatektomije, naravno zajedno sa hiruruškim iskustvom i sa tehnikom operacije. To znači da ako pacijenta operišemo neosperin tehnikom, sigurno je da su šanse tu i da su mnogo veće. Međutim, ono što se danas dešava u urologiji to je da mi pogotovo u prvih godinu dana posle operacije radimo rehabilitaciju lekovima, a neke poslednje studije rađene o udarnim talasima niskog intenziteta su dale dobre rezultate, ali tu treba još ispitivanja.
Podeli tekst:

Dr Goran Aranđelović je specijalista urologije, koji živi i radi u Italiji. U svojoj raznovrsnoj karijeri, dr. Arandjelović ima preko 5000 manjih i većih uroloških hirurških zahvata.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde