Lečenje erektilne disfunkcije udarnim talasima niskog intenziteta


Seksualne poteškoće između partnera najviše se odnose na erektilnu disfunkciju (ED). Erektilna disfunkcija predstavlja perzistentnu nesposobnost postizanja i održavanja erekcije,  dovoljne za zadovoljavajući seksualni odnos. Najveći broj parova se ne suočava sa problemom i održava nezadovoljavajući seksualni odnos tokom vremena, ponavljajući lošu seksualnu rutinu koja trajno narušava njihov odnos.
Žene mogu pogrešno proceniti ovaj problem, dovodeći ga u vezu sa gubitkom interesa njihovih partnera. To je pogrešno, pogotovu ako znamo da kardiovaskularni problemi kao i pušenje, alkohol, dijabetes, hormonalni i neurološki faktori, neželjeni efekti lekova ili gojaznost predstavljaju glavne uzroke erektilne disfunkcije.

Po podacima Ujedinjenih Nacija, do 2025. godine u svetu će biti preko 356 miliona muškaraca starijih od 65 godina, što je porast od 197 miliona u odnosu na današnji broj. Usled korelacije između erektilne disfunkcije i životnog doba, globalno starenje će u budućnosti dovesti do povećanja broja muškaraca sa ED.

Farmakološka terapija se svodi na lečenje simptoma, bez trajnog izlečenja

Strategije lečenja erektilne disfunkcije stare su koliko i sam čovek. Iako su napravljeni veliki pomaci, kompletni uzroci erektilne disfunkcije nisu bili u potpunosti poznati, pa tako je i terapija do skoro bila samo simptomatska (Sildenafil - Vijagra).
Koliko je erektilna disfunkcija važan problem u zdravstu, govori sledeći podatak. Nakon što je Vijagra (Sildenafil) prvi put puštena u prodaju 1998. u SAD, u toku prvog meseca, zarada od prodaje ovog leka iznosila je 400 miliona dolara. Nakon što je počeo da se koristi, tržište terapije za erektilnu disfunkciju u Sjedinjenim Državama učetvorostručilo se za 8 meseci.

7 godina nakon pojavljivanja na tržištu, preko 750.000 lekara je prepisalo Sildenafil za nešto vise od 23 miliona muškaraca širom sveta.

Pronalazak Sildenafila za terapiju ED i sve veća javna svest o ED, dovela je do povećanja od 84% u broju američkih muškaraca, koji su tražili i koristili terapiju za ED od 1998. do 2002. Tokom dve godine od uvođenja Sildenafila, broj poseta lekaru u kojima su se pacijenti požalili na ED povećao se u Meksiku (279%), Sjedinjenim Državama (250%), Ujedinjenom Kraljevstvu (103%), Španiji (90%) i Nemačkoj (55%).
Iako je farmakološka terapija napravila revoluciju u lečenju erektilne disfunkcije, ona se svodi samo na lečenje simptoma. S obzirom na to, da nema trajno dejsvo, u momentu prestanka terapije, problem se ponovo javlja.


Ekstrakorporalni udarni talasi niskog inteziteta predstavljaju prvu kurativnu, trajnu, klinički testiranu i neinvazivnu terapiju erektilne disfunkcije.

Kako terapija funkcioniše?

Ova terapija se bazira na primeni akustičkih talasa sa frekvencijom od 16-20 MHz na penis i kruru, koja regeneriše i ojačava vaskularnu strukturu penisa. Energija udarnih talasa niskog inteziteta fokusirana na organ ili tkivo, izaziva mehaničke i termalne efekte i mikrotraumu koji uzrokuju ne-enzimsku proizvodnju azot oksida i oslobađanje angiogenskih faktora (VEGF i PCNA) i samim tim stvaranje novih krvnih sudova (proces poznat kao neoangiogeneza). Takav biološki efekat dovodi do regeneracije vaskularne strukture penisa omogućavajuci postizanje čvrste i dugotrajne erekcije.
Ako uzmemo u obzir da je vaskularna insuficijencija jedan od glavnih uzročnika (u 80 % slučajeva) erektilne disfunkcije, mozemo zaključiti da terapija udarnim talasima niskog inteziteta predstavlja pravu revoluciju u njenom lečenju.
Terapija se obavlja ambulantno gde urolog/androlog pregleda pacijenta, određujući pravi terapijski protokol uslovljen jačinom erektilne disfunkcije. Svaki tretman traje 15 min, apsolutno je bezbolan i bez štetnih efekata, tako da se pacijent odmah vraća svojim rutinskim aktivnostima.

Kliničke studije su pokazale nedvosmisleno poboljšanje erekcije u trajanju od minimalno 2 godine posle samo jednog ciklusa tretmana.

Terapija je indikovana za pacijente koji ne žele više da koriste lekove ili ne žele da počnu, kao i za pacijente sa težim oblikom erektilne disfunkcije kod kojih lekovi nemaju više efekta (kao kod pacijenata sa dijabetesom).

Potvrdu o efikasnosti i inovativnosti terapija je dobila uvrštavanjem u terapije prvog izbora od strane Evropske asocijacije urologa.


Podeli tekst:

Dr Goran Aranđelović je specijalista urologije, koji živi i radi u Italiji. U svojoj raznovrsnoj karijeri, dr. Arandjelović ima preko 5000 manjih i većih uroloških hirurških zahvata.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Milan 07.09.2020

    Koja je cena ovog tretmana i gde se u Srbiji moze uraditi?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde