Lečenje erektilne disfunkcije udarnim talasima niskog intenziteta

Seksualne poteškoće između partnera najviše se odnose na erektilnu disfunkciju (ED). Erektilna disfunkcija predstavlja perzistentnu nesposobnost postizanja i održavanja erekcije,  dovoljne za zadovoljavajući seksualni odnos. Najveći broj parova se ne suočava sa problemom i održava nezadovoljavajući seksualni odnos tokom vremena, ponavljajući lošu seksualnu rutinu koja trajno narušava njihov odnos.
Žene mogu pogrešno proceniti ovaj problem, dovodeći ga u vezu sa gubitkom interesa njihovih partnera. To je pogrešno, pogotovu ako znamo da kardiovaskularni problemi kao i pušenje, alkohol, dijabetes, hormonalni i neurološki faktori, neželjeni efekti lekova ili gojaznost predstavljaju glavne uzroke erektilne disfunkcije.

Po podacima Ujedinjenih Nacija, do 2025. godine u svetu će biti preko 356 miliona muškaraca starijih od 65 godina, što je porast od 197 miliona u odnosu na današnji broj. Usled korelacije između erektilne disfunkcije i životnog doba, globalno starenje će u budućnosti dovesti do povećanja broja muškaraca sa ED.

Farmakološka terapija se svodi na lečenje simptoma, bez trajnog izlečenja

Strategije lečenja erektilne disfunkcije stare su koliko i sam čovek. Iako su napravljeni veliki pomaci, kompletni uzroci erektilne disfunkcije nisu bili u potpunosti poznati, pa tako je i terapija do skoro bila samo simptomatska (Sildenafil - Vijagra).
Koliko je erektilna disfunkcija važan problem u zdravstu, govori sledeći podatak. Nakon što je Vijagra (Sildenafil) prvi put puštena u prodaju 1998. u SAD, u toku prvog meseca, zarada od prodaje ovog leka iznosila je 400 miliona dolara. Nakon što je počeo da se koristi, tržište terapije za erektilnu disfunkciju u Sjedinjenim Državama učetvorostručilo se za 8 meseci.

7 godina nakon pojavljivanja na tržištu, preko 750.000 lekara je prepisalo Sildenafil za nešto vise od 23 miliona muškaraca širom sveta.

Pronalazak Sildenafila za terapiju ED i sve veća javna svest o ED, dovela je do povećanja od 84% u broju američkih muškaraca, koji su tražili i koristili terapiju za ED od 1998. do 2002. Tokom dve godine od uvođenja Sildenafila, broj poseta lekaru u kojima su se pacijenti požalili na ED povećao se u Meksiku (279%), Sjedinjenim Državama (250%), Ujedinjenom Kraljevstvu (103%), Španiji (90%) i Nemačkoj (55%).
Iako je farmakološka terapija napravila revoluciju u lečenju erektilne disfunkcije, ona se svodi samo na lečenje simptoma. S obzirom na to, da nema trajno dejsvo, u momentu prestanka terapije, problem se ponovo javlja.


Ekstrakorporalni udarni talasi niskog inteziteta predstavljaju prvu kurativnu, trajnu, klinički testiranu i neinvazivnu terapiju erektilne disfunkcije.

Kako terapija funkcioniše?

Ova terapija se bazira na primeni akustičkih talasa sa frekvencijom od 16-20 MHz na penis i kruru, koja regeneriše i ojačava vaskularnu strukturu penisa. Energija udarnih talasa niskog inteziteta fokusirana na organ ili tkivo, izaziva mehaničke i termalne efekte i mikrotraumu koji uzrokuju ne-enzimsku proizvodnju azot oksida i oslobađanje angiogenskih faktora (VEGF i PCNA) i samim tim stvaranje novih krvnih sudova (proces poznat kao neoangiogeneza). Takav biološki efekat dovodi do regeneracije vaskularne strukture penisa omogućavajuci postizanje čvrste i dugotrajne erekcije.
Ako uzmemo u obzir da je vaskularna insuficijencija jedan od glavnih uzročnika (u 80 % slučajeva) erektilne disfunkcije, mozemo zaključiti da terapija udarnim talasima niskog inteziteta predstavlja pravu revoluciju u njenom lečenju.
Terapija se obavlja ambulantno gde urolog/androlog pregleda pacijenta, određujući pravi terapijski protokol uslovljen jačinom erektilne disfunkcije. Svaki tretman traje 15 min, apsolutno je bezbolan i bez štetnih efekata, tako da se pacijent odmah vraća svojim rutinskim aktivnostima.

Kliničke studije su pokazale nedvosmisleno poboljšanje erekcije u trajanju od minimalno 2 godine posle samo jednog ciklusa tretmana.

Terapija je indikovana za pacijente koji ne žele više da koriste lekove ili ne žele da počnu, kao i za pacijente sa težim oblikom erektilne disfunkcije kod kojih lekovi nemaju više efekta (kao kod pacijenata sa dijabetesom).

Potvrdu o efikasnosti i inovativnosti terapija je dobila uvrštavanjem u terapije prvog izbora od strane Evropske asocijacije urologa.

Podeli tekst:

Dr Goran Aranđelović je specijalista urologije, koji živi i radi u Italiji. U svojoj raznovrsnoj karijeri, dr. Arandjelović ima preko 5000 manjih i većih uroloških hirurških zahvata.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 16

 1. Jovan 10.04.2024

  Hoću da probam.


 2. Jovica 11.11.2023

  Interesuje me cena tretmana hvala


 3. Sinisa Marjanovic 27.02.2023

  Imam 72 god.dobrog sam fizickog i psihickog zdravlja ,pitanje ?dali bi ta nova terapija mogla i kod mene da se primeni?


 4. Nebojsa Aleksic 03.01.2023

  Dijabeticar sam petnestak godina sa dva amputirana palca I svim posledicama dijbetesa cini mi se koje postoje pa nije izostala ni ED.Imajuci u vidu dà se rad o tipu 1 Koji su imali pokojna mania dva ujaka I tetka postoje li mogucnost dà koliko toliko vratim neki kvalitet zivota jer vidim dà nasi Crnogorski ljekari ne ulijevaju neko povjerenje gubim volju za ovim prezivljavljanjem.Postoji li nacin dà mi se pomogne jer posle amputacija I razvoda ja ne mogu jack nacin.Hvala Vam unàprijed I izvinite na haoticnom pisanju.Srdacan pozdrav.,..


 5. Goran Živković 08.07.2022

  Gde se moze odraditi terapije i cena


 6. Emir Balic 04.06.2022

  Gdje se moze uraditi ova terapija i koliko koste tretman


 7. Zeljoo 27.11.2021

  Imao sam hlamidiju i otok desmog testisa posle toga potencija mi je prava katastrofa do tada sve normalno godina 47 ....hvala ...


 8. Andjelko 08.10.2021

  Molim Vas gde i kako mogu da nadjem to u Melburnu? Gleado sam na Tv Dr Arandjelovica i odaje mi veliku sigurnost i strucnost. Verujem u to sto on radi.


 9. Sanin sarić 24.09.2021

  molim cijenu tretmana


 10. Goran Stanimirović 08.09.2021

  Zanima me ova terapija iz Niša sam gde može da se obavi i po kojoj ceni. Hvala


 11. Dejan Jovanović 26.07.2021

  Zanima me cena tretmana za erektilnu disfunkcije. Hvala, Dejan


 12. Ivica 08.06.2021

  Postovani! Gde u Srbi moze da se uradi, i koliko kosta?


 13. Zarko 17.04.2021

  Kolika je cena terapije udarnim talasim?


 14. Dragan Stojadinov 28.02.2021

  Gde u Beogradu može da se primenjuje ova terapija?


 15. Kostadin Nakov 01.01.2021

  Javljam se iz Skoplje Makedonija . Moj sin ima dijabet i je na dnevnu insulinsku terapiju, koja je uzrokovala problem sa potencijom. U emisii RTS - ordinacija 27.12.2020 , od vase strane bilo je objasnjenje da postoji nova metoda za lecenje impotencije sa udarnim talasima niskok intezitete za povecanjem krvnih sudova na penis. Molim kako mozemo da uspostavimo kontakt za da vam dostavimo sve potrebne informacije na osnovu na kojih mozete da nam odgovorite dali moze da nam pomognete . Sa postovanjem i ocekujemo vas odgovor,


 16. Milan 07.09.2020

  Koja je cena ovog tretmana i gde se u Srbiji moze uraditi?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde