EP022: dr Vladimir Stojiljković, plastični hirurg


U novoj epizodi Stetoskop TV emisije na Televiziji Zdravlje, dr Vladimir Stojiljković, specijalista plastične i rekonstruktivne hirurije, odgovarao je na pitanja pacijenata u vezi operacije nosa, uvećanja grudi i liposkulpture.

Zakažite pregled kod dr Vladimira Stoiljkovića!

Transkript razgovora:

Pitanje: Kako da odaberem hirurga koji će i mi odraditi estetsku operaciju nosa? Veoma se plašim da ne pogrešim, a ne znam šta treba da mi bude smernica pri odlučivanju. 

dr Vladimir Stojilković: Kao i u svakom drugom poslu najbitnije je poverenje između lekara i pacijenta. Uvek savetujem pacijentima koji se odlučuju za korekcije na nosu odu kod više lekara na pregled i potraže drugo mišljenje. Na nosu svaki milimetar odlučuje. Da bi bila uspešna operacija moraju se poklopiti želje pacijenta i realnost hirurga koji treba da ispuni ono što obeća pacijentu. Zatim da pogleda slike, proveri da li je lekar sertifikovan, kakva mu je bila edukacija, koje je specijalizacije, koje aparate koristi, da li koriti klasične instrumente za operaciju nosa, možda koristi novije tehnologije kao što je ultrazvučno tj piezoelktično vajanje nosa. Nos ne treba da se radi često, tj radi se jednom u životu. 

Pitanje: Koliko vremena nakon operacije povećanja grudi silikonom sa dodavanjem sopstvene masti mogu da krenem na posao? Koliko traje oporavak i kada ću moći da se vratim normalnim aktivnostima?

dr Vladimir Stojilković: Operacija grudi sa silikonskim implantima, sa, ili bez transfera masti zahteva preod oporavka od oko 2 nedelje ako sve ide kako treba. Ista je priča, možda je neki kancelarijski posao u pitanju, a ako je izrazita fizička aktivnost onda se prepodučuje još jedna nedelja duže. Ako je u pitanju mlađa osoba sa decom onda svakako treba naći pomoć oko dece u tom periodu. To je pitanje koje sve zaborave da pitaju, a vrlo je bitno. Zavisno od toga da li se implant stavlja ispod žlezde, ili mišića. Ako se stavlja ispod mišića malo je bolnije. Nezavisno od procedure oporavak se očekuje u okviru od 2 nedelje. 

Pitanje: U svetu je sve popularnije remodeliranje tela. Ja imam svuda pomalo viška, a nisam previše posvećena treniranju, pa me zanima da li  se ovo kod nas radi i šta zapravo te operacije uključuju?

dr Vladimir Stojilković: Liposkulptura je jedna od najtraženijih procedura. Ja je nazivam Robin Hud procedurom, uzmeš od bogatog daš sirotinji. Uzmete masti sa mesta na telu gde je ima u višku, a prebacite na mesto koje želite da uvećate. To je jedna od meni omiljenih operacija. Ima tu raznih modaliteta. Prvo moraju pacijenti da znaju da ovo nije operacija za mršavljanje. Pacijentkinje često pitaju "Koliko treba da se ugojim da bih dobila što više materijala da bih dobila veće grudi, ili zadnjicu kada se uzme mast sa trbuha ili butina. Ja im savetujem potpuno suprotno, tj. da što više smršaju jer za transfer masti janbitnije je da su te ćelije žive i zdrave, a one su življe i zdravije kada su pacijentkinje fit, tj kada im je kilaža što manja. Tada su ćelije vitalne i tada možemo da očekujemo da će u to tkivo u koje ih prebacimo da se dobro prime i da u što većem procentu prežive. Opet bih rekao da sam veoma ponosan što sam savremenik ovog doba i što je tehnologogija veoma napredna. Postoji laser, koji je u Americi registrovan isključivo za transfer masti ja ga u svojoj klinici imam koji se zove Lipo Life ili Beauty fill koji je u Americi registrovan pod tim imenom, koji je upravo registrovan da učini to što nama treba, a to je da nam obezbedi da na što elegantniji način sa što manjim uništavanjem ćelija sa mesta sa kojih uzimamo, prebacimo u što većem procentu zdrave i vitalne ćelije da se prihvate u tkivo u koje ih prebacujemo.


Podeli tekst:

Dr Vladimir Stojiljković je cenjeni plastični hirurg poznat po svom inovativnom pristupu regenerativnoj hirurgiji. Poznat je po primeni novih tehnika i materijala na terenu estetske hirurgije u cilju poboljšanja izgleda...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde