EP005: Dr Vladimir Stojiljkovic, plastični hirurg


U petoj epizodi za TV Stetoskop emisiju na televiziji TV Zdravlje na pitanja pacijenata u rubrici Pitajte doktora odgovara Dr Vladimir Stojiljković, specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije . Dr Vladimir govori o abdominoplastici, 

 

Zakažite pregled kod Dr Vladimira Stojiljkovića!

Transkript razgovora:

Pitanje: Imam asimetriju usana i ona se baš vidi kada pričam kako ovo mogu da rešim?

Dr Vladimir Stojiljković: Asimetrija usna je obično problem koji nije posledice samo usna. Najčešće je problem u dubini, odnosno zubima. Kada je temelj usana što zubi i jesu, asimetričan i iskrivljen, naravno da će i sva mimika i usne čak i u miru biti manje ili više asimetrične. Rešavanje ovog problema je malo teže od običnog smanjenja ili uvećavanja usana. Uvek govorim svojim pacijentima šta realno mogu da očekuju, a to je da usne mogu biti najsimetričnije moguće ili u miru, ili pri punom osmehu. Međutim između ta dva simetrija nikada ne može biti idealna, zato uvek nađemo neki kompromis. Korekcija se uglavnom hijaluronskim filerima, koji su veoma bezbedni, međutim neki pacijenti žele materijal koji je još prirodniji od toga, i u tom slučaju koristimo sopstvenu mast.

Pitanje: Želela bih da uradim abdominoplastiku posle dve trudnoće, pa molim da mi kažete koliko traje oporavak i koliko je stanje posle operacije bolno, te posle koliko vremena je moguć povratak na redovan posao?

Dr Vladimir Stojiljković: Abdominoplastika je definitivno dominantna metoda kod upravo ovakvog slučaja kada je došlo do rastezanja kože a nekada i mišića trbušnog zida nakon trudnoće. Uvek sam iskren prema pacijentima pa ih upozoravam da je oporavak izuzetno bolan ukoliko se zateže mišić. Ono što treba da znaju je takođe da je bol dvostruko manji nakon svakog sledećeg dana. Na primer ukoliko je pacijentkinja/ pacijent uzimao 4-6 tableta analgetika, sutradan je će biti 2-3, prekosutra, 2-1 ili ne jedna. Oporavak od abdominoplastike podrazumeva u 99% slučajeva nošenje drenova koji se uklanjaju nakon nekoliko dana, obično tokom petog. Pacijenti bi trebalo da planiraju 2 nedelje odsustva sa posla, što je sasvim dovoljno za oporavak i vraćanje sposobnosti za obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Ovo ne uključuje sportske aktivnosti. Trbušnjake mogu da rade nakon 2 meseca.

Pitanje: Nakon što sam pre 5 godina ostavila cigarete, ugojila sam se 17kg. Kilogrami se svuda vide naročito na rukama i nogama gde imam dosta sala, jer se nikada u životu nisam bavila nikakvim sportom. To mi  ne smeta previše, ali mi izuzetno smetaju debele i veoma obimne nadlaktice, obim 35 cm. Gde je najbolje odraditi liposukciju, koliko bi koštala i kakva su vaša iskustva sa ovim delom tela?

Dr Vladimir Stojiljković: Pacijentkinja je rekla još u prvoj rečenici da se ti kilogrami svuda vide. Tako da bih savetovao da pokuša da održi savet nutricioniste. Neglogično je da se redukuje mast sa nadlaktica, a da ostane na trbuhu, bokovima i butinama. Mi se na ovoj klinici trudimo da imamo prirodne rezultate i harmoničan izgled. Zato ponavljam da bi pacijentkinja prvo trebalo da potraži savet nutricioniste pa onda nakon gubitka kilograma, treba proceniti koliko je zaostalo kože na nadlakticama, što će svakako biti zbog karakteristika kože. Ovde je koža najtanja i najelastičnija. Ne znam uzrast pacjentkinje, jer je i to jedan od faktora koji utiču na elastičnosti kože. Tek nakon toga možemo znati da li treba raditi liposukciju ili brahioplastiku (hiruško zatezanje kože nadlaktice). 

Pitanje: Imam 62 godine i želim da poboljšam izgled lica. Šta mislite o BOTOX-u, da li je štetan i koliko je efikasno, čitala sam da mora da se redovno ponavlja. Šta mi preporučujete?

Dr Vladimir Stojiljković: Pacijentkinja je na gornjoj granici uzrasta kod kojih se indikuje primena botulinum toksina poznatijeg kao BOTOX,  BOTOX se primenjuje kod pacijenata koji su punoletni, od 18. do 65. godine. O BOTOX u imam veoma dobro mišljenje. Pre svega bih morao da vidim pacijentkinju, i možda bih joj savetovao dugoročnije rešenje za korekciju bora, u smislu hijaluronskog filera,ili slabljenja mišića na drugi način. Postoji šansa da su kod ove pacijenkinje mišići već atrofični, a bore statički previše duboke gde bi BOTOX bio ne tako efikasan kao što je inače. Pri tome bi verovatno morala da radi tretman češće od 2 puta godišnje koliko savetujemo regularnim pacijentima za botulinum toksin.


Podeli tekst:

Dr Vladimir Stojiljković je cenjeni plastični hirurg poznat po svom inovativnom pristupu regenerativnoj hirurgiji. Poznat je po primeni novih tehnika i materijala na terenu estetske hirurgije u cilju poboljšanja izgleda...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde