EP006: Smilja Vukotić, diplomirani logoped


U šestoj epizodi Stetoskop TV emisije na Televiziji Zdravlje, logoped Smilja Vukotić, odgovarala je na pitanja pacijenata iz oblasti logopedije.

Zakažite pregled kod dipl. logopeda Smilje Vukotić!

Transkript razgovora:

Pitanje: Imam 22 godine i ne umem da izgovorim glas R. Voleo bih zbog napredovanja na poslu da pokušam to da popravim, pošto mi je važno da imam pravilan govor i dikciju. Da li je kasno da počnem sa vežbama, i koliko vremena je okvirno potrebno da se ovaj problem reši?

Dipl. logoped Smilja Vukotić: Za korekciju izgovora nije kasno. Trebaće Vam više vremena zbog godina, ali to ne znači da treba da odustanete. Od toga koliko vremena treba za korekciju zavisi od tipa oštećenja, godina, motivacije za vežbanje jer je neophodno vežbati svakog dana. Potrebna je stručnost logopeda koji vas vodi kroz ceo proces, ali uz pravilan rad, modivaciju, vežbanje ispravićete svoj govor.

Pitanje: Moje dete je ovog septembra krenulo u školu i ima poteškoća da sedi sa pažnjom tokom celog školskog časa. Kako mogu da mu pomognem da održi pažnju?

Dipl. logoped Smilja Vukotić: Škola je velika prekretnica. Odjednom se sve menja, počevši od toga da je stres u porodici od leta na višem nivou. Preko toga da su zahtavi koji su postavljeni pred dete sada veći. Kako su pravila škole kruta i zahtevaju od dece da moraju da sede na času, da moraju da prepišu sa table, da moraju zapamtiti šta je za domaći i moraju da ga urade kod kuće. Sve to zahteva određenu zrelost od deteta. Ono što je neophodno da bi dete pratilo nastavu, učestvovalo u nastavi i pokazalo adekvatan akademski uspeh su usvojene adekvatne predpisačke i predčitačke veštine. Ako je dete krenulo spremno u školu, možemo očekivati da taj period prilagođavanja traje nekih mesec dana, nakon tih mesec dana očekujemo da dete ispunjava svoje školske obaveze, ali ako je dete krenulo nespremno ne možemo očekivati da će moći da prati nastavu, da će moći da odgovori na zahteve škole, i naprosto u tom trenu moramo da mu pružimo podršku. Ne postoji drugi način da nastavimo sa obrazovanjem.

Pitanje: Moja ćerka (10) ide u Britansku školu, gde se nastava održava na engleskom jeziku. Kada se vrati kući, u sobi je čujem da se igra sa igračkama i govori konstantno na engleskom, Sa ukućanima konverzaciju započinje takođe na engleskom, jer kaže da joj je tako lakše. Nikako da je nateramo da više koristi maternji jezik. Koji je Vaš predlog?

Dipl. logoped Smilja Vukotić: Smatram da je u potpunosti očekivano da je njoj lakše da govori na engleskom jeziku. Jer vreme koje provodi u školi i vreme koje provodi budna kod kuće je neuporedivo. Duže govori engleski jezik u toku dana. To je nešto što je njoj lakše. Ono što Vi treba da uradite je da Vi i članovi uže porodice je da joj potavljate pitanja na srpskom, komunicirate sa njom na srpskom i zahtevate od nje komunikaciju na srpskom. Vremenom će se navići da je u školi engleski, a kod kuće srpski jezik.

Pitanje: Dete ia 3 godine i ne želi da govori. Progovori ponekad, tek poneku reč. Pritom se i stidi. Koliko često treba da vodimo dete kod logopeda i da li je kasno da se nešto preduzme oko ovog problema?

Dipl. logoped Smilja Vukotić: Smatram da je potrebno da odmah krenete kod logopeda. Koliko će biti učestalost tretmana, zavisi. Ukoliko idete u državnu službu to zavisi od opterećenja logopeda. Onda se zakazuje koliko može i kada može. A ukoliko idete privatno to zavisi od toga koliko vi možete da plaćate. Moja preporuka je da je minimum 2 puta nedeljno. Tada su optimalni rezultati. Opet bilo da ste 2 puta nedeljno ili da ste svaki dan, to ne znači da je ceo posao na logopedu. Logoped sprovodi tretman a vi kod kuće sprovodite i provežbavate sve ono što je logoped radio tokom tretmana.


Podeli tekst:

Diplomirani logoped Smilja Vukotić bavi se problemima kasnog progovaranja, govornih i jezičkih poremećaja (razvojna disfazija, mucanje, problem artikulacije), kao i patologijom glasa, problemima čitanja, pisanja, računan...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde