Botox - sada je pravo vreme


Pacijenti me često pitaju kada je pravo vreme za neku od antiaging procedura  - sada je pravo vreme za Botox

Statistika kaže da je tretman Botoxom najčešće izvođena procedura u ordinacijama plastičnih hirurga u Americi ( 2008 godine – 2,5 miliona tretmana Botoxom u USA), a slično je i u Evropi i našoj zemlji.

Botulinum Toxin je sigurno sredstvno u rukama plastičnog hirurga koje se u estetske svrhe upotrebljava već više od 15 godina, a u medicinske svrhe kao medikament u oftalmologiji, urologiji, neurologiji i ginekologiji više od dvadest godina.

U poslednjih par godina posebno raste broj pacijenata muškog pola.

Najpre, govorimo o pravom vremenu u smislu godina zivota, a potom i o pravom trenutku, tačnije period godine kada je najzahvalnije uraditi tretman Botoxom .

Vreme za prvi botox

Pravo vreme za primenu Botoxa je individualno ali je generalni savet stručnjaka, specijalista plastične, rekonstruktvine i estetske hirurgije da se Botox prvi put primeni pre nastanka bora i brazdi tačnije da se njegovom primenom spreči ili ublaži nastanak mimičnih bora na licu. Botoxom se može prevenirati nastanak bora na vratu. Praktično, najčešće govorimo o ranim tridesetim godinama, kada se pojavljuju naznake prvih bora na licu, izuzetno retko nešto ranije kod osoba sa jako izraženom mimikom, ili nešto kasnije kod osoba kod kojih je mimika nešto manje izražena.

Botox se ne primenjuje samo Iuestske svrhe već ima i svoje medicinske indikacije u neurologiji, oftalmologiji i urologiji .

Najbolje doba godine za prvi botox

Pacijentkima preporučujem da prvi tretman Botoxom urade u periodu prelaska proleća u leto,  jer se zbog sunčanog vremena više mrštimo i više pokrećemo mimične mišiće te zbog toga bore više dolaze do izražaja.

Takodje, kod pacijenata koji Botox koriste u svrhu lečenja hiperhidroze ( pojačanog znojenja) početak leta je pravo vreme za primenu Botoxa i otkalanjanja ove neprijatne tegobe u predelu pazuha, dlanova, tabana. U letnjem periodu kada nosimo laganu i lepršavu garderobu,

Botox nalazi svoju primenu i kod smanjenja obima potkolenica ( listova) najpre kod osoba ženskog pola. Ova metoda izaziva sve veće interosvanje i osoba muškog pola.

Botox se takodje primenjuje i kao savremena terapija za lečenje migrene, a u stručnoj literaturu je opisano smanjenje tegoba i ukidanje terapije antidepresivima kod osoba koje redovno primenjuju Botox, a pate od poremećaja raspoloženja i depresije.

Botox - aplikacija, cena, regije

Važno je da znate!

 • Tretman Botoxom nije bolan;
 • Nije potrebna posebna priprema za sam tretman;
 • Odmah nakon tretmana se možemo vratiti uobičajenim životnim aktivnostima, naneti kremu ili šminku;
 • Efekat traje oko 6 meseci, a redovnom upotrebom se efekat može i produžiti;
 • Tretman Botoxom se može kombinovati ili biti praćen i drugim procedurama kao što su dermalni fileri, PRP i lipofiling i niti.

Ono što je najvažinje za pacijente koji se odluče za tretman Botoxom je da pažljivo odaberu lekara i ordinaciju ili kliniku plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije u kojoj će tretman biti obavljen jer je medicinska ali i estetska komponenta primene Botoxa deo višegodišnjeg treninga i prakse specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije.

Botox nikada nije na sniženju, on predstavlja medikament koji se primenjuje i u estetske svrhe i kao takav je odobren i registovan u Agenciji za lekove ( FDA u Americi), te je neophodno da se skladišti i distribuira na odredjeni način i samim tim je njegova upotreba dozvoljna za aplikaciju u specijalističkim medicinskim ustanovama u kojima rade sprecijalisti plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije.


Podeli tekst:

Dr Dragana Petrović-Popović je specijalista plastične, rekonstruktivne i estetiske hirurgije. Dragana je oduvek stremila da rad sa pacijentima koji boluju od melanoma podigne na viši nivo, te otuda ne čudi što je upravo...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

 1. Branislava 11.06.2019

  Samo zelim da pozdravim moju dugogodisnju doktorku Draganu. Hvala na svemu


 2. Nevenka 10.06.2019

  Divan tekst, pomogao mi je da resim neke nedoumice


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde