Torakoskopska simpatektomija - nova metoda lečenja pojačanog znojenja (hiperhidroze)

Prekomerno znojenje ili hiperhidroza, iako ne predstavlja značajan medicinski problem, prisutno je kod približno 3% svetske populacije, naročito kod mlađih osoba, predstavljajući značajan kako psihološki tako i socijalni problem.

Definiše se kao prekomerno i nekontrolisano znojenje koje prevazilazi potrebe normalne termohomeostaze.

Hiperhidroza se može podeliti na:

1. primarnu hiperhidrozu  (esecijalnu ili idiopatsku)- kod koje uzrok nije poznat,
2. sekundarnu hiperhidrozu - koja nastaje kao posledica nekih drugih poremećaja kao što su:
–    Endokrini poremećaji (hipertireoidizam)
–    Tumori (feohromocitom, karcinoid tumor)
–    Tumori hipofize
–    Tuberkuloza
–    Diabetes mellitus
–    Limfomi
–    Bolesti simpatičkog sistema
–    Neurološke i psihijatrijske bolesti (Parkinsonova bolest, Riley-Day Sy.)
–  Upotreba lekova (Propranolol, Physostigmine, Pilocarpin, triciklični antidepresivi, antiemetici, Venlafaxin)
 Za razliku od funkcionalnog znojenja koje nastaje kao posledica fizičkih vežbi, premora, povišene telesne ili spoljašnje temperature, primarna hiperhidroza nastaje kao posledica emocionalih problema i anksioznosti.

Hiperhidroza se dalje deli na:

1. fokalnu hiperhidrozu – kada su znojenjem zahvaćeni samo pojedini delovi tela (dlanovi, pazušne jame, lice, tabani)
2.  generalizovanu hiperhidrozu – kada je pojačanim znojenjem zahvaćeno celo telo
Primarna hiperhidroza je skoro uvek fokalna, dok je sekundarna hiperhidroza najčešće generalizovana.

Prema novijim istraživanjima, dokazano je da se hiperhidroza nasleđuje, te da u 25- 50% slučajeva postoji poremećaj kod članova porodice. Hiperhidroza se nasleđuje autozomno dominantno, sa varijabilnom penetracijom, što znači da kada jedan roditelj ima hiperhidrozu, verovatnoća da će se ona pojaviti i kod deteta jeste oko 25 %.

Primarna hiperhidroza je problem koji utiče na sve aspekte ljudskog života. Javlja se već u detinjstvu ili pubertutu, mananifestujući se gotovo svakodnevno. Osobe sa ovim problemom izbegavaju kontakte sa drugim osobama zbog stalno vlažnih dlanova, nose široku tamnu odeću kod pojačanog znojenja ispod pazuha, polako se povlače u sebe, otuđujući se od društva.

Pojačano znojenje potencira neprijatnost i nesigurnost u društvu, čime se posledično pojačava i znojenje i nastaje začarani krug.

Za postavljanje dijagnoze primarne hiperhidroze neophodna je dugogodišnja istorija pojačanog znojanja pacijenta, kao i klinički pregled pacijenta.

Ne postoji precizna skala intenziteta za  hiperhidrozu, te se najčešće primarna hiperhidroza deli kvalitativno na:
–    Blagu (mild)
–    Umerenu (moderate)
–    Ozbiljnu (severe)

Ova podela je urađena na osnovu upitnika o Kvalitetu života (Quality of life) kao što su: Hyperhidrosis Disease Severity Scale (HDSS),  Hyperhidrosis Impact Questionnaire (HHIQ),   Dermatology Life Quality Index (DLQI)

Kvantitativni dijagnostički testovi su:

1.    Gravimetrijska metoda –merenje težine filter papira
2.    Ninhydrin test
3.    Minor’s iodine Starch test

Terapija  hiperhidroze:

1. Dijetetski režim – izbegavanje namirnica koji provociraju pojačano znojenje (kafa, čaj, koka-kola, čokolada), izbegavanje začinjene i vruće hrane.

2. Antiperspiranti i dezodoransi - (Aluminiju hlorid hekashidrat 10% ili 20%- Drysol ®, Xerac ®) su široko korišćeni svuda u svetu, ali njihova upotreba je zadovoljvajuća samo kod blagih i umerenih formi hiperhidroze. Oni zapušavaju izvodne kanale znojnih žlezdi i na taj način privremeno blokiraju znojenje. Efekat je zadovoljvajući samo nekoliko meseci, mogu se javiti alergijske i druge toksične reakcije na mestu aplikacije.

3. Lekovi - (sedativi, antiholinergici, simpatikolitici, β blokeri, atropin) njihova upotreba je organičena pojavom sporednih efekata koje ovi lekovi izazivaju (midrijaza, fotofobija, tahikadije, aritmije, nauzeja, povraćanje, zbinjenost, malaksalost, opstipacija, smanjenje bronhijalne sekrecije) kao i činjenicom da su efikasni samo za blage oblike hiperhidroze.

4. Jonoforeza - se najčešće upotrebljava za palmarnu i aksilarnu hiperhidrozu. Izvodi tako što se vlažni sunđeri sa elektrodama pričvrste za šake ili se postave u pazušne jame i zatim se u toku 20 minuta propušta nisko voltažna struja. Efekat je reverzibilan, te se intervencija mora ponavljati u određenim vremenskim intervalima. Sporedni efekti u vidu peckanja, trnjenja, eritema  pa čak i opekotina, ograničavaju široku upotrebu jonoforeze u lečenju hiperhidroze
5. Botulinum A toxin (BOTOX®, Dysport ®) - blokira oslobađanje acetilholina sa neuromišićne spojnice i na taj način privremeno isključuje inervaciju znojne žlezde. Izvodi se intradermalnim ubrizgavanjem u određene delove tela (dlanovi, pazušne jame). Intervencija se mora ponavljati u određenim vremenskim intervalima koje pacijent određuje subjektivno na osnovu intenziteta ponovnog znojenja
6. Torakoskopska simpatektomijajedina terapijska procedura koja ima trajan efekat!!! Već 30 godina se izvodi svuda u svetu sa izvanrednim rezultatima i spada u standard lečenja težih formi primarne fokalne hiperhidroze. Spada u minimalno invazivnu hiruršku proceduru sa efikasnošću od preko 99%. Operacija spada u jednodnevnu hirurgiju-pacijent ujutru dođe na zakazanu operaciju, bude operisan i nekoliko sati nakon operacije napušta bolnicu sposoban za obavljanje svih svakodnevnih aktivnosti. Nema se potrebe za bolovanjem, rehabilitacijom, upotrebom lekova. Operacija se izvodi u opštoj anesteziji, operišu se obe strane grudnog koša, kroz tri reza na koži veličine od po 5 milimetara, ožiljaka posle operacije gotovo da i nema. Efekat operacije se javlja odmah nakon buđenja iz anestezije-pacijent se budi sa suvim i toplim dlanovima, pazušnim jamama. Komplikacija i neželjenih efekata posle operacije gotovo da i nema. Kod oko 40% operisanih javlja se kompenzatorno znojenje leđa i stomaka (dok se organizam ne privikne na manju produkciju znoja), koje je prolazno, pacijenti ga u najvećem broju slučajeva dobro podnose. Posle operacije dlanovi, pazušne jame i lice neće biti apsolutno suvi, znojiće se normalno u skladu sa spoljašnjom temperaturom ili fizičkim aktivnostima.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 59

 1. Katarina 12.06.2022

  Skoro pre mesec dana obavila sam ovaj hirurski zahvat, od tada sam bukvalno nova osoba.Znojenje dlanova i pazuha je u potpunosti nestalo, a na stopalima znojenje se smanjilo za 90%. Kada sam saznala da ovo postoji bilo mi je neverovatno poverovati u to i trebalo mi je par dana da se naviknem da je znojanje dlanova skroz nestalo.Ko god da ima ovaj problem preporucijem da se jave u Institutu za plucne bolesti koji se nalazi u Sremskoj Kamenici.Rezultati su neverovatni,sve preporuke!!!


 2. Milos 04.10.2018

  Imao sam problem sa znojenjem dlanova, tabana i pazuha, da ne sirim pricu svi znate kako je ziveti sa tim. . . Operisan sam pre mesec dana kod dr. Kuhajde i znojenje pazuha i dlanova je potpuno nestalo a znojenje tabana se smanjilo!


 3. Dora 19.07.2018

  Pre mesec i po dana operisana sam na institutu u Sremskoj Kamenici i rezultati su izvanredni! Samo 10-ak dana nakon stupanja u kontakt sa dr. Kuhajdom i objašnjavanja problema prekomernog znojenja u predelu pazuha, zakazana mi je intervencija, došla sam u bolnicu dan ranije, a narednog dana, samo nekoliko sati nakon operacije bila u mogućnosti da napustim bolnicu. Osećala sam se malaksalo prvog dana nakon anestezije, ali sam se već sutradan vratila uobičajenim životnim aktivnostima, osim blagog peckanja, drugih tegoba nije bilo, a ni neželjenog znojenja, nikada više! Kvalitet mog života značajno je poboljšan, žao mi je što za ovu intervenciju nisam saznala ranije, ni u jednom momentu se ne bih dvoumila, bez obzira na različite komentare koji izazivaju zabrinutost, nisam oklevala, blaga strepnja zbog neuspeha naravno da je postojala, ali sama pomisao na postojanje mogućnosti da ovaj problem zauvek rešim bila je vredna svakog pokušaja i rizika. Još troje mladih operisano je istog dana, svi prezadovoljni učinkom. Smatram da svako u situaciji sličnoj našim treba da razmisli o mogućnosti da jednostavnim hirurškim zahvatom zauvek reši taj problem.


 4. Lela 28.06.2018

  Dolazim iz crne gore. Operisana sam prije 2 dana. U ponedeljak popodne sam stigla na institut, u utorak ujutro sam operisana. Vec u 13. 30h sam dobila otpusnu listu. Sjutradan sam dosla na kontrolu, snimak pluca je bio ok i u srijedu vece sam krenula kuci. Mokri dlanovi i tabani su samo ruzna proslost! Danas sam otisla na posao, nisam se oznojila ni malo, bol u grudima je nestao.


 5. Vladimir 10.05.2018

  Imao sam ogromnih problema sa znojenjem ispod pazuha. Bilo je strasno. Odlucio sam da odem na operaciju u kamenicu kod dr Kuhajde. Prezadovoljan sam ishodom. Znojenje ispod pazuha se svelo na minimum, javilo mi se kompenzatorno znojenje na stomaku, donjem delu ledja i preponama, ali malo. Sve u svemu, kvalitet zivota mi se poboljsao 100% .


 6. Đorđe Belić 28.04.2018

  Pošto sam imao aksilarnu hiperhidrozu (pojačano znojenje u predelu pazuha) obratio sam se dr kuhajdi koji je detaljno objasnio zahvat i isto tako predočio neželjene efekte za koje postoji (vrlo mala) mogućnost da se jave nakon operacije. Sama operacija je prošla u najboljem redu, primljen sam 17. 04. , a operacija je bila zakazana za 18. 04. Ujutru. Nakon što sam se probudio iz anestezije (oko 10: 30h) , nikakvih bolova nije bilo, a efekat je bio momentalan. Prošlo je više od nedelju dana od operacije, pazusi su suvi, nije se pojavilo pojačano znojenje na drugim delovima tela (kompenzatorno znojenje) . Svima koji se muče sa ovim problemom toplo preporučujem ovu operaciju, dr kuhajda je zaista vrhunski hirurg i nema potrebe za brigom. Još jednom hvala mu na svemu!


 7. Danijela 16.04.2018

  Imam 33 godine i ceo zivot problem sa znojenjem dlanova i stopala. Svima koji imaju ovakvih problema, ne moram da objasnjavam kako je tesko ziveti s tim, ali bar mogu da vam opisem svoje iskustvo vezano za operaciju. Dugo sam razmisljala o tome i bilo mi je tesko da se odlucim na nju upravo zbog negativnih komentara koje sam citala ovde i po forumima. Odlucila sam se tek kad vise psihicki nisam mogla da podnesem i kada mi je prijateljica rekla da poznaje jednu devojku koja se operisala. Dr Ivan Kuhajda me operisao u avgustu prosle godine i prezadovoljna sam. S obzirom da sam se operisala u vreme kada je bilo 40 stepeni, bilo mi je malo teze da podnesem kompezatorno znojenje stomaka i ledja, ali uopste se ne kajem. Moj glavni problem su bili dlanovi, a oni mi se vise ne znoje. Stopala se znoje i posle operacije, ali vrlo malo u odnosu na znojenje pre operacije. Ispod pazuha se vise ne znojim, iako se ni pre operacije nisam znojila vise od prosecne osobe, ali u svakom slucaju je super. ☺ Ponekad mi se znoji stomak i ledja, ali nista vise nego pre operacije. Nikakvih bolova posle operacije nisam imala, jedino mi je leva ruka bila malaksala, da se tako izrazim i vrh palca mi je trnuo. Jeste malo bilo cudno, ali nisam panicila, proslo je posle mozda 2 meseca. Da rezimiram: zadovoljna sam operacijom i zao mi je sto se pre nisam odlucila na nju. Svakome ko razmislja o operaciji savetovala bih da se psihicki pripremi za eventualne bolove posle operacije i moguce kompenzatorno znojenje pojedinih delova tela, ali smatram da to nije nista u poredjenju sa postignutim ciljem.


 8. Mirjana 23.11.2017

  Radila sam simpaktektomiju 2013 god. Sa jedne strane sam zadovoljna sto se smanjilo znojenje pazuha i ruka, al ono sto kazu da je moguce da se znoji stomak leda na moju veliku zalost jeste istina. Operacija je kako sam cula brz oporavak al meni su probili plucnu maramicu pa oporavak i nije bio bas tako brz. Tako da imajte u vidu da se moze i tako nesto desiti a to vam niko nece predociti kao mogucu posledicu.


 9. Coco 04.11.2017

  Na operaciju sam se odlučio kasno, na žalost, jer to je jedino trajno rešenje. Sam zahvat nije težak, oporavićete se u roku od nedelju dana (natrag u teretanu). 


 10. Jelena 13.07.2017

  Zanima me kako ide procedura od odlaska vasem izabranom lekaru, pa do dobijanja uputa za besplatnu intervenciju? 


 11. Nenad 20.03.2017

  Operisan sam 8. februara 2017. Znojio sam se u predelu pazuha. Operaciju je izvršio dr. Ivan Kuhajda u institutu za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici (jedino mesto u Srbiji, gde se operacija vrši besplatno). Što ce tiče bolova, bukvalno nikakvih bolova nije bilo! Kliniku sam napustio istog dana, nekoliko sati nakon operacije. Prekomernog znojenja više nema, osim u slučaju nekih fizičkih aktivnosti, što je i normalno. Lično kod mene se nije javilo kompezatorno znojenje. Malo je reći da sam prezadovoljan! Nadam se da će ovaj komentar nekome pomoći u odluci za operciju, jer znam da su meni komentari mnogo pomogli.


 12. Laura 05.12.2016

  Lp. 
  Zanima me dali vršite opraciju simpatektomije? Vidjela sam da neki ljudi rade tu opraciju i kada imaju eritrofobiju. Ja bih iz istog razloga htjela tu operaciju. Prekomjreno znojenje, crvenjenje u licu itd.


 13. Marija 05.06.2016

  Operisana sam 1. Aprila 2015. Konkretno pazušne jame su se prekomerno znojile. Bila sam uplašena. Da li će uspeti? 34 godine sam živela sa tim problemom. Dr. Kuhajda mi je dao nov život. Oporavak je bio brz. Bez bolova. Svako ko ima ovaj problem treba da kontaktira doktora i reši se znojenja zauvek.


 14. Marija 17.05.2016

  Od kad znam za sebe imam problema sa prekomernim znojenjem dlanova, pazuha i tabana. Nekada mi je voda doslovno kapala sa ruku. Pre pola godine sam otisla kod Dr. Kuhajde u Kamenicu, zakazala operaciju i probudila se posle operacije sa suvim i toplim dlanovima i pazuhom. Imam 21 godinu i žalim što nisam otisla pre na tu operaciju jer mi se kvalitet zivota drastično poboljsao. Taj dan sam puštena kući a ruke se ni u jednom trenutku nisu skvasile a pazuh minimalno - u skladu sa fizičkim aktivnostima. Pišem sve ovo jer sam čitala mnoge dezinformacije na forumima pa imam potrebu nekom da pomognem i potvrdim uspešnost ove operacije!


 15. Đorđe 11.12.2015

  Operaciju sam imao u martu 2014. Godine, dakle pre skoro dve godine. Imao sam pekomerno znojenje ispod pazuha, na ostalim mestima na telu skoro da se nisam uopste znojio (osim čela) . Operaciju je izbršio dr. Ivan kuhajda u sremskoj kamenici. Najpre sam kod njega zakazao konsultativni pregled jer sam bio u konfuziji zbog različitih komentara po forumima. Doktor mi je sve objasnio i predočio da se može javiti kompezatorno znojenje na drugom messtu nakon operacije. Odlučio sam da ipak idem na operaciju jer me stalno nosenje belih majica jako nerviralo. Takođe, više sam se znojio zimi nego leti, pa mi je još i bilo hladno. Totalni izstanak znojenja trajao je samo sedam dana nakon operacije. Nakon toga počelo se javljati kompezatorno znjenje na ledjima i stomaku. Tog prog leta ovo kompezatorno znojenje bilo je obilno pa sam se u pojedinim momentima pitao da li sam napravio pravi izbor. Ohrabrivalo je to što se znojenje javljalo samo kada izadjem na vrućinu, dok ga nije bilo u zatvorenom prostoru što je ranije bio slučaj. Nakon dve nedelje na grudima oko desne bradavice poceo sam da osecam nešto kao iritiranost, ali to nije bila prava iritiranost od znoja već samo takav osećaj. Pozvao sam doktora telefonom i on mi je rekao da se to ponekad javlja i da se ne plašim. Trajalo je oko mesec dana i više se nije javilo nikada. Prvi značajni rezultati počeli su da se primećuju tek na jesen i u toku zime. Nisam se uopšte znojioo, ni po leđima ni po stmaku, osim u slučajevima velikog fizičkog napora, kao i svaka druga osoba. Ovog leta je situacija sa znojenjem već bila bolja, znojio sam se po leđima i stomaku, ali daleko manje nego prve godine. Znojio sam se u možda malo većoj meri nego prosečna osoba, dešavalo se i da prokvasi majica na gornjem delu leđa, ali opet kažem dosta manje nego prvo leto. Ove jeseni i zime nije bilo nikakvog znojenja. E sad, zaključak bi mogao da bude: da li sam očekivao više? -jesam, ali možda malo više od ovoga. Da li mislim da sam napravio dobru odluku da odem na operaciju? - mislim da jesam, jer je zimi znojenje drastično manje (praktično ga nema) , a leti je znatno umanjeno. Recimo da je efekat u danima kad nisu vrućine 100% , a leti po vrućini 60-70% . Nadam se da ću nekom pomoći ovim komentarom. P. S. Imajte na umu da negativne komentare pišu i saloni koji rade botoks i sl. Tretmane. Nije uvek tako, ali ima toga.


 16. Aleksandra 26.09.2012

  Operisana sam pre nedelju dana na klinici za grudnu hirurgiju na institutu za plucne bolesti u sremskoj kamenici. Veoma sam zadovoljna sa operacijom koju je izvrsio dr. Ivan kuhajda. Preporucujem svakome ko ima problem sa prekomernim znojenjem, da se cuje i dogovori pregled sa doktorom kako bi mu se sto bolje objasnila sama procedura. Imala sam problem sa znojanjem dlanova, stopala i pazuha. Majca mi je sad potpuno suva a znojanje na dlanovima i stopalima se drasticno smanjilo.


 17. Aleksandra 24.09.2012

  Operisana sam pre nedelju dana na klinici za grudnu hirurgiju na institutu za plucne bolesti u sremskoj kamenici. Veoma sam zadovoljna sa operacijom koju je izvrsio dr. Ivan kuhajda. Preporucujem svakome ko ima problem sa prekomernim znojenjem, da se cuje i dogovori pregled sa doktorom kako bi mu se sto bolje objasnila sama procedura. Imala sam problem sa znojanjem dlanova, stopala i pazuha. Majca mi je sad potpuno suva a znojanje na dlanovima i stopalima se drasticno smanjilo.


 18. Goran 17.08.2012

  Operacija mi nikada nije ulivala poverenje, jer se ipak preseca nešto što omogućava normalno funkcionisanje organizma. Ipak ko ima ovaj problem zna kakav je pakao boriti se sa tim, a unapred znaš da ne možeš da pobediš. Zakazao sam operaciju i pored svih upozorenja posetilaca raznih foruma o mogućim posledicama te operacije. Na zakazanom pregledu mi je krajnje površno objasnjena sama bolest i procedura operacije uz kako sam mogao primetiti neiskrenost doktora pri čemu mi nije predočeno kakve ozbiljne posledice može da donese sama operacija. Po njihovim rečima, moguća posledica je "samo" kompezatorno znojenje koje je za onog kome se to pojavilo nažalost život pretvorio u pakao kakav ne možete da zamislite.

  Svako kome se javilo kompezatorno znojenje dao bi sve da mu život bude kao što je bio pre operacije, pošto posle operacije nema nazad, ostajete bez ikakve dalje mogućnosti da resite problem. Ipak mi je već bilo svega preko glave i rešio sam da rizikujem i da odem na tu intervenciju. Veče pre odlaska u institut rešio sam da još jednom pregledam sve moguće posledice i verujte mi da mi se krv sledila! Nisam znao šta da radim. Opet je postojala i ona druga mogućnost da sve prođe kako treba i mukama dođe kraj, ali ta mogucnost je 50-50% a ne kako se negde navodi 90-10% i slično. Sasvim slučajno sam naišao na komentar u kome se spominje sprej protiv hiperhidroze. Pročitao sam o čemu se radi i rešio da probam i to pa ako i to ne pomogne onda operacija pa šta bude-bude. Naručio sam sprej na dan kada sam trebao otići na zakazanu operaciju i sledeće jutro mi je dostavljeno na kućnu adresu. Detaljno je objašnjen način upotrebe i prosto nisam mogao da verujem da je već posle prvog tretmana rezultat neverovatan. Dva prskanja pre spavanja na željeno mesto i muke rešene. To je bar što se tiče pazuha dok na dlanovima dejstvo i nije neko, ali možda posle dužeg korišćenja pokaže rezultate, videćemo. Za dlanove ću probati jonoforezu ako sprej ne pomogne pošto sam čuo da je izuzetno delotvorno. Sprej se zove perspi guard, britanski proizvod koji se nažalost nigde ne reklamira, a verujte mi ako je meni pomogao što se tiče pazuha, svakom će. Postoji i u obliku gela koji je blaži i može se koristiti i za lice, ali je potrebno malo više strpljenja, jer rezultati dolaze nakon dve nedelje korišćenja.

  Ipak ko zna šta bi bilo da sam otišao na tu operaciju. Ovako sam prezadovoljan i dobro razmislite šta gubite, a šta dobijate operacijom! Iz ove kože ne možemo, ali mislim da je danas već moguce boriti se protiv ovog problema bez tako radikalnih mera poput operacije koja sama po sebi nikada nije 100% sigurna. Pozdrav


 19. Zoki 06.07.2012

  Prije tri godine sam operisana od hiperhidroze u institutu u Sremskoj Kamenici. Moj život je od tada pravi pakao. Kompezatorno znojenje je obilno. Zdravstveni problemi su se javili. Prije operacije razmislite dobro, jer je lakše boriti se sa znojem prije operacije nego poslije. Pozdrav


 20. Srđan 23.05.2012

  Ne znam zašto ne pominjete jonoforezu. Imam problem sa znojenjem dlanova i tabana. Pre dve nedelje sam krenuo sa tretmanom jonoforeze. Rezultati su izvanredni. Možete je raditi i kod kuće. Nakon 10 tretmana dlanovi su potpuno suvi. Moj predlog je da se prvih nekoliko tretmana obavi kod dermatologa. Preporučujem kliniku dr bojić (ulica račkoga 7, beograd). Na klinici radi dermatolog dr Svetlana Minić. Doktorka je fenomenalna. Verujte mi, nema neželjenih efekata. Pojavi se nakon tretmana crvenilo koje nestaje nakon 2, 3 sata. Struja je izuzetno slaba, tako da nema razloga da se bojite da će se nešto strašno desiti. Aparat možete kupiti u srbiji po ceni od 220 ili 270 eura. Razlika u ceni odnosi se na broj kablova.


 21. marko 16.05.2012

  E ovako, kao i svi vi imam ovaj problem. Imam pitanje, student sam, nisam iz bg, pa da li mogu da dobijem taj uput na studentskoj poliklinici i ako mogu kome da se obratim? A sto se tice ne zeljenog znojenja posle operacije po ledjima stomaku, itd. Da li je obimno?


 22. marijana 07.03.2012

  Operisana sam 21. Marta 2011 u institutu sremska kamenica, operacija je prosla odlicno, nisam imala velike tegobe, ishod operacije je odlican, dlano vi mi se vise ne znoje a pravili su mi veliki problem od sedme godine. Operaciju je izvrsio dr. Ivan kuhajda kome sam veoma zahvalna za moje izlecenje. Celo osoblje grudne hirurgije je veoma ljubazno. Zao mi je sto za ovu operaciju nisam znala mnogo ranije, i preporucila bi je svima koji imaju problem sa hiprhidrozom, da se operisu jel je to jedini nacin za izlecenje.


 23. Maja 13.07.2011

  Pozdrav svima,
  pre godinu dana sam obavila ovu operaciju i "progledala". Nikakvih negativnih posledica nemam. Dlanovi i pazusne jame su odmah prestali da se znoje, a znojenje na nogama se drasticno smanjilo. Pomalo se oznojim na stomaku i ledjima, ali minimalno, onoliko koliko covek mora da se oznoji. Ceo zivot sam kubirila sa prekomernim znojenjem, bilo je trenutaka kad je bukvalno curila voda sa dlanova i ova operacija mi je zaista promenila život na bolje. Jedino sto se razlikuje od onoga sto kazu, jeste period oporavka. Nije bas da odmah mozete da budete u top formi. Mene je bolelo posle operacije, ali nakon 2 nedelje sam bila kao nova. Sve drugo super. Ljudi na institutu su divni. Svakom ko ima ozbiljan problem sa prekomernim znojenjem, toplo preporučujem: ) ) sve najbolje!


 24. Maja 13.07.2011

  Pozdrav svima, pre godinu dana sam obavila ovu operaciju i "progledala". Nikakvih negativnih posledica nemam. Dlanovi i pazusne jame su odmah prestali da se znoje, a znojenje na nogama se drasticno smanjilo. Pomalo se oznojim na stomaku i ledjima, ali minimalno, onoliko koliko covek mora da se oznoji. Ceo zivot sam kubirila sa prekomernim znojenjem, bilo je trenutaka kad je bukvalno curila voda sa dlanova i ova operacija mi je zaista promenila život na bolje. Jedino sto se razlikuje od onoga sto kazu, jeste period oporavka. Nije bas da odmah mozete da budete u top formi. Mene je bolelo posle operacije, ali nakon 2 nedelje sam bila kao nova. Sve drugo super. Ljudi na institutu su divni. Svakom ko ima ozbiljan problem sa prekomernim znojenjem, toplo preporučujem: ) ) sve najbolje!


 25. Dejan 06.06.2011

  Ja sam pre godinu dana odradio taj zahvat!! Ali tom operacijom ne resava se problem prekomernog znojenja, tacnije on se samo premesti na neki drugi deo tela. Tako da mi se sada ne znoje ruke ali zato mi se prekomerno znoje, grudi, ledja, zadnjica. . . . . Cak i ispod pazuha, pa i tabani i ako su mi rekli da se vise nece znojiti. Majca mi bude mokra u roku od pet minuta, moram tek sada voditi racuna o odabiru odece kako bih izbegao da mi fleke budu vidljive! Zato bih molio sve koji zele da se podvrgnu ovoj operaciji da dobro razmisle sta mogu da dobiju a sta da izgube!! Doktori vam kazu da samo 10% ljudi nakon operacije dobiju ovo sto sam ja dobio, iskreno mislim da je to sa procentima skroz obrnuto! Dobro razmislite molim vas!!!


 26. Djordje 19.05.2011

  Da li se desilo da su nekada nekoga odbili da operisu i ako jesu zasto???


 27. A.H. 03.02.2011

  Imala sam ovaj problem više nego 10 godina i sad zahvaljući lekarima u sremskoj kamenici mogu pričati svemu u prošlosti!!! Ne postoje reči s kojima bih mogla zahvaliti da su mi rešili poroblem kojeg sam imala u onoj meri da nisam smela ići među ljudima. Mogla sam nositi isključivo tamno odelo i to više puta menjala na dan jer mi je ispod pazuha uvek bio vlažno i naravno ogromne flekove. . Svima bih preporučila ovu operaciju jer stvarno su mi promenili život! Svi koji žele više da saznaju o operaciji slobodno me kontaktiraju, htela bih da im (iako indirektno) pomognem!


 28. Jelena 11.01.2011

  Za sve one koji se plase ove operacije, moram da kazem da nije nista strasno i nema nikakve potrebe za paniku. Ja sam operisana na institutu u Sremskoj Kamenici pre par meseci i prezadovoljna sam. Posle operacije sam par dan osetila mali bol u grudima i to je nestalo. Ja se vise ne znojim i mnogo sam srecna, hvala bogu da sam se toga resila. Operisao me je dr. Milosevic i veliko hvalaaaaa!!!!


 29. Dusan 05.01.2011

  Da li doktori u kamenici rade simpatektomiju i kod onih ljudi koji imaju eritrofobiju? x3mdusan@hotmail.com


 30. Gaga 03.01.2011

  Imam 24 god i iz Beograda sam. Jos u 7-om razredu sam primetila da se znojim vise u odnosu na svoje vrsnjake. Nemam problem sa prekomernim znojenjem tabana kao sto je dosta vas napisalo da ima, cak ni lica, meni veliki problem predstavlja znojenje ispod pazuha i dlanova manje vise. Po vasim komentarima meni se dlanovi u odnosu na vecinu i ne znoje ali zato sam ispod pazuha non stop mokra. Svi znamo da je to veliki socioloski problem i da izaziva nesigurnost i nelagodnost u svakom trenutku. Svi koji ste se susreli sa tim znate sta to znaci. Znojenje i kada je toplo i kada je hladno u nenormalnim kolicinama konstantno i jako cak toliko da probije i viseslojnu garderobu. Samim tim suzen nam je i izbor garderobe. Prijem u sremsku kamenicu mi je zakazan 11-og i jedva cekam. Mnogi ljudi grese jer iz straha i neznanja tj pre svega neinformisanosti ne zele da se podvrgnu ovoj intervenciji. Naravno da se o njoj malo prica i zna jer ljudi o takvim stvarima ne zele javno da pricaju pa cak ni ja. Do skoro sam to krila i od roditelja a kamoli od drustva. Znam da postoji mogucnost da dodje do kompenzatornog znojenja ali mislim da cak i ako se to desi da je nekako podnosljivije nego ispod pazuha. Javicu vam kako sam prosla nadam se da cu proci dobro kao vecina.


 31. Felix 10.10.2010

  Bio sam na toj intervenciji i nisam zadovoljan. Prekomreno znojenje lica i tabana nije prestalo i nije se ni malo smanjilo. Ova intervencija ima dobre rezultate kada je u pitanju znojenje dlanova i ispod pazuha. Kontaktirao sam sa osobama koje su operisane isti dan kao i ja i oni su prezadovoljni zbog suvih dlanova. Sto se tice kompezatorno znojenja najbolje je da u google ukucate thoracoscopic sympathectomy i da vidite sve lose strane intervencije. Iz nekog razloga vam nike nece predociti da vam se moze pojaviti znojenje lica tokom jela i sl.


 32. zainteresovana za operaciju 30.05.2010

  Zanima me da li operacija ima nezeljenah dejstava osim znojenja drugih delova tela?


 33. zainteresovana za operaciju 30.05.2010

  Ja sam cula da ima dosta nezeljenih efekata sto se tice srca pluca itd. . . Na raznim sajtovima kazu da je posle operacije zivot gori nego pre i da se ne preporucuje. . . Ali meni je cudno da ako to ima toliko nezeljenih efekata i posledica zasto se uopste i dalje primenjuje posle 30 godina. . . Moram priznati da sam bas bila zagrejana za operaciju ali posle upoznavanja posledica operacije pocinjem da se dvoumim. . Ipak imam samo 18 godina i plasim se da ovakvom operacijom zakomplikujem sebi zivot jos vise ali ne mogu vise da se borim ni sa hiperhidrozom. . Ne znam sta da radim???


 34. Vasil 05.05.2010

  Pozdrav svima, imam problem sa prekomernim znojanjem ispod pazuha pa bih da postavim neko pitanje. Zainteresovan sam da uradim torakoskopsku simpatektomiju, a cuo sam da se je operacija besplatna uz uput lekara opste prakse, t. E da je operacija pod zdravstvenim cenovnikom. Ja nisam iz srbije, tako da kao stranac trebao bih da platim 1000 eura. Student sam prve godine na ekonomskom fakultetu u beogradu, pa me zanima da li je moguce nekako preko studentske poliklinike ili kako vec, da ja uradim ovu operaciju samo sa uputom. Ako ne bicu primoran da platim 1000 eura, posto u mojoj zemlji za ovu operaciju kazu da prvi put cuju od mene (katastrofa) !!!


 35. Sladjan 30.04.2010

  Zdravo! Imam 17 god. I veoma mi je tesko da zivim sa znojavim dlanovima i stopalima. Nezgodno mi je da se rukujem za drugarima a da ne pricam o devojkama. Koliko puta mi se desilo samo da ispadnem glupav jer ne zelim da se rukujem sa devojkama jer su mi bile mokre ruke. Zelim da sto pre resim taj problem. Pre nekih 2 meseca sam cuo za "toraskopsku simpatektomiju" i nestrpljiv sam da odem na taj hirurski zahvat. Trenutno je skola i tesko mi je da pisem na casovima dok su mi znojavi dlanovi. Jedva cekam da se zavrsi skola i da odem na operaciju. Ne mogu vise ovako, osecam se kao da mi je neko vezao ruke. Ne mogu da imam normalne zivotne aktivnosi.


 36. MiloS 31.03.2010

  Veoma bitno!!! Neka pisu ljudi koji su izvrsili aktuelnu operacuju torakoskopsku simpatektomiju ne mislim o utiscima nakon operacije nedelju dana, mesec dana. Neka pisu ljudi koji su operisani pre godinu i vise. Nije mi jasno zasto ih nema sa komentarima. Zelim da cujem njihovo misljenje jer je ono najpouzdanije. Da li posle godinu i vise posle operacije, stanje tih ljudi zadovoljavajuce. Molim vas pisite, ovim menjate zivot drugim ljuduma.


 37. Comi 22.03.2010

  Imam 23 godine, i vec 10 godina imam problem sa prekomernim znojenjem dlanova i pazusnih jama. . Pre mesec dana sam cula da se torakoskopska simpatektomija obavlja i na vma, pored kamenice. . Potreban je uput lekara opste prakse za torakalnu hirurgiju. Nakon razgovora sa doktorom i pre intervencije neophodno je uraditi analize kao sto su rtg pluca, ekg, osnovne laboratorijske analize, zakljucak interniste i uzeti uput za stacionarno lecenje. Operisao me je dr. Bojan gulic, kome sam neizmerno zahvalna! Zelim i da pohvalim osoblje odeljenja torakalne hirurgije vma, koji su bili veoma strucni! Sada sam presrecna, prezadovoljna, i preporucila bih svima onima koji imaju ovaj problem da ga se sto pre rese. . . Srecno!!!


 38. Sneza 14.03.2010

  Vec 15 godina imam problem sa prekomernim znojenjem u predelu pazuha. Nekoliko puta sam bila kod dermatologa, koristila razne preparate, ali oni ili nisu imali nikakvog efekta, ili je on bio minimalan i prolaznog karaktera. Odlucila sam se za simpatektomiju i nisam se pokajala. Najvise su me brinuli ti potpisi iz nemanjine, a onda sam slucajno saznala da se intervencija uspesno vrsi i na vma, sto mi je mnogo vise odgovaralo, s obzirom da sam iz beograda. Operisana sam pre nedelju dana i prezadovoljna sam! (i efektom intervencije i osobljem) . Operisao me je dr gulic, za koga imam samo reci hvale i kome sam jako zahvalna. Za vma vam je potreban samo uput za spec. Pregled od lekara opste prakse, koji sam ja bez problema dobila na studentskoj poliklinici. Zatim se javite grudnom hirurgu koji ce vam lepo objasniti kako se intervencija izvodi, kako protice postoperativni tok i koje su moguce komplikacije. Ako se odlucite za operaciju, treba da nabavite rtg pluca, osnovne laboratorijske nalaze, ekg, misljenje interniste i uput za stacionarno lecenje. U bolnicu dolazite ujutru, operacija se izvodi u toku dana i vec sutradan, nakon vadjenja drenova idete kuci, sa dva mala rezica ispod pazusnih jama. Ja sam nakon operacije imala bolove u grudima i ledjima izmedju lopatica i otezano disanje, koji su vec nakon vadjenja drenova bili znatno blazi, a za par dana potuno prestali. Danas sam bila na kontroli, konci su skinuti, pazusne jame suve, a ja presrecna! Kod mene, bar za sada, nema kompenzatornog znojenja. Ponovo bih otisla na intervenciju, bez razmisljanja i preporucujem je svima onima koji na drugi nacin nisu uspeli da se rese ovog problema!


 39. Milos 05.03.2010

  Imam isti problem sa znojenjem i to ispod pazuha i dlanova. Pre nego sto mi se pojavio taj problem, normalno sam se znojio. Da kazem da sam pre dobijanja te "bolesti" bio izlozen napetoscu ne stresu. Ta napetost se javljala na uglavnom na ispitima, posto studiram. Napetost sam uspeo da uklonim jogom i afirmacijama, sto je i uspelo. Sada sam vecinom smiren i opusten jedino kada neka krajnja situacija zahteva da budem napet i nervozan. Ali sto je najgore problem je ostao. Ja se znojim i kada sam potpuno smiren i opusten. Cim ulozim neki psihicki napor bilo da ucim ili da se koncetrisem na nesto ili pricam sa nekom osobom, problem se javlja. Tokom vremena shvatio sam da problem dolazi iz glave. Ne mislim kao neka psihicka bolest koja moze da se leci, to nije psihicka bolest. Jednostavno cim mozak pocinje da dobija informacije iz okoline, signal iz mozga se prenosi na ostale kriticne tacke i dolazi do znojenja. U pocetku bolesti primetio sam da znoj sa pazuha ima naranzastu boju da kazem crvenu koja mi je ostavila posledice na majici koje ne mogu da se skinu pranjem. Ps, redovno sam vodio higijenu. To je prestalo bilo je na zacetku bolesti. Posto ne moze da se deluje na glavu nekim operativnim putem pronadjene su druge metode a jedna od njih je "torakoskopska simpaktetomija". Neznam sta se operise. Druge metode su razni perspiranti, drislol i ostale stvari koje se direktno apliciraju na mesto znojenja, ali nisu efikasni. Kao jedinu uspesnu metodu vidim "torakoskopsku simpaktetomiju" jer garantovano se deluje na neki nerv, nisam strucan po tom pitanju ali pretpostavljam i realno kada sagledam stvari to je i najbolje resenje. Danas sam bio kod lekara opste prakse i rekao za problem koji imam i ispricao mu kakve sam sve probleme imao sa tim. Povlacenje iz drustva, izbegavanje kontankta sa ljudima, odbijanja od strane devojaka, nesigurnost i sto je najvazije da svakog dana kada ustanete iz kreveta onako sanjivi i planirate sta ce te raditi za taj dan ili nesto drugo morate misliti kako da prikrijete to "zlo" sto slozite te ce se ostavlja i psihicke posledice i radja "stres" koji je kao sto znate uzrocnik mnogih bolesti. Sada zavisno od svake pojedinacne osobe, ako mozete da trpite to i da se izborite sa tim raznim metodama prikrivanja i maskiranja i da vam normalno izgleda da vas neko vidi sa natopljenom majicom ispod pazuha precnika 30 cm manje vise svaka vam cast, onda i ne morate da mislite na operaciju. Lekar opste prakse mi je dao uput da pregledam stitastu zlezdu i da vadim krv, da bi se utvrdilo da nije mozda dijabetes ili bolest stitaste zlezde, ja znam da nije ali neka. Kada vidim rezultate i ako se radi o hiperhidrozi a 90% radi, zahtevacu torakoskopsku simpaktetomiju" pa sta bude neka bude. Prihvatam rizik, bitke koje sam vodio sa prikrivannjem i nanosenjem raznih stvari na znojno mesto nisam dobio. Da zivim sa tim necu i ne mogu jer mi to stvara stres i sve ide u krug. Jedino mi je bitno kako da uzmem taj uput i obavim to. Ako dobijem taj uput i operisem se a operacija uspe ja cu svoj zivot poboljasti za 80% . A verujte mi ako nekom promenite zivot i on postane bolja osoba vratice vam se duplo i to duhovnim putem, da ne zalazim.: -) . Za sremsku kamenicu znam ali nisam znao da se to radi i u beogradu na vma, raspitacu se. Sada ako neko zna neka mi napise koja je procedura dobijanja uputa i ostalo. Problem imam 2 godine. Ja imam 22 godine. Ili ako neko zna neki bolji efikasniji lek za to ili nesto drugo neka pise. Za sad moja odluka ostaje na "torakoskopskoj simpatektomiji". Ako negde gresim, ispravite me, na greskama se uci.


 40. ALEKSANDAR 06.02.2010

  Cao! Od detinjstva imam problem znojenja dlanova i pazusnih jama. U poslednjih dve godine znojenje se mnogo povecalo i bukvalno sam 24 sata bio mokar. Uradio sam torakoskopsku simpatekeomiju na grudnoj hirurgiji na vma kod dr gulica! Dobio sam uput, a ostale papire nabavio na studenskooj poliklinici u bg. I oni daju uput, ali mora da se overi u opstini gde ste prijavljeni, tako da nisam nista platio. Veoma sam zadovoljan rzultatom! Znojenja vise nema, a ja se polako navikavam na suve dlanove i pazusne jame! Tako da preporucujem svima koji taj problem imaju da sto pre rese! Srecno. Pozdrav


 41. peca 03.12.2009

  Imam problem sa prekomernim znojenjem ispod pazuha. . . Htela bi da se operisem, ali se jako plasim nezeljenih efekata operacije, npr. Da cu se znojiti po ledjima, stomaku i preponama. . .


 42. Brankica 25.10.2009

  Pre dve nedelje resila sam problem prekomernog znojenja na klinici za grudnu hirurgiju u sremskoj kamenici. Moj proble je bio u dlanovima, stopalima i pazuhu. Znojenja vise nema. Bolovi u grudima su jos po malo prisutni ali nisu jaki, cak ne uzimam nista protiv njih. Postupak operacije nije tako naivan i nije bas onakav kako je to napisano u novinama pa cak i na ovom sajtu. Kada vas obaveste da ste na spsku za operaciju dolazite dan ranije i ostajete gde vas pripremaju za operaciju. Sutradan u prepodnevnim satima odlazite u salu, operacija jeste kratka, nakon toga vas bude dolazite u sobu, dobijate inekciju protiv bolova, i tada ste ok, nema bolova. Bolnicu napustate istog dana posle 17 casova, osim ako niste previse udaljeni onda ostajete jos jedan dan. Sa obe strane grudnog kosa imate po dve rupice, a ako ste pusac trece rupice u drenovi koji se skidaju istog dana na klinici. Bolovi se javljaju sutradan i to su jaci bolovi u grudima, otezano disanje pa je potrebno popiti nesto protiv njih. Bolovi traju par dana, ali su sve manji i manji. Nedelju dana nakon operacije odlazite na kontrolni pregled, a nakon mesec dana odlazite kod svog doktora da vam uradi snimak pluca. Saznala sam od osoblja da nakon 6 meseci od operacije oni vas pozivaju na kontrolu. Ps: svi koji imaju ovaj problem znaju da je to jako strasno, ja sam svoj resila. Bitno je da se za ovih 13 dana nisam ni jednom ni najmanje oznojila, mada upoznala sam par osoba koje su to isto uradile ali je znojenje prisutno u mnogo manjoj kolicini.


 43. daniel 24.10.2009

  Moje ime je dorina imam 32 god iz barica san okolina vrsca problem sa prekomernim znojenjem imam jos iz detinjstva ali iz godinu u godinu to je postalo sve intenzivnije prvo je krenuo sa dlanovima i pazusnim jamama posle je prelazilo na pete cak i lice koristila sam razne preparate kreme radila analize mesecima ali nisam nasla nijedan odgovori nista nije zasluzilo znojenje zadnjih 8 godina su za mene bile pakao. Pocelo je sve da mi smeta povlacila sam se u sebe postala sam jako nervozna cak sam pala i u depresiju nista nisammogla da radim sa rukama ako bi drzala papir za minut bi se pocepao nisam mogla podnesem glasnu muziku i smejanije zvuk telefona... Pocela sam da pijem antidepresije stalno sam trazila da budem sama ako sam razgovarala sa nekim nisam mogla da se skoncentrisem samo sam mislila na znojenje stalno sam bila bolesna cim sam izasla napolje jednog dana zvala me komsinica i rekla da ima neki clanak u novinama u vezi sa hiperhidrozom odmah sam pozvala institut u S. Kamenici i vec za mesec dana su me pozvali na operaciju nisam mogla da verujem dace makon ovo znojenje da nestane nikad necu moci dovoljno da se zahvalim osobi koja mi je dala taj clanak i spasila ove znojenje. Sigurno bih se celog zivota mucila sa tim. Operisana sam pre 2 nedelje posle operacije prvo sto sam primetila je da su mi dlanovi i pete suvi na svaki pokret sam proveravala dali je to zaista tako jer mi se ucinilo sa sanjam moj zivot se menjao sada vise se druzim jer se osecam sigurnijom i sto je najvaznije pocela sam da se smejem sto je pre bilo skoro nemoguce jer sam se osecala veoma nesrecna i cak sam mislila da nemam razlogadazivim ali eto pomocu ove operacije povratila mi se volja za zivoti po prvi put mogu da kazem da sam srecna i zadovoljna sa sobom imam dete od 3 ipo godine i on je nasledio isti problem nazalost do 18te god ne moze da se uradi nista ali ako bih mogla sutra bih ga bez razmisljanja odvela na operaciju pa eto svi koji imaju ovaj problem nek znaju da za ovu bolest koju niko ne razume postoji resenje... Hvala na poverenju.


 44. Cica 24.10.2009

  12. 10. 2009. operisana sam na klinici u sremskoj kamenici, operacija je uspesna. Proslo je vise od 10 dana a ja se ni jednog trenutka nisam oznojila ni najmanje. Problem je bio veliki, do toga da sam i na +40 morala da nosim carape, jer cim ih skinem pocinjem da se znojim preko dlanova, pazuha i stopala, nisam mogla da hodam, da se rukujem sa ljudima, jedan uzas. Posle operacije postoji bol u grudima, ali to je i normalno sve dok se pluca ne rasire. Potreban je mali odmor. Rane su male, lepak kojim je lepljeno se vec skida i ispod je mali rezic kao da ste se posekli na papir koji se gubi. Na ovoj operaciji sam upoznala par ljudi sa ovim problemom, kod nekih se posle operacije pojavilo znojenje ali u mnogo manjoj kolicini nego ranije. Postupak je malo drugaciji od onog koji je ovde naveden. Dan pre zakazane operacije javljate se klinici sa potrebnom dokumentacijom (snimak pluca, ekg i laboratorija) i tamo vas smete gde vas obradjuju za operaciju, sutradan u pre podnevnim satima je operacija, kada se probudite iz anestezije u sobi ste gde dobijete inekciju protiv bolova, i tada vas nista i ne boli. Istog dana posle 17 casova idete kuci ako niste mnogo udaljeni od kamenice u suprotnom ostajete jos jedan dan. Posle nedelju dana odlazite na kontrolu gde vam snimaju pluca i to je to. Receno mi je da za 6 meseci oni me pozivaju na jos jednu kontrolu. Osoblje je stvarno ok, klinika je super opremljena. Ps: moj savet je da ako imate probleme sa znojenjem da pre nego sto odete na operaciju da odete na predavanja koja se odrzavaju u kamenici i tamo ce vam sve objasniti, a imacete i prilike da se upoznate sa pacijentima koji su bas tada izasli iz sale.


 45. Dorina 23.10.2009

  Moje ime je Dorina imam 32 god iz Barica sam okolina Vrsca problem sa prekomernim znojenjem imam jos iz detinjsta ali iz godine u godinu to je postalo sve intenzivnije prvo je krenulo sa dlanovima i pazusnim jamama posle je prelazilo na pete cak i lice koristila sam razne preparate kreme radila analize mesecima ali nisam nasla nijedan odgovor i nista nije zaustavilo znojenje zadnjih 8 godina su za mene bile pakao pocelo je sve da mi smeta povlacila sam se u sebe postala sam jako nervozna cak sam pala i u depresiju. Nista nisam mogla da radim sa rukama, ako bi drzala papir, za minut bi se pocepao, nisam mogla da podnesem glasnu muziku, smejanje, zvuk telefona... Pocela sam da pijem antidepresive, stalno sam trazila da budem sama. Ako sam razgovarala sa nekim nisam mogla da se skoncentrisem, samo sam mislila na znojenje. Stalno sam bila bolesna jer bih se cim izadjem napolje prehladila. Jednog dana zvala me komsinica i rekla da ima neki clanak u novinama u vezi sa hiperhidrozom. Odmah sam pozvala institut u S. Kamenici i vec za mesec dana su me pozvali na operaciju. Nisam mogla da verujem da ce napokon ovo znojenje da nestane. Nikad necu moci dovoljno da se zahvalim osobi koja mi je dala taj clanak i spasila me od te nocne more. Sigurno bih se celog zivota mucila sa tim. Operisana sam pre dve nedelje, posle operacije prvo sto sam primetila je da su mi dlanovi i pete suvi, na svaki pokret sam proveravala da li je to zaista tako, jer mi se ucinilo da sanjam. Moj zivot se menjao, sada se vise druzim jer se osecam sigurnijom i sto je najvaznije pocela sam da se smejem, sto je pre bilo skoro nemoguce. Jer sam se osecala veoma nesrecno i cak sam mislila da nemam razloga da zivim. Ali eto, pomocu ove operacije povratila mi se zelja za zivot i po prvi put mogu da kazem da sam srecna i zadovoljna sa sobom. Imam dete od 3 i po godine i on je nasledio isti problem. Nazalost do 18te godine ne moze da se uradi nista, ali ako bih mogla sutra bih ga bez razmisljanja odvela na operaciju. Pa, eto, svi koji imaju ovaj problem nek znaju da za ovu bolest, koju niko ne razume, resenje postoji!


 46. Danica 29.09.2009

  Vec 17 god imam problem prekomernog znojenja u predelu pazuha, u tolikoj meri da moram da nosim sa sobom 3-4 majce (jer se znoj sliva do struka). To se pre svega odrazilo na moje psihicko stanje (povlacenje u sebe, nesigurnost...). Pokusavala sam na sve moguce nacine da bar ublazim, ali je efekat kratkog daha. Cula sam da je operacija pocela da se izvodi kod nas, ali i da kosta 1000 euru koliko dodjete bez uputa. Uput nije tesko dobiti (izdaje ga lekar opste prakse) ali je problem dobiti 3 potpisa iz rzz (nemanjina) iz ciste sujete sto se to radi u vojvodini. Ako neko zna nacin kako dobiti ta 3 potpisa molim za obavestenje, jer 1000 eur nije lako skupiti ili mozda neku ustanovu kod nas (npr. Vma) i kom se doktoru obratiti. Hvala unapred i pozdrav svima :-)


 47. borcica 23.09.2009

  Postovani, ja sam se operisala juce i mogu da vam kazem da je sve proslo u najboljem redu od osoblja, doktora do operacije, koja je uspesno obavljena. I svima bih preprocila koji imaju problem koji sam ja imala, mokri dlanovi sa kojih curi znoj, mokri tabani itd...


 48. Slavica 29.08.2009

  Ova intervencija se izvodi i u vma, klinika za grudnu hirurgiju i to vrlo uspešno. Sa teritorije beograda operacija je besplatna uz uput lekara iz nadležnog doma zdravlja.


 49. Pera 28.08.2009

  Prosle godine sam operisan od hiperhidroze u navedenoj instituciji. Receno mi je da kompenzatornog znojenja nece biti ili ce ga biti dok se telo ne navikne na manje zoja. Od tada je proslo vise od godinu dana i imam problem sa kompenzatornim znojenjem ledja, stomaka, prepona. . . . Veoma me je velika sramota bilo gde takav da se pojavim, nigde gde ima dosta ljudi ne idem. . . . Mislim da sada kada bi trebao da se odlucim na taj potez to ne bih uradio, stoga svakome ostavljam da sam odluci!!!!


 50. Ana 12.08.2009

  Zelela bih samo da kazem da ljudi treba dobro da se informisu pre nego se odluce za operaciju. Ja imam isti problem prekomernog znojenja dlanova, stopala i lica i verujte da znam kako to utice na kvalitet zivota. Jos koliko do juce sam bila spremna da obavim operaciju bez obzira na posledice, ali sam uspela da se smirim i da prihvatim da moram i dalje da trazim druga resenja posto izgleda da operacija to nije. Da li znate da je operacija zabranjena u svedskoj? Da li znate da postoji udruzenje ljudi koji su imali operaciju i koji se bore za njeno ukidanje? Da li znate kakve sve strasne posledice ona moze da ima? Moj predlog svima je da ne zure i da dobro razmisle o svemu. Postoje odredjeni lekovi za koje ljudi kazu da su im pomogli, kao i metoda iontophoresis za koju vecina kaze da ima pozitivno dejstvo. Hvala decku koji se potpisao kao glava za pomoc.


 51. xxx 23.07.2009

  Kako se za ovu operaciju nije vise culo a dosta ljudi ima problema sa tim? Svi koji su uradili ovu operaciju neka pisu da bi i drugi bili vise obavesteni. Zanima me koliko je sigurna operacija i koji su simptomi posle?


 52. Gordana 14.07.2009

  Ja imam ovaj problem i znam koliko je neprijatno upoznati se sa nekim, ali isto tako znam i da se najbezazlenija operacija moze pretvoriti u pravi pakao. Mora se pisati i o ruznim stranama ove operacije, a sigurno ih ima


 53. glava 07.07.2009

  Zasto je toliko malo poznata ta metoda lecenja (nova, a izvodi se od pre 30 godina u svetu) i zasto ima toliko oprecnih stavova o njoj. Pretpostavljam da je slicno i za mnogo hirurske intervencije, ali poenta je na drugoj stvari: koliko su ljudi spremni da se bore sa problemom, a koliko njih vide resenje u tome da ga preseku. Ne zelim da sudim o tudjim problemima, ali buduci da se informisete putem neta, verujem da se dobro pripremite pre pravljenja izbora. Evo nekih linkova, na osnovu kojih je nastalo ovo razmisljanje, pre presecanja stava o ovakvoj intervenciji: www.truthaboutets.com/pages/etsheadlines.html www.patient.co.uk/health/excessive-sweating.htm en.wikipedia.org/wiki/thoracoscopic_sympathectomy www.ets-sideeffects.net/


 54. zeki 05.07.2009

  Molim vas da mi opisete da li ste imali bilo kakvih negativnih efekata nakon operacije? Citao sam na forumima i ljudi su se zalili da im se nakon operacije gornji deo tela normalno znoji, ali donji deo ledja, prepone i tabani se znoje jos vise nego pre operacije. Devojka mi ima problem sa izuzetno obilnim znojenjem dlanova i meni to ne predstavlja problem, medjutim na nju to psihicki jako negativno utice. Molim vas da mi objasnite sta se radi na toj operaciji i koliko je bezbedna??


 55. Jaćim Milunović 04.07.2009

  Koliko košta? Hiperhidroza 1952. Prve pojave oko 20 godine i to na kolenima prilikom sportskih aktivnosti. Do tada sam bio aktivan atletičar – srednje prugaš i nisam imao takav problem. Tokom 30-tih se stanje pogoršavalo, tako da nisam bio poželjan partner u igrama s loptom, jer sam bio potpuno mokar i niko me nije smeo takvog dotaći. Oko 40-te sam i posle manjih aktivnosti bivao sav obliven vodom. U pedesetim me je znoj oblivao i prilikom mirnog sedenja (slivao se na tastaturu ili na hartiju za pisanje) i po ciči zimi se preznojavam. Sada sam dijabetičar, ali tada nisam bio. Sada imam 120 kilograma, ali sam tada imao 75-80, pa 90... Uvek sam bio pomalo „ nervčik“. Znojenje nogu sam držao pod kontrolom pomoću preparata koje su mi pripremali u apoteci. Nisam se usuđivao da sličan princip primenim na celo telo, ni sada se ne bih usudio. Znojenje je tako obilno i tako redovno da predstavlja zdravstveni problem, jer su mi leđa i ramena stalno mokra što se odrazilo na pojavu reume i sl. Nisam u prilici da se presvučem uvek kada se preznojim (2-3 puta dnevno) ima noći kada su mi čaršavi i pokrivač potpuno mokri i moram da ustanem i promenim posteljinu.


 56. Aleksandra Simijonovic 29.06.2009

  Ja sam srecna sto u Srbiji postoji lek... Mozda neko misli da to nije toliki problem, ali ja znam kako je tesko nositi se s tim, zato jedva cekam da se operisem!


 57. Miroslav 11.05.2009

  Milorade javi se ako mozes da se informisem o nacinu lecenja. Miroslavmolnar@yahoo. Com


 58. Miroslav 11.05.2009

  Odavno trazim ovako nesto. Znojenje mi predstavlja veliki problem. Milorade, da li si imao uput za operaciju ili si platio? Ako nije tajna, koja je cena?


 59. Milorad NS 10.05.2009

  Pre 11 dana mi je urađena torakoskopska simpatektomija na klinici za grudnu hirurgiju u sremskoj kamenici. Dlanovi koji su mi se prekomerno znojili su sada potpuno suvi. Više se ne ustručavam da se rukujem sa drugim ljudima, a posao koji radim (izrazito manuelno zanimanje) mi je znatno olakšan. Posle operacije nekoliko dana sam uzimao analgetike, sada je i bol prošao, a rezultat operacije je ostao. Svaka preporuka!


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde