Botox- prva linija odbrane od starenja


Statistika pokazuje da je tretman botox-om najčešće izvođena procedura u ordinacijama plastičnih hirurga u Americi ( 2008 godine – 2,5 miliona tretmana Botoxom u US), a slično je u Evropi i našoj zemlji. Botulinum Toxin je sigurno sredstvno u rukama plastičnog hirurga koje se u estetske svrhe upotrebljava više od 15 godina, a u medicinske svrhe kao medikament u oftalmologiji, urologiji, neurologiji i ginekologiji više od 20 godina.

Šta je botoks? 

Botoks (Botox) predstavlja toksin bakterije Clostridium botulinum koja proizvodi 8 različitih toksina. U medicinske svrhe se koriste toksin A i toksin B koje proizvode nekoliko različitih kompanija, a koji su prošli adekvatna klinička istraživanja i regulativne procese te su odobreni za korišćenje u medicinske u estetske svrhe.

Čemu služi botoks?

U estetske svrhe botox se koristi za prevenciju nastanka i produbljivanja mimičnih bora na licu, vratu i šakama. U rukama iskusnog plastičnog hirurga efekat je prirodan izgled lica bez bora koje nastaju mrštenjem, nabiranjem čela, smejanjem, prilikom govora...

Ova metoda se koristi i u lečenju migrene i hiperhidroze (prekomernog znojenja). Postoji širok spektar indikacija za primenu botoxa u medicinske svrhe u oftlamologiji, urologiji, ginekologiji i neurologiji.

Ipak, danas se botox najčešće koristi za lice. Najčešće izvođene intervencije su sledeće: 

 • Botoks bora između obrva.
 • Botoks bora u korenu nosa.
 • Botoks bora nastalih nabiranjem čela i mrštenjem.
 • Botoks bora oko očiju.
 • Botoks bora u predelu donjeg kapka.
 • Botoks za podizanje obrva.
 • Botoks za ublažavanje bora oko usana.
 • Botoks za ublažavanje bora na bradi.
 • Botoks za ublažavanje bora na vratu.

Kako izgleda tretman botoksom? 

Tretman botox-om nije bolan, ne zahteva posebne pripreme i odmah nakon tretmana se osoba može vratiti uobičajenim životnim aktivnostima, naneti kremu ili šminku. Efekat botoksa traje oko 6 meseci, a redovnom upotrebom se efekat može i produžiti. Tretman botoksom se može kombinovati ili biti praćen i drugim procedurama kao što su dermalni fileri, PRP i lipofiling.

 

Šta očekivati nakon botoksa?

Zabluda je da osoba nakon tretmana botox -om izgleda mumificirano i neprirodno i takav izgled je posledica nestručnog i neadekvatnog davanja botoksa. U praksi je suprotno, dobija se svež, odmoran i jedar izgled lica, a smanjena pokretljivost mišića lica sprečava nastanak novih i produbljivanje već postojećih bora. Nakon tretmana botox -om, pacijent se može prirodno smejati, mrštiti i pokazivati svoje emocije na licu.

Ono što je najvažije za pacijente koji se odluče za tretman botox-om je da pažljivo odaberu lekara i ordinaciju ili kliniku plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije u kojoj će tretman biti obavljen, obzirom da je medicinska, ali i estetska, komponenta primene botoksa deo višegodišnjeg treninga i prakse specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije.

Želite da zakažete botoks tretman?

 

 Zakažite pregled

 

Podeli tekst:

Dr Dragana Petrović-Popović je specijalista plastične, rekonstruktivne i estetiske hirurgije. Dragana je oduvek stremila da rad sa pacijentima koji boluju od melanoma podigne na viši nivo, te otuda ne čudi što je upravo...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

 1. Brankica 20.05.2019

  Botox, hijaluronske filere i mezoterapiju radim kod dr Petrović-Popović već deset godina i za mene je vreme stalo,


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde