Estetska hirurgija, antiaging i beauty industrija


Estetska hirurgija predstavlja samo jedan deo velike hirurške grane: plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije, a antiaging i nehirurške metode podmlađivanja i modeliranja lica i tela su samo mali deo onoga čime se plastični hirurzi bave u svom svakodnevnom radu.

Plastična, rekonstruktivna i estetska hirurgija je grana koja rešava probleme i/ili sprečava da do problema uopšte i dodje. Ova grana hirurgije u sebi sadrži i svojevrsnu umetničku komponentu, jer su rezultati rada plastičnog hirurga izloženi spoljašnjosti i samim tim i vidljivi, te je neophodno da ovakav profesionalac ima osećaj za lepotu i celinu, osim precizne ruke, iskustva i znanja. Nema kompromisa kada su u pitanju tumori kože i potkože, poštovanje onkoloških principa, potom velike rekonsturkcije stečenih ili urođenih nedostataka delova tela, povrede ili komplikacije drugih operacija. Međutim i sam estetski deo operacije ispoljava svoj krajnji rezult u minimalno vidljivom ožiljku i potpuni funkcionalnom estetskom aspektu i to je cilj kome savesni plastični hirurg teži. Plastična, rekonstruktvina i estetska hirurgija ima dodir sa svim granama medicine i neraskidivo je pevezana. U današnje vreme sa brzim razvojem antiaging i beauty industrije plastični hirurzi imaju svoje mesto i na ovom polju.

Antiaging

Zaštita od sunca

Najpre, govorimo o zaštiti od sunca kao apsolutnom imperativu u prevenciji tumora kože i melanoma.

Da, slobodno možemo letovati, ali je neophodno pridržavati se par jednostavnih saveta:

  • izbegavati sunčanje kada su sunčevi zraci najštetniji,
  • obavezno nanošenje kreme za sunačanje visokog faktora,
  • obavezno nošenje šešira, naočara i nošenje garderobe prirodnih materijala kada duže boravimo na suncu,

Ovim ne samo što time preveniramo tumore kože i melanom već preveniramo i starenje kože. Pravila se odnose i na bebe i decu, tačnije sa zaštitom od sunca se počinje od rodjenja.

Profesionalna nega

Kada govorimo o antiagingu svima su dobro poznati Botox, hijaluronski fileri, mezoterapija, PRP, niti, stimulatori kolagena, laseri itd., a potom i estetske operacije. Kombinacijom svih ovih metoda pravilno doziranih i režimom koji je isplanirao Vaš plastični, rekonstruktvini i estetski hirurg, svež, mladalački i blistav izgled može biti očuvan.

Nega u kućnim uslovima

Uz sve ove tretmane neophodno je pravilno negovati i hidrirati kožu i u kućnim uslovima, a kao nadogradnja hijaluronskim filerima (koji se injektiraju) i kolagen stimulatorima. U saradnji sa plastičnim hirurzima koji hijaluronske filere i stimulatore kolagena primenjuju ubrizgavanjem u odredjene delove kože i potkože proizvedeni su preparati za negu na bazi hijaluronske kiseline, soka aloje, glukozamina morskog porekla i ekstrakta morskih algi, radi poboljšanja hidratacije kože. Postoje i oni na bazi kolagena koji poboljšavaju strukturu kože i sadrže kolagen, vitamin C i stimulatore kolagena prirodnog porekla. Ovakve preparate preporučujem kako svojim mladim pacijentima koji tek počinju sa pravilnog negom i kod kojih rešavamo probleme akni i ožiljaka od akni, tako i pacijentima koji već primenjuju hijaluronske filere, botox, mezoterapiju ili su imali neku od estetskih operacija.


Podeli tekst:

Dr Dragana Petrović-Popović je specijalista plastične, rekonstruktivne i estetiske hirurgije. Dragana je oduvek stremila da rad sa pacijentima koji boluju od melanoma podigne na viši nivo, te otuda ne čudi što je upravo...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Eleonora 06.06.2019

    Doktroka Petrović-Popović je izuzetno prijatna osoba, jako stručna i profesionalna, Svaka preporuka.


  2. Ivona 26.05.2019

    Operisala sam grudi pre par godina kod dr Petrović-Popović i sada planiram jos jednu estetsku operaciju. Doktorka je vrlo profesionalana i detaljna i uvek dostupna za svoje pacijente.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde