Mezoterapija- tajna podmlađenog izgleda kože

Mezoterapija i primena 

Mezoterpija (Mesotherapy), originalno je osmišljena u Evropi, u Francuskoj. Predstavlja minimalno invazivnu tehniku koja se sastoji od subkutanog ubrizgavanja različiti mikstura vitamina, ekstrakata biljaka, lekova i bioaktivnih substanci u zavisnosti od indikacija i potreba.

Najveću popularnost mezoterapija ostvaruje na polju razlaganja masnih naslaga i podmlađivanja i zatezanja kože tzv. rejuvenacije, ali spektar mogućnosti ove terapije je daleko širi, od celulita, strija, opštene kože, lošeg kvaliteta kose, alopecije do lečenja akni i ožiljaka.

Mezoterapija (od grčkih reči messo - sredina i therapeia - medicinski tretirati) je nehirurški medicinski tretman kojim se pod kožu ubacuju aktivne supstance različitog sastava. Pre ere mezoterapije ovaj koncept distribucije i aplikacije lekova preko kože je primenjivan u terapiji bola, sportskoj i fizikalnoj medicini i reumatologiji. U ovim granama i danas zauzima svoje mesto, a posebno je popularna kod profesionalnih sportista.

Preparati i očekivanja

Istorijski gledano, mezoterapija je u upotrebi oko 50 godina i opseg njene primene se širi iz dana u dan. French Society of Mesotherapy postoji od 1964 godine, i danas funkcioniše u sprezi sa zdravom ishranom, hormonskom substitucijom, vežbanjem i nutritivnim suplementima, a sve to u svrhu odlaganja ili izbegavanja hirurških zahvata.

Ovo se posebno odnosi na lipolizu tj. na razlaganje masnih naslaga koje se ne mogu ukloniti ni restriktivni dijetama ni vežbanjem. Danas na tržištu postoje gotove formule preparata koji se ciljano koriste za lipolizu, različite oblike celulita, opadanje kose, opuštenu kožu i strije.

Poznati su i preparati za tzv. mesolift i mesoglow koji služe za prevenciju i održavanje tonusa i sjaja kože, prevenciju bora i nabora kao i za zdrav i lep ten (posebno kod pušača). Tako da od mezoterapije i primene koktela vinamina, minerala, proteina, hemeopatskih remedija, i lekova možemo očekivati rejuvenaciju (mesoglow) i blago poboljšanje tonusa kože i potkože (mesolift), kao i samnjenje u obimu usled razlaganja masnih naslaga na stomaku, butinama, nadlakticama, podbradku i poboljšanje izgleda kože u regijama gde se nalazi celulit i strije, kao i akne i ožiljci od akni. Jednostavno rečeno nakon primene ovih tretmana lice treba da izgleda kao da smo se dobro naspavali i odmorili na svežem planinskom vazduhu, a telo kao da smo bili na aktivnom odmoru sa puno plivanja i zdrave hrane.

Mere opreza

Mezoterapija nije zamena za plastičnu i estetsku  hirurgiju, niti to može biti. Danas su tržište i mediji preplavljeni ponudama, a mnogi koji primenjuju ovu proceduru sebe nazivaju Medical Aestetics ili Antiaging specijalistima. Ove specijalizacije ne postoje ni u našoj - ni u drugim zemljama, a zvanje specijaliste stiče višegodinjim specijalističkim treningom i edukacijom iz neke odredjene oblasti, što poludnevni kursevi svakako nisu.

Preporuka je da se pacijenti dobro raspitaju o tome šta su realna očekivanja i mogućnosti ovih tretmana i ko ih sprovodi, a u rukama stručnjaka čija je specijalnost koža i potkožno tkivo, mezoterapija može biti odlična metoda održavanja i prevencije, kao i poboljšanja izgleda kože, potkože i kose.


Podeli tekst:

Dr Dragana Petrović-Popović je specijalista plastične, rekonstruktivne i estetiske hirurgije. Dragana je oduvek stremila da rad sa pacijentima koji boluju od melanoma podigne na viši nivo, te otuda ne čudi što je upravo...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde