Cistična fibroza

Cistična fibroza ili mukoviscidoza je bolest koja se nasleđuje autozomno recesivno. To je jedna od najšešćih genetskih bolesti belaca. Karakteriše se promenama na plućima i pankreasu gde se stvara gusti, mukozni sekret koji može dovesti do zapušenja bronhiola i pankreasnih kanala, što dovodi do čestih zapaljenja i insuficijencije ova dva organa. Cistična fibroza može dovesti i do poremećaja ostalih organa: semenih kanalića u testisima usled čega nastupa sterilitet, poremećaja u sistemu organa za varenje, dijabetesa.

Uzrok nastanka

Uzrok cistične fibroze je tačkasta mutacija na hromozomu 7. Posledica ove mutacije je defekt na proteinu koji reguliše transport jona hlora kroz ćelijsku membranu. Ovaj protein je nazvan transmembranski regulator cistične fibroze (TRCF). Zbog ovog defekta je sekret koji produkuju razne žlezde vrlo gust i lako dovodi do zapušenja izvodnih kanala ovih žlezda koji uzrokuje oštećenja tkiva. A znojne žlezde produkuju sekret - znoj, koji je vrlo bogat jonima hlora, jer se hlor ne resorbuje zbog defekta hloridnih kanala.

Klinička slika

Prvi simptom ove bolesti može se javiti na samom rođenju, kada je prva stolica - mekonium, jako gusta što može izazvati opstrukciju crevne pasaže - ileus. Plućna bolest je posledica nekolicine faktora koji deluju u kombinaciji. Prvo je zaostajanje viskoznog i lepljivog sekreta u disajnim putevima koji sprečava normalno odstranjivanje bakterija i infektivnih čestica, nadalje, promenjenog odbrambenog sistema sluzokože i trajne upale koja dovodi do konačnog oštećenja. Donje disajne puteve u takvim okolnostima naseljavaju neke bakterije (Pseudomonas aerigunosa , Pseudomonas aerigunosa) koje i uz najintenzivnije lečenje antibioticima nije moguće potpuno eliminisati. U manjem broju slučajeva javljaju se virusne ili gljivične infekcije.

Ponavljanje infekcija dovode do upalne reakcije i nagomilavanja produkata upale, koji dovode do začaranog kruga pojačanog stvaranja sluzi, njenog još težeg odstranjivanja i razaranja plućnog tkiva. Upala je prisutna u disajnim putevima dece s cističnom fibrozom već u od 4 nedelje, i prvi je stepen hronične, progresivne plućne bolesti. Konačno, na plućima nastaju bronhiektazije, prošireni disajni putevi u kojima nema normalne cikrulacije vazduha, već su puni sekreta. Plućna funkcija je vremenom sve manja. Znakovi plućne bolesti mogu biti ponavljanje upale pluća, kašalj, ubrzano i otežano disanje. U starijih bolesnika (adolescenata), kod kojih su plućne promene već uznapredovale, može se javiti i manje ili veće krvarenje iz pluća. Što se ranije jave simptomi od strane pluća, to bolest ima teži oblik.

Osim plućne bolesti, koja je prisutna kod gotovo svih bolesnika, mogu se javiti i trajne upale sinusa, nosni polipi i trajna upala srednjeg uva. U gastrointestinalnom traktu najčešće je oboleo pankreas. U početku je poremećena njegova egzokrina funkcija, a kasnije i endokrina, pa se može javiti i dijabetes. Usled poremećene egzokrine funkcije javljaju se problemi sa varenjem u smislu masne stolice, loše resorpcije u crevima. Može se javiti i hepatitis, a kasnije i ciroza jetre. Sterilitet usled zapušenja semenih kanalića jer je produkcija spermatozoida smanjena (azospermija). Gubitak težine i zastojanje u rastu.

Dijagnoza

Postoji nekoliko metoda za otkrivanje bolesti. Vrlo pouzdan, indirektan način za određivanje poremećene funkcije CFTR, jeste određivanje koncentracije hlorida u znoju. Kad se ponavljanim znojnim testom utvrde patološke vrednosti, pristupa se genetskoj analizi. Dijagnoza može se postaviti i pre rođenja, odnosno kod novorođenčeta bez znakova bolesti. Radi se genetska analiza iz ćelija amnionske tečnosti, a kod novorođenčeta se već može uraditi i znojni test koji se dopunjuje genetskom analizom.

Lečenje

Vrlo je važno što ranije postaviti dijagnozu bolesti i započeti pravilno lečenje. Lečenje deteta s cističnom fibrozom je svakodnevno, tokom celog života, a sastoji se iz niza farmakoloških, prehrambenih i fizikalnih mera koje se međusobno dopunjuju. Tretman se sastoji od uzimanja lekova i vitamina, enzima i posebne hrane, inhaliranja lekova ili rastvora, fizikalne terapije nekoliko puta dnevno. Svakih nekoliko meseci, ili po pogoršanju simptoma plućne bolesti, potrebno je sprovoditi i antibiotsku trerapiju u bolnici, obično u trajanju 2 - 3 nedelje. Osim toga, potrebne su redovne kontrole nekoliko puta godišnje.
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 8

 1. Aleksandar 25.01.2013

  Dali se cisticna fibroza javlja jos od rodzenja? Dali se ona moze javiti i u starosti? Moja majka ima simptome cisticne fibroze pluca, a javili joj se u 60-setoj godini zivota. Isto je imala i moja baka.


 2. 01.07.2012

  Pošto smo tek saznali da beba od četiri mjeseca ima ovu bolest i tek je počela primati Kreol molim vas koji se već nosite sa ovim problemom da mi javite da li se može desiti da dijete ne prihvata ovaj lijek, jer i pored njegove primjene ona i dalje povraća i gubi na težini i postoji li neka zamjena za Kreol?


 3. Novaković Živko 02.06.2012

  Imam cističnu fibrozu kostiju. Gde mogu da se informišem?


 4. vladance 05.11.2009

  Postoji udruzenje osoba sa cisticnom fibrozom u Srbiji videti na www.cfsrbija.rs


 5. Mirjana-Mina 22.10.2009

  Zaboravila sam da ostavim e-mail adresu na koju moze da mi se javi, [email protected] Com


 6. MIRJANA 21.10.2009

  Zdravo, molim Dusicu Smiljanic koja ima cisticnu fibrozu ako moze da ostavi svoj broj telefona.. Ja sam Minna, moje dete ima cf. pa bih volela da se cujemo


 7. Dusica Smiljkovic 25.09.2009

  Ja sam pacijent sa cisticnom fibrozom od detinjstva. Imam 36 god, dete 13god, zdravo, pravo. Da bolujem od te dijagnoze nisam znala sve do pre 8 god kada sam na vma ostala i tada mi je stavljena tacka na tu bolest. Najme od detinjstva sam imala masne stolice, prolaps rektuma koji sam tek 2003 god morala da operisem i tek tada sam pocela sa nekom redovnom terapijom jednog leka kreon 2500. 2007 god sam se javila na institutu za majku i dete i tamo dalje nastavljam sa lecenjem. Ova bolest mi je obuhvatila da imam dijabet 1 (4x sam na insulinu), apces bubrega, operacija polipa u nosu 4x, prolaps rektuma III stepena, osteropolozu, cistu 6mm na glavi pankreasa. Zivim zivot kao normalan svet. Ne radim ne mogu, zivim od materijalne pomoci i na tudju negu nemam pravo jel sam zapravo pokretna, vidim, cujem. Molim Vas da li covek koji kaslje kao tuberkuloza je nista, ima gusenja stalno, bolovi u stomaku da nekad cesto nocu ne moze da izadje iz wc, da ne pricam kakve su masne stolice koje su od operacije kada imam bolova u stomaku nekontolisane, bolovi u zglobovima od pseudonoma bakterije koja mi svaku kost napala nemogu do sat vremena kada ustanem da se raskocim, a o hipoglikemiji i hipeglikemiji kad kako da ne pricam. I kako ja da vodim zdrav nacin zivota, nabavku lekova sa mojih 5400din mesecnog prihoda. Pozdrav veliki, neka mi neki doktor kaze sta misli o osobi sa 40kg kako neki imaju prava na tudju negu a neki ne. Ja bih volela da radim ali ajde kako, gde? Kad stalno kasljem, stalno po wc-i, neispavana, 3-5x po 15-20 bo bolnicama, stalno na kortiko terapijam. Hvala puno i nadam se da cu dobiti nekakav i bilo kakav odgovor


 8. Gabriela 27.10.2008

  Zasto niko ne govori da se od ove bolesti i umire? Ja sam 1999 g.izgubila sestru koja je bolovala od CF! Imala je svu mogucu negu i lecila se u inostranstvu, ali ni to nije bilo dovoljno da ostane sa nama!!! Neka ljudi znaju sa cime se bore!


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde