Orhitis


Orhitis predstavlja zapaljenje jednog ili oba testisa najčešće uzrokovana infekcijom.

Uzrok nastanka

Orhitis može da uzrokuje veliki broj različitih bakterija i virusa. Obično je posledica epididimitisa. Od virusa najčešći uzročnik je mumps virus (uzročnik zauški). Takođe orhitis se javlja u 2 - 20% ljudi bruceloze. Orhitis može biti posledica seksualno transmisivih oboljenja kao što su gonoreja i hlamidija. Od bakterija uzročnici mogu biti i Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus i Streptococcus.

Faktori rizika su godine starosti iznad 45 godina, rekurentne infekcije urinarnog trakta, operativni zahvati genitourinarnog trakta, dugogodišnje korišćenje katetera, veliki broj seksualnih partnera, rizično seksualno ponašanje.

Klinička slika

Od simptoma se javljaju otok testisa, crvenilo, osećaj težine u testisima, bol u preponama i testisima, osetljivost, dizurija (bol pri mokrenju), povišena telesna temperatura, bol pri ejakulaciji, nekada prisustvo krvi u spermi.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, objektivnog pregleda, pregleda urina, urino kulture, krvne slike, ultrazvuka.

Lečenje

Lečenje zavisi od uzročnika. Kada je uzročnik bakterija ordiniraju se antibiotici. U slučaju gonoreje i hlamidije neophodno je istovremeno lečenje oba partnera. Mogu se primeniti i analgetici i antiinflamatorni lekovi. Kada je uzročnik virus daju se samo analgetici, preporučuje se odmor sa elevacijom skrotuma i hladnim oblogama.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Dragan 16.09.2017

    Imam bol u testisima, tokom spavanja. Urino kultura i urin su mi pozitivni i nema bakterija. Molim za savet.


  2. dalibor 05.10.2014

    Imam problem sa otokom desnog testisa, koji se ponavlja na svaka 4, 5 meseca, u zadnje 3 godine. Lecili su me sa pancefom fortekom penicilinom gentamicinom itd, a uradio sam tumor markere, briseve, urin krv, ultra zvuk svih organa i naravno testisa, i uvek kazu da je sve uredu, a problem se uvek vraca. Stvarno ne znam sta vise da uradim da resim ovaj problem??? Hvala.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde