Orhitis


Orhitis predstavlja zapaljenje jednog ili oba testisa najčešće uzrokovana infekcijom.

Uzrok nastanka

Orhitis može da uzrokuje veliki broj različitih bakterija i virusa. Obično je posledica epididimitisa. Od virusa najčešći uzročnik je mumps virus (uzročnik zauški). Takođe orhitis se javlja u 2 - 20% ljudi bruceloze. Orhitis može biti posledica seksualno transmisivih oboljenja kao što su gonoreja i hlamidija. Od bakterija uzročnici mogu biti i Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus i Streptococcus.

Faktori rizika su godine starosti iznad 45 godina, rekurentne infekcije urinarnog trakta, operativni zahvati genitourinarnog trakta, dugogodišnje korišćenje katetera, veliki broj seksualnih partnera, rizično seksualno ponašanje.

Klinička slika

Od simptoma se javljaju otok testisa, crvenilo, osećaj težine u testisima, bol u preponama i testisima, osetljivost, dizurija (bol pri mokrenju), povišena telesna temperatura, bol pri ejakulaciji, nekada prisustvo krvi u spermi.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, objektivnog pregleda, pregleda urina, urino kulture, krvne slike, ultrazvuka.

Lečenje

Lečenje zavisi od uzročnika. Kada je uzročnik bakterija ordiniraju se antibiotici. U slučaju gonoreje i hlamidije neophodno je istovremeno lečenje oba partnera. Mogu se primeniti i analgetici i antiinflamatorni lekovi. Kada je uzročnik virus daju se samo analgetici, preporučuje se odmor sa elevacijom skrotuma i hladnim oblogama.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 18

 1. Sandra 21.10.2021

  Dobar dan,molim vas za pomoc.Moj suprug je u inozemstvu,ima problem s otekom lijevog testisa,desni mu je izvađen prije 20 godona (vodena kila se zakomplicirala).likevi testis mu je natecen,cino mi se da ima vode u njemu i crven je ne boli na dodir,vec samo kad stoji i to povremeno,B se od jucer smanjila,S obzirom da je u inozemstvu,imate li koji prijedlog za ljecenje tj ljekove ili mu savjetujete da se vrati kuci i da ide kod doktora.Hvala i pozdrav.


 2. Jaroslav 14.06.2021

  Bol u desnom testisu i otok osim hladnog obligatoire sta jos posto nisam trenutno u zemlji i kosta puno. Molim vas odgovorite mi. Pozdrav


 3. slobodan 29.05.2021

  jaki bol iotok desnog tes tisa crvenilo na koži testisa koja je terapija potrebna


 4. Jops 18.05.2021

  Prvo je krenuo svarb testisa onda crvenilo penisa onda nesto kao bubuljice. Svuda po testisima mazo sam tridem kremu i canesten nista nastavlja onda crvenilo i otok testisa pomoc molim


 5. Bojan 13.03.2021

  Pronadjena mi je voda u desni testis reko mi doktor mora da se operise sta da radim..


 6. Bojan 28.02.2021

  Imam otecen desni destis vec duze vreme smeta mi mnogo nemo gu da se sagnem odma osetim bol sta treba dauradim...


 7. Lazar 03.02.2021

  Otekao mi desni testis i boli pri dodiri, kad ležim boli kad sam na nogama prestane bol, imam i bol kod stomaka desno dole. Šta da radim bol je odvratan


 8. Stevica 18.11.2020

  Vukao sam neki nameštaj,sutradan sam osetio bol u desnom testisu,kada mirujem nemam bolove a na dodir osećam bol. Testis je sa te strane bio crven, i veci od levog,to traje već tri dana. .


 9. Enes 09.11.2020

  Imam probleme sa desnim testisom boli me pa prestanu bolovi onda peče posle bol se javlja povremeno i osetio sam neku prommijenu na testisu valdijo sam krvne nalaze pokazalo da imam malo bakterije H a pre testisa me znaju isto i prepune povremeno da zabole zbog ove situacija sa covidom Neradi doktori urlog pa dali ima ko kakav odgv kako Dami pomogne


 10. Ratomir 20.10.2020

  Imam problem sa levim testisom. Pre par dana sam dobio temperaturu, a nakon toga sam osetio bol u predelu prepona,pogledao sam i uocio veliki otoklevog testisa. Zanima ne sta moze da bude uzrok i kako se leci. Hvala!


 11. Nikola 16.09.2020

  Pre godinu i po sam operisao tumor testisa levi testis mi je odstranjen malo po malo polako sada su poceli jaki i sve jaci bolovi u desnom testisu molim vas dali ima neki lek i sta dalje da radim.to su notorni bolovi


 12. Fahret Sabani 09.08.2020

  Tupi bol u desnom testisu i na vrhu testisa imam grudicu kao zrno pirinca veci je bol prilikom dodira i duz nozi sta moze biti uzrok i sta mi preporucujute bio sam kod urologa ultra zvu kazuje sve cisto urolog mi je reko kao upala pio sam tablete bilo je bolje kad sam zavrsio sa tablete opet je nastao bol bavim se gradjevina da nije uzrok tezak poso


 13. Zvonko Ljubomirovic 22.07.2020

  Imam problem sa desnim testisom oteko i na dodir jako boli bol se pojavio od juce i imao sam temperaturu sta da radim


 14. Lazar 28.06.2020

  Otekao mi desni testis i boli me jeduno pri dodiru citao sam nesto po netu i bolje da nisam ne znam sta da radim ima neko neki odgovor ili slicni problem.


 15. Ivan 01.06.2020

  Imam bol u testisima, u preponi i povremeno trnjenje nogu, pa me zanima kako to da lečim i koji lek da uzimam. Unapred zahvalan


 16. Zlatko 05.02.2020

  Imam problem već 10-11 dana. Počelo je sa sukrvicom u spermi. A dan dva posle toga počeli su blagi bolovi u ljevom testisu i blage temperature. A zatim otok ljevog, i veće temperature, do 40. I mučile su me bol i visoka temperatura nekih 3 dana. Sad je prestala, i apetit mi se vratio, i bol je manja, naravno što se manje krećem. I budim se mokar, preznojavam se kad god zaspim. Ali otok mi sporo prolazi. Koliko traje i koji čaj ili šta već ubrzava izlječenje? Pozdrav!


 17. Dragan 16.09.2017

  Imam bol u testisima, tokom spavanja. Urino kultura i urin su mi pozitivni i nema bakterija. Molim za savet.


 18. dalibor 05.10.2014

  Imam problem sa otokom desnog testisa, koji se ponavlja na svaka 4, 5 meseca, u zadnje 3 godine. Lecili su me sa pancefom fortekom penicilinom gentamicinom itd, a uradio sam tumor markere, briseve, urin krv, ultra zvuk svih organa i naravno testisa, i uvek kazu da je sve uredu, a problem se uvek vraca. Stvarno ne znam sta vise da uradim da resim ovaj problem??? Hvala.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde