Induratio penis plastica

Induratio penis plastica (sclerosis fibrosa penis) je bolest koja se karakteriše pojavom indurisane (otvrdle) trake u tunica albuginea, koja se palpira na dorzalnoj strani penisa. Bolest je retka, a obično se javlja između 40. i 60. godine života.

Uzrok nastanka

Iako su etiologija i patogeneza nepoznate, sumnja se na genetski uslovljenu sklonost pojave fibrozne reakcije pojedinih osoba.

Klinička slika

Klinički, na dorzalnoj strani penisa palpira se tvda traka, širine 0,5 - 1 cm, koja započinje u distalnom delu penisa, a širi se proksimalno. Vremenom dolazi do devijacije penisa, tj. penis se savija u obliku luka. Vremenom erekcije postaju bolne, a penetracija pri seksualnom odnosu je najčešće nemoguća. Bolest traje godinama. Moguća je i spontana regresija.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze i kliničkog pregleda.

Lečenje

Još uvek nije utvrđena tačna terapija koja dovodi do izlečenja. Daju se vitamin E, a lokalno kortikosteroidi, verapamil, interferon alfa direktno u promenu. Hirurška terapija se primenjuje samo kod najtežih slučajeva, jer može da dovede do impotencije ili skraćenja erektilnog tkiva.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

  1. valentin grgurić 26.04.2022

    imam nerazvijenu dečiju fibru što ima veze i sa erekcijom sv3 ču da ih zeznem niko neće biti ni specijalista n7 primarjus ni profesor svima u da wkinem titule e postoi metod e neću o tome nego evi mr ubeđibali da ue uredu a niko nezna bolje od mene s imam i slabiju memoriju što je rekao jedan doktor 1959god. muški gen mu je oboleo i to se zove PSA¹


  2. Vlaja 13.12.2009

    Opusti se i uzivaj. To ti je posledica masturbacije desnom rukom.


  3. Mirko 02.07.2009

    Imam devijaciju na levu stranu i dug je 20cm, a ponekad 21.5.... sve zavisi. E sad interesuje me da li to žene vole ili im smeta... Imam vezu 4 godine i želeo bih da znam! Odgovorite iskreno i nemoj neko da mi piše neke nezrele komentare i da smara. Eto toliko... Hvala unapred!


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde