Angiokeratom skrotuma


Angiokeratomi predstavljaju grupu vaskularnih ektazija, najčešće su u pitanju asimptomatske promene.

Uzrok nastanka

Tačan uzrok nastanka nije poznat. Nastanak angiokeratoma se povezuje sa hipertenzijom venskog sistema, varikokelama i prethodnim zračenjem.    

Klinička slika

Nekada se prvi simptomi javljaju u vidu papula na skrotumu koje su asimptomatske, tako da se pacijent i godinama ne javlja lekaru.  Papule mogu biti različite boje (crvene, plave, crne), kupaste, prečnika 1 - 6 mm, hiperkeratotične površine. Nekada je prvi simptom krvarenje koje se može javiti spontano ili posle češanja ili iritacije. Promene su uglavnom asimptomatske, nekada se može javiti bol ili svrab.Osim na skrotumu promene se mogu javiti i na donjem delu leđa, na butinama, penisu, a kod žena se mogu javiti na velikim usnama.    

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike i dermatološkog pregleda. Nekada je potrebna i biopsija i patohistološki nalaz.    

Lečenje

Ukoliko je broj promena mali može se uraditi njihova ekcizija, ukoliko ih ima više primenjuju se krioterapija, elektrokauterizacija ili laser.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Miodrag pahla 30.10.2021

    Imam svrab i plikove na testica a i svrab oko temelju penisa traje skoro 45dana neznam sta da radim plikovi pucaju od cesanja i peku molim vas dajte i neko odgovor na meil a evo i broja 0608094281


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde