Angiokeratom skrotuma

Angiokeratomi predstavljaju grupu vaskularnih ektazija, najčešće su u pitanju asimptomatske promene.

Uzrok nastanka

Tačan uzrok nastanka nije poznat. Nastanak angiokeratoma se povezuje sa hipertenzijom venskog sistema, varikokelama i prethodnim zračenjem.    

Klinička slika

Nekada se prvi simptomi javljaju u vidu papula na skrotumu koje su asimptomatske, tako da se pacijent i godinama ne javlja lekaru.  Papule mogu biti različite boje (crvene, plave, crne), kupaste, prečnika 1 - 6 mm, hiperkeratotične površine. Nekada je prvi simptom krvarenje koje se može javiti spontano ili posle češanja ili iritacije. Promene su uglavnom asimptomatske, nekada se može javiti bol ili svrab.Osim na skrotumu promene se mogu javiti i na donjem delu leđa, na butinama, penisu, a kod žena se mogu javiti na velikim usnama.    

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike i dermatološkog pregleda. Nekada je potrebna i biopsija i patohistološki nalaz.    

Lečenje

Ukoliko je broj promena mali može se uraditi njihova ekcizija, ukoliko ih ima više primenjuju se krioterapija, elektrokauterizacija ili laser.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 14

 1. Vladimir 20.03.2024

  Pre neki dan kada sam otišao da mokrim ujutru primetio sam krv na vešu. Pogledavši bolje krv je bila na mošnicama sa nekoliko crnih tačkica. Ranije sam osećao svrab i više puta češao ne znajući uzrok. Molim Vas da mi date preporuku za sanaciju problema. Unapred hvala na odgovoru.


 2. Petar 09.03.2024

  Tokom noći, pri izlasku da mokrim, uvidio sam krv u WC šolji, što me je zapanjilo, onako bunovan pogledam, krv je iz testisa. Da napomenem nisam imao nikave iritacije, ni svrab baš duži vremenski period. Stavio sam tufere i tokom noći je stalo, međutim jutros se opet pojavilo.


 3. Boban 07.01.2024

  Molim Vas dajte mi savet kako da rešim problem svraba na testisima. Svrab se javlja i na penisu, a na testisima sam od svraba napravio 2 hraste. Obično se svrab javlja uveče ili tokom noći i u poslednjih noći imam svrab na unutrašnjoj strani butina. Molim Vas dajte neki savet za neku kremu, mast ili lekove. Hvala unapred.


 4. Goran 16.09.2023

  Imam svrab po testisima skoro tri godine. Dobio sam dve kreme: Triderm i Kanesten i mažem po testisima po dva puta na - dan ujutro i uveče. Kanesten koristim redđe i samo mi ublažuje svrab, ali ne nestaje.nDovodi da napravim ranice, ali se suzdržavam da ih ne napravim. Koji je uzrok i ima li pomoći jer je neizdrživo?


 5. Kasim 18.05.2023

  Imam problema testiti srbez I crevenilo siri se prema penisa


 6. Zlata Gojković 15.05.2023

  Molim Vas pomoć!Suprug ima crvene rane na testisima i nogama .Ne želi doktoru kako da mu pomognem dali moze sta kupiti u ljekarni?Iz testisa mu ide neki iscjedak koji ima užasno neugodan miris. Zahvaljujem na odgovoru L.p.


 7. Kasim 01.05.2023

  Imam problem sa Testisima svrab koze i Dodje do susenja koze i pucanja..mazao sam za Decijom kremom za bebe..Interesujeme kojom.kremom.mogu mazati da bi me svrab prosao


 8. Marko 18.11.2022

  Pozdrav, vec duze vreme imam Belo crvene tackice sa donje strane penisa I Po testisima a najvise tamo gde su dlake... Sa gornje strane bukvalno nista pa Ako moze pomoc


 9. Laki 13.09.2022

  Pozdrav,imam crvenilo po testisima uz penis. Često me svrbi pogotovo noću kada se zagreje. Bas je veliki svrab da me dovodi do ludila. Dali ima neki lek,jel ovako je mnogo teško?


 10. Anto 09.06.2022

  Cao imam problem posto imam kemoterapiju vec 5 mjeseci zbog mutipi mjelom . Pocelo mi se desavati na kozu oko testisa gdje se vide zilice na kraju mi dodje do pucenje i curi krv sigurno 10 minuta je je pokusavam zaustaviti i kada stane stori se krastica i poslije bude sve ok a gdje neiscuri krv stvara se kao ceni ben u velicini 1-5 mm i pocima me svebiti pa vas molim da mi pomognet ako mozeti ikako sa savjetom sto da napravim hvala..


 11. Branislav Pavlovic 11.05.2022

  Imam vec 2 meseca svrab testisa i koren penisa kao i unutrasnji deo butina .Sta bi mogao biti uzrok ,i ako ima neki lek bio bih zahvalan


 12. ivica saleta 05.04.2022

  Pozdrav , imam svrab na testisima i nekada se toliko češem da napravim ranice na njima Molim vas preporučite neku kremu ili već sta i kako da radim samo da pomogne Hvala


 13. Nenad Filimonovic 10.02.2022

  Imam problem sa Testisima svrab koze i Dodje do susenja koze i pucanja..mazao sam za Decijom kremom za bebe..Interesujeme kojom.kremom.mogu mazati da bi me svrab prosao


 14. Miodrag pahla 30.10.2021

  Imam svrab i plikove na testica a i svrab oko temelju penisa traje skoro 45dana neznam sta da radim plikovi pucaju od cesanja i peku molim vas dajte i neko odgovor na meil a evo i broja 0608094281


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde