Zapaljenje semenika uzrokovano virusom zaušaka

Semenici (testisi) su česta lokalizacija mumps infekcije. Javlja se kod mladića u pubertetu ili odraslih od 3 - 10 dana od početka bolesti.

Uzrok nastanka

Izazivač je virus Mumpsa, neotporan u spoljašnjoj sredini. Rezervoar virusa je čovek. Izvor infekcije je sekret iz nosa i ždrela obolele osobe, mada se izlučuje i urinom. Put prenošenja je kapljični ili direktan kontakt sa obolelom osobom.

Klinička slika

Počinje veoma burno sa porastom temperature, bolom u testisu i izraženim opštim infektivnim sindromom. Testis je uvećan, dva do tri puta, epididimis je bolan, koža skrotuma je hiperemična i edematozna, u tunici vaginalis može se naći i eksudat. Opšte teško stanje traje 4 - 5 dana, a zatim se tegobe stišavaju. Kod malog broja obolelih nakon 2  - 3 dana se može javiti i otok drugog testisa. Promene nisu difuzne, tubuli semiferi zahvaćene žlezde nisu u potpunosti oštećeni, pa je sterilitet izuzetano redak, jer preostali acinusi preuzimaju funkciju. Impotencija je psihološke etiologije.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu epidemioloških podataka, kliničke slike i seroloških ispitivanja. Krvna slika ukazuje na virusnu infekciju, amilaze u serumu i urinu su povišene, a moguća je i izolacija virusa na primarnim ćelijskim kulturama. Virus se izoluje iz pljuvačke, urina, likvora. Identifikacija se vrši serološkim testovima: ELISA, RVK, RIH, imunoflorescencija.

Lečenje

Uglavnom je simptomatsko. Preporučuje se lokalni oblog, podizanje testisa, antipiretici, vitamini i kortikosteroidi. Obavezno je mirovanje u postelji.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Zajko 08.03.2024

    Imao sam upalu prostate ali me sad bole testisi u gornjem delo prema penisu već danima. Šta da radim?


  2. enis 28.03.2010

    Imam bol na desnu stranu testisa


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde