Impotencija

Impotencija je pojam koji ima, relativno, dugu istoriju i pominje se u kontekstu seksualne nemoći muškarca za seksualnom aktivnošću. Sa kliničkog stanovišta, značenje impotencije definiše se prvi put u Rečniku praktične medicine, izdatom 1833. godine u Londonu. Od tada pa do danas značenje ovog termina nije se suštinski promenilo, te se pod impotencijom označava nesposobnost muškarca da u određenoj situaciji obavi seksualni odnos.

Ta nesposobnost se javlja u svim periodima seksualne zrelosti i može se ispoljiti kao primama (kada muškarac nikada nije uspeo da ima seksualne odnose) ili kao sekundama impotencija (koja traje jedno određeno vreme, a do njenog javljanja muškarac je dobro seksualno funkcionisao). Naravno, ova druga je znatno češća, a ujedno se i mnogo lakše otklanja, sa uspehom koji se kreće i do 90 procenata.

Uzroci: od organskih do psihičkih

Šta može uzrokovati pojavu impotencije? U izvesnom broju slučajeva u pitanju su organski uzroci kao što su nerazvijenost ili anomalije polnih organa, povrede ili bolesti kičmene moždine pri čemu je oštećen centar za erekciju i sl. Impotencija je često propratna pojava nekih težih, hroničnih bolesti (pomenimo samo dijabetes) koje iscrpljuju organizam i toliko smanjuju opštu vitalnost bolesnika da on i ne oseća neku posebnu želju za seksualnim odnosima.

Međutim, kada je muškarac normalno razvijen i telesno zdrav, onda je impotencija redovno odraz njegovog emocionalnog stanja ili negativnih osećanja prema partnerki, opterećenih anksioznošću i različitim strahovima. To može biti, na primer, strah od polne bolesti, od neželjenih posledica koitusa (trudnoća) ili pak bojazan da ga druge osobe u toku seksualnog odnosa ne "vide" ili "čuju".

Zatim, tu je dobro poznat, strah od neuspeha koji može biti dovoljan uzrok da do stvarnog neuspeha i dođe. Među uzrocima impotencije važan je i faktor autosugestije. Naime, ima osoba koje bez objektivnih razloga same sebi dokazuju kako nisu punovredni muškarci i kako im pri pokušaju seksualnog odnosa, verovatno neće uspeti da zadovolje ženu. Jedan od čestih uzroka takvog mišljenja je opterećenost veličinom polnog organa zbog čega su u stanju da izgrade i tzv. kompleks niže vrednosti.

Poslednja istraživanja (sprovedena u Americi) kažu da je prosečna dužina penisa 12,8 santimetara. Ako uz to uzmemo i činjenicu da je, pored klitorisa, samo prva trećina vagine osetljiva na stimulacilju (ostavljamo za neku drugu priliku, poslednjih godina popularnu priču o famoznoj G tački), logično je da je ogromna većina muškaraca sasvim dobro "opremljena" za seksualni život.

Ponekada muškarcu slabi potencija kada partnerka počne postavljati zahteve za brakom i tada je impotencija odraz njegovogodbijanja braka ili straha pred njim. Problemi sa potencijom u seksualnoj vezi u kojoj je muškarac ranije bio normalno potentan mogu značiti, jednostavno, da je izgubio osećanja ili seksualno interesovanje za partnerku i da je možda zainteresovan za neku drugu ženu. Ponekad, on tada ni sam nije svestan ili pak ne želi, što je verovatnije, to sebi iz nekih drugih razloga da prizna. Međutim, njegova impotencija ga odaje. Stoga je već stari francuski lekar iz prve polovine devetnaestog veka, Pitoval sa razlogom impotentne muškarce smatrao varalicama. Oni ne varaju samo svoje partnerke već često i same sebe.

Takođe, nedovoljna prilagođenost muškarca partnerki ili nedostatak veštine u ophođenju sa ženama mogu uzrokovati impotenciju koja je tada posledica njegove nesigumosti u seksualnoj ulozi. Uopšte, sa potencijom, neretko, imaju problema plašljivi se, nesamostalni, razmaženi, previše egocentrični, samoživi i nedovoljno socijalizovani muškarci. S druge strane, stavovi i ponašanje partnerke mogu doprineti pojavi impotencije.

Ženina pasivnost u seksualnom odnosu, ravnodušnost prema koitusu, netaktična reagovanja na muškarčeve povremene teškoće u intimnom kontaktu ponekada destabilizuju, naročito osetljivije muškarce. Posebno negativno deluje njeno agresivno ponašanje, potcenjivanje muškosti ili upoređivanje sa drugim muškarcima koje je intimno upoznala. Sličan može biti efekat i ženine ljubomore, odnosno neprestanog sumnjičenja muškarca zbog neverstva.

Treba još dodati da problemi u potenciji mogu snaći muškarca zbog obuzetosti mislima koje mu odvraćaju pažnju od seksualnog života, kao sto su preterana zabrinutost, napetost zbog problema na poslu, nezadovoljstvo životnim perspektivama i sl.


Terapija

Videli smo da uzroke impotencije treba tražiti u načinu na koji muškarac doživljava sopstvenu seksualnost kao i u njegovom odnosu sa partnerkom. Ukoliko se ne radi o težim psihičkim smetnjama, devijacijama ili organskoj prirodi poremećaja koje zahtevaju najpre lečenje osnovne bolesti, impotenciju tretiramo bihevioralnom metodologijom. Njena logika je sledeća: bez obzira na različitost uzroka samo ispoljavanje impotencije je uvek isto - negativne emocije u vidu straha i anksioznosti fiziološki dovode do toga da muškarac ne može da se opusti, postoje problemi sa erekcijom i uprkos želji, ne uspeva u seksualnim odnosima.

Stoga je terapija, pod pretpostavkom da je klijent motivisan i da želi da sačuva vezu sa partnerkom, usmerena ka eliminisanju straha i anksioznosti pri čemu se, umesto ovih negativnih emocija forsira želja za opuštanjem i postizanjem zadovoljstva, ali bez zahteva za uspehom po svaku cenu. Ovakva strategija predstavlja, inače osnovu za terapiju većine psihogeno uslovljenih seksualnih poremećaja.

U slučaju impotencije, terapija sadrži izvesne specifičnosti i sprovodi se u nekoliko faza:
 • milovanje - partneri se uzajamno miluju i "zadovoljavaju" bez stimulacije polnih organa, pri čemu je pokušaj seksualnog odnosa isključen.
 • genitalna stimulacija bez orgazma - pored uzajamnog milovanja partneri nežno i neobavezno stimulišu jedno drugom genitalije, što se čini do erekcije, ali ne i do orgazma. Pošto je kod muškarca orgazam povezan sa erekcijom, genitalno nadraživanje bez orgazma odvratiće ga od misli da li će imati erekciju ili ne, što automatski otklanja i strah da je neće imati. I u ovoj fazi pokušaj koitusa je zabranjen.
 • genitalna stimulacija do orgazma - sada se partneri stimulišu do orgazma, ali opet bez seksualnog odnosa. Pretpostavlja se da je orgazam dovoljno prijatan doživljaj da može suzbiti strah i anksioznost pa i neke druge negativne emocionalne reakcije. Doživljen udvoje, on će najbolje otkloniti strah muškarca od toga kako će žena doživeti njegovu seksualnost. Ova faza terapije ponavlja se sve dok erekcija ne postane dovoljno stabilna.
 • delimični seksualni odnos - ovde žena ima aktivniju ulogu tako što zauzima položaj iznad muškarca, stimuliše svoje genitalije penisom i povremeno ga uvlači u vaginu, kada smatra da je erekcija dovoljna.
Doživljavanje orgazma pri ovakvoj stimulaciji nije zabranjeno. Naprotiv, ukazuje da se terapija bliži kraju, odnosno, potpunom seksualnom odnosu, u kome je muškarac sada sposoban da učestvuje oslobođen straha i anksioznosti, bez posebnih i dodatnih stimulacija (koje naravno mogu i treba da ostanu deo seksualne igre) i to nalazeći se u aktivnijem položaju, iznad žene.

Ovim je terapija, koja u proseku traje oko tri meseca, završena uz informaciju partnerima da su privremene smetnje u potenciji normalna i prolazna pojava i da se mogu obratiti terapeutu ukoliko se problem, iz bilo kog razloga, ponovo javi.

Na kraju, treba još i reći da jedan broj muškaraca, posle završene terapije, promeni partnerku, ne želeći više da bude sa ženom pored koje su postali impotentni, što u slučaju bračnih ili trajnijih veza, predstavlja izvestan rizik. Ali to već izlazi iz domena psihoterapijskog tretmana i njime postavljenog cilja i predstavlja klijentov lični izbor i odluku. 

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

 1. Mian 11.10.2015

  Kamagra gel - rešenje.


 2. Radomirka 04.12.2014

  Pročitala sam članak. Veoma opširno i sadržajno objašnjenje i obrazloženje. Sve što jednu osobu interesuje i što bi želela da sazna na ovu željenu temu obuhvaćeno je u osnovi i šire u navedenom tekstu. Ovo može još kako da koristi kao savet u odluci radi preuzimanja rešenja postojećeg problema. Sve pohvale i najviša ocena.


 3. bread 05.10.2012

  Impotencija je izlečiva. Probajte vulkan silver strong line biljne kapsule, jači efekat, sanira upalu urigentotalnog trakta, jača vitalnost organizma pružajući mu snagu i vitalnost, produžava odnos i jača seksualne želje, traja tokom celog dana, bez nuspojava, sve na zdrav način.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde